Τι να κάνω αν μείνω από μπαταρία

Κωνσταντίνος Μιχαλέας

Το καλοκαίρι είναι εδώ και πολλοί από σας θα γεμίσετε το αυτοκίνητο με τα απαραίτητα και θα ξεκινήσετε για τις διακοπές σας. Τι συμβαίνει όμως αν στην επιστροφή από την παραλία το αυτοκίνητο δεν ξεκινάει; Είναι πολύ πιθανό να έμεινε από μπαταρία. Σας παρουσιάζουμε λοιπόν μερικούς τρόπους για να ξαναβάλετε σε λειτουργία το αυτοκίνητό σας αλλά και να γνωρίσετε μερικά χρήσιμα tips για την μπαταρία του αυτοκινήτου σας.

Η μπαταρία είναι ένα από το πιο βασικά αναλώσιμα. Η λειτουργία της είναι απλή αλλά πολύ βασική καθώς χωρίς αυτή δεν ξεκινάει το αυτοκίνητο. Όταν βάζετε το κλειδί στη μίζα ή στα πιο σύγχρονα αυτοκίνητα όταν πιέζετε το κουμπί start, τότε η μπαταρία μετατρέπει τη χημική ενέργεια σε ηλεκτρική. Παρέχει αρκετή ενέργεια στο σύστημα ανάφλεξης ώστε να θέσει σε λειτουργία τον κινητήρα. Από τη στιγμή που «πάρει μπρός», ο κινητήρας παίρνει ηλεκτρική ενέργεια από το δυναμό και όχι από την μπαταρία. Επίσης στα πιο σύγχρονα αυτοκίνητα, η μπαταρία έχει και άλλες λειτουργίες. Πολλές φορές παρέχει επιπλέον ενέργειαcar-battery-296788_1280 όταν αυτή απαιτείται από τα συστήματα ηλεκτρονικής διαχείρισης όπως το ABS ή από το γνωστό πλέον σύστημα εξοικονόμησης καυσίμου Start&Stop.

Χαρακτηριστικά συμπτώματα της ζωής μιας μπαταρίας

Οι μπαταρίες του αυτοκινήτου όπως και όλες οι μπαταρίες, επαναφορτιζόμενες και μη, έχουν συγκεκριμένο χρόνο ζωής που ορίζεται από τους κύκλους φόρτισης αλλά και από άλλες παραμέτρους. Ο μέσος χρόνος ζωής μιας μπαταρίας αυτοκινήτου είναι 3 με 5 χρόνια αλλά βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις που χρειάστηκε να γίνει αλλαγή πολύ νωρίτερα αλλά και αργότερα.

Η μπαταρία του αυτοκινήτου επηρεάζεται από τις ακραίες καιρικές συνθήκες και ιδιαίτερα από το ψύχος, συνεπώς αν ζείτε σε ορεινή περιοχή είναι πιθανό να χρειαστεί να αλλάξετε την μπαταρία σας νωρίτερα. Άλλος παράγοντας είναι η καθημερινή σύντομη λειτουργία του κινητήρα (κάτω από 20 λεπτά ημερησίως) που δεν επιτρέπει την πλήρη επαναφόρτιση της μπαταρίας. Τέλος ο χρόνος ζωής της επηρεάζεται από τα γνωστά λάθη απροσεξίας ή βιασύνης, όπως το να αφήσουμε τα φώτα ανοικτά όλο τα βράδυ και το πρωί φυσικά να βρούμε την μπαταρία άδεια.

Photo credit: Michael David Pedersen via Visualhunt.com / CC BY

Υπάρχουν όμως μερικά σημάδια που αν τα παρατηρήσουμε, μπορούμε να προλάβουμε το πλήρες άδειασμα της μπαταρίας.

 1. Όταν πάμε να βάλουμε το κλειδί στη μίζα και το γυρνάμε, το αυτοκίνητο δυσκολεύεται να «πάρει μπροστά» κάνοντας τον γνωστό ήχο της μίζας που δεν ανταποκρίνεται.
 2. Πολλές φορές οι καλωδιώσεις που βρίσκονται πάνω στους δυο πόλους της μπαταρίας μπορεί να έχουν χαλαρώσει με τον καιρό και να μην κάνουν καλή επαφή. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να σφίξουμε τις επαφές ή να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό.
 3. Αν το όχημα σας μείνει καιρό σε ακινησία, είναι πολύ πιθανό να έχει μείνει από
  μπαταρία. Αν έχετε σκοπό να αφήσετε το αυτοκίνητο σας ακινητοποιημένο, καλό θα είναι ανά 48 ώρες να το θέτετε σε λειτουργία για λίγα λεπτά. Αν πάλι θα λείψετε για καιρό, η καλύτερη λύση είναι να αποσυνδέσετε την μπαταρία. Μια μπαταρία που μένει ανενεργή, θα εξαντληθεί σε τρεις με δώδεκα μήνες.
 4. Τέλος, κάντε έναν οπτικό έλεγχο στην μπαταρία. Αν δείτε κάποια παραμόρφωση ή υγρά να βγαίνουν από την μπαταρία, τότε σίγουρα θα πρέπει να κάνετε άμεσα αλλαγή με μια καινούρια.

Η λύση στο πρόβλημα

Αν μια μέρα μπείτε στο αυτοκίνητο, γυρίσετε το κλειδί στη μίζα και δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση και καμία φωτεινή ένδειξη δεν ανάβει στο καντράν, τότε θα έχετε μείνει από μπαταρία. Τι μπορείτε να κάνετε:

 1. Η πιο εύκολη και σίγουρη λύση, ειδικά αν βρίσκετε σε σημείο που δεν έχει άλλα αυτοκίνητα κοντά, είναι να καλέσετε την οδική βοήθεια. Ο μηχανικός που θα έρθει, θα βάλει μπροστά το αυτοκίνητό σας και σε περίπτωση που το πρόβλημα βρίσκεται αλλού, θα μπορέσει να το εντοπίσει.
 2. Χρησιμοποιείστε τα καλώδια και την μπαταρία ενός άλλου αυτοκινήτου για να μπει σελειτουργία. Αν δεν έχετε καλώδια φόρτισης, καλό θα είναι να προμηθευτείτε ένα ζευγάρι. Το αυτοκίνητο από το οποίο θα χρησιμοποιήσετε την μπαταρία πρέπει να είναι τοποθετημένο πολύ κοντά στο δικό σας χωρίς όμως τα δυο αυτοκίνητα ν’ ακουμπάνε.

  Photo credit: dionhinchcliffe via Visualhunt.com / CC BY-SA
  Photo credit: dionhinchcliffe via Visualhunt.com / CC BY-SA

Συνδέστε τα κόκκινα καλώδια στους θετικούς πόλους και το ένα μαύρο στον αρνητικό πόλο του φορτισμένου αυτοκινήτου ενώ την άλλη άκρη τοποθετήστε την σε κάποια προεξοχή του κινητήρα. Κλείστε όλες τις λειτουργίες που μπορεί να καταναλώνουν ενέργεια, όπως το κλιματιστικό και βάλτε το λεβιέ των ταχυτήτων στο «νεκρό». Πρώτα «βάζετε μπροστά» το αυτοκίνητο που έχει ήδη μπαταρία και μετά αυτό που θα φορτιστεί. Μετά την επιτυχή φόρτιση αφαιρούμε τα καλώδια από τους πόλους, ξεκινώντας από το μαύρο. Το αυτοκίνητο πρέπει να μείνει σε λειτουργία για αρκετή ώρα ώστε να επαναφορτιστεί επαρκώς η μπαταρία.

 1. Εδώ και χρόνια κυκλοφορούν στην αγορά ειδικοί φορητοί φορτιστές, που έχουν πολλές φορές και άλλες λειτουργίες, για να τους χρησιμοποιήσετε σε περίπτωση που μείνετε από μπαταρία. Πλέον μπορείτε να βρείτε μπαταρίες για την άτυχη στιγμή που θα χρειαστεί να ξεκινήσετε το αυτοκίνητό σας και αυτό να μην παίρνει μπρος. Είναι μικρές σε μέγεθος, μπορούν από αποθηκευτούν εύκολα και χρησιμοποιούνται και σαν power banks για άλλες συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα.