Όταν το αντικείμενο σπουδών δεν συμπίπτει με την εργασία

Ζαχαρούλα Μανώλη

Ένα λυπηρό φαινόμενο των τελευταίων χρόνων στον τομέα της εργασίας είναι το να μη βρίσκει κανείς εργασία σχετική με το αντικείμενο σπουδών του. Επειδή όμως οι θέσεις εργασίας είναι πολύ περιορισμένες και οι άνεργοι πτυχιούχοι πολλοί θα πρέπει κανείς να εκτιμά πρώτα τις διάφορες εργασιακές ευκαιρίες που του παρουσιάζονται, και κατά δεύτερο λόγο το αντικείμενο που καλείται να υπηρετήσει. Αφού φυσικά τις έχει προσωπικά αξιολογήσει και ήδη αποφάσισε ότι θα μπορούσε να εργαστεί στην προσφερόμενη θέση.

Η εύρεση εργασίας μπορεί να προκύψει μετά από αναζήτηση στο ίντερνετ, παρακολούθηση προγραμμάτων που τρέχουν από τον ΟΑΕΔ, προκηρύξεις θέσεων, εξέταση βιογραφικού και συνέντευξη από μία επιχείρηση.  Σε κάθε περίπτωση κάποιος που πραγματικά έχει ανάγκη να δουλέψει, δεν θα σταθεί στο γεγονός ότι η εργασία που θα κληθεί να κάνει δεν θα σχετίζεται με αυτό που σπούδασε. Αν η δουλειά που σου παρουσιάζεται δεν σε αφήνει τελείως αδιάφορο και σου παρέχει έστω τα απαραίτητα, τότε άδραξε την ευκαιρία.

Το να δουλεύει κανείς σε έναν τομέα που δεν σχετίζεται με το αντικείμενο σπουδών του, έχει να προσφέρει πολλά θετικά πλεονεκτήματα, αρκεί κάποιος να μπορεί να τα αντιληφθεί:

  1. Πρώτον, δεν ανήκει πλέον στην κατηγορία των ανέργων. Έχει έναν μισθό με τον οποίο μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες του, τις οποίες φυσικά προσαρμόζει αναλόγως. Βασικό είναι ότι πλέον υπάρχει εισόδημα.
  2. Δεύτερον, έχει τη δυνατότητα να ανακαλύψει ικανότητες, τις οποίες ενδέχεται να μη γνώριζε ή δεξιότητες που δεν είχε την ευκαιρία να εξασκήσει.  Τέτοιες μπορεί να είναι οι επικοινωνιακές δεξιότητες. Ένας άνθρωπος, για παράδειγμα, που δεν είχε ποτέ πριν εργαστεί σε ένα περιβάλλον με πολυκοσμία, όπως είναι ένα καφέ, μπορεί να βρει ότι είναι πολύ καλός στο κομμάτι των διαπροσωπικών σχέσεων και της επικοινωνίας. Μπορεί να ανακαλύψει ότι είναι πολύ σβέλτος και συνεπής, ή ότι έχει πολύ καλή μνήμη.
  3. Είναι μια ευκαιρία για να αποκτηθούν νέες γνώσεις και δεξιότητες, πέραν αυτών που έχουν αποκτηθεί με τις σπουδές.  Διευρύνει κανείς  το πεδίο των γνώσεών του, βλέποντας τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν κάποια πράγματα στην πράξη και όχι θεωρητικά. Κάποιος μπορεί να έχει πτυχίο φιλολόγου, αλλά να εργάζεσαι ως βοηθός ζαχαροπλάστη ή κάνοντας baby sitting. Εδώ ισχύει αυτό που έλεγαν οι παππούδες μας «μάθε τέχνη κι άστηνε κι αν πεινάσεις, πιάστηνε». Οι γνώσεις που κερδίζεις είναι πολύτιμες, γιατί αποκτούνται μέσα από προσωπικό κόπο και δουλειά και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της δημιουργίας εμπειρίας. Διευρύνεις τον τρόπο σκέψης σου. Μαθαίνεις να λειτουργείς αποδοτικά σε ένα περιβάλλον που μέχρι πρόσφατα δεν σου ήταν οικείο. Έρχεσαι αντιμέτωπος με ποικίλες προκλήσεις. Κάποιες από αυτές αφορούν:

– το  γνωστικό επίπεδο, όταν, για παράδειγμα, μαθαίνεις την αλληλουχία των βημάτων που πρέπει να ακολουθήσεις για τη διεκπεραίωση μιας δραστηριότητας.

– το σωματικό. Όταν η εργασία που κάνεις αυξάνει την αντοχή και τη δύναμη.

– το συναισθηματικό επίπεδο. Όταν μαθαίνεις να διαχειρίζεσαι καταστάσεις πίεσης και να λειτουργείς αποτελεσματικά κάτω από αυτές. Ή όταν βλέποντας ότι τα καταφέρνεις καλά, αυξάνει και το αίσθημα αυτο-αποτελεσματικότητάς σου.pants-1255851_960_720

  1. Τέλος, η εργασία δίνει την πολύτιμη προϋπηρεσία που συμπληρώνει το βιογραφικό.

Φυσικά, στον αντίποδα συχνά υπάρχουν και μειονεκτήματα, τα οποία και αυτά ποικίλουν αναλόγως.

  1. Σίγουρα κάτι που καλό είναι να έχει κανείς στο νου είναι το να μην επαναπαύεται, νομίζοντας ότι η θέση σε μια δουλειά είναι δεδομένη. Χρειάζεται πολλή προσπάθεια, προκειμένου να είσαι παραγωγικός και να ανταποκρίνεσαι, γιατί λόγω της αστάθειας που επικρατεί γύρω μας, οι ανάγκες και οι απαιτήσεις στους χώρους εργασίας αυξάνονται.

Επιπλέον, ας μην ξεχνά κάποιος εντελώς τις σπουδές του. Το πτυχίο που αποκτήθηκε μετά από κόπο. Μπορείς να παρακολουθείς συνέδρια, σεμινάρια, επιμορφώσεις, καθώς και να ενημερώνεσαι για τις εξελίξεις και για πιθανές θέσεις εργασίας που υπάρχουν στον τομέα σου. Έτσι δεν χάνεις επαφή με το αντικείμενο που σε ενδιαφέρει. Και κάποια στιγμή, μπορεί πραγματικά το όνειρό σου να γίνει πραγματικότητα και να εργαστείς στον τομέα σου. Μέχρι τότε, να εκτιμάς και να ευχαριστείς για όσα σου προσφέρονται, προσπαθώντας για το καλύτερο. Να θυμίζεις στον εαυτό σου πόσο τυχερός είσαι, και να αντλείς ευχαρίστηση από όσα απολαμβάνεις στο τώρα.

Μακάρι όλοι οι τωρινοί φοιτητές και απόφοιτοι να είχαν τη δυνατότητα να εργαστούν πάνω στον τομέα τους. Αλλά η πιο ρεαλιστική ευχή είναι το να βρουν μια εργασία, ώστε να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια και συγχρόνως να μπορούν να ονειρεύονται!

Cover photo: Αλεξία Χατζοπούλου