Δημιουργώντας έργα τέχνης με παλιά ανταλλακτικά

Κωνσταντίνος Μιχαλέας 

Η κ. Πρωτόγερου πάντρεψε την τέχνη με το επάγγελμά της. Ασχολείται με το aftermarket ανταλλακτικών εδώ και χρόνια και πρωτοαντίκρισε τα ανταλλακτικά κλασσικών αυτοκινήτων στην αποθήκη της οικογενειακής επιχείρησης. Είναι γλύπτρια, ζωγράφος και δημιουργεί ευφάνταστα έργα τέχνης ιδιαίτερης αισθητικής, συνδυάζοντας το χρώμα με το μέταλλο.

Κυρία Πρωτόγερου, τα έργα σας είναι πολύ διαφορετικά απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει. Από πού πηγάζει η έμπνευση για τις δημιουργίες σας;

Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί κάποιος να το εξηγήσει. Η έμπνευση έρχεται μόνο που βλέπω τα ανταλλακτικά που υπάρχουν στην αποθήκη της επιχείρησής μας. Μου αρέσει πάρα πολύ η τέχνη και τα παλιά αυτά κομμάτια με ωθούσαν να τα εντάξω κάπου, που να είναι μια κατασκευή εικαστικά ωραία αλλά να παρουσιάζουν και κάτι το διαφορετικό. Το ίδιο το αντικείμενο με ωθεί στο να γίνει η δημιουργία γιατί απλά υπάρχει, δεν δημιουργώ κάτι που σκέφτομαι από πριν και χρησιμοποιώ αυτό το υλικό.

Τα έργα σας είναι θεματικά ή κάθε ένα ξεχωριστό;

Στην πρώτη έκθεση που έκανα, το κάθε έργο ήταν ξεχωριστό. Ορισμένα αντικείμενα, όπως κάποια ανταλλακτικά του ’30 ή του ’40, έχουν μια ιδιαιτερότητα που τα κάνει να ξεχωρίζουν από τα καινούρια αλλά και να  μπορούν να ενταχθούν σε κάποιο εικαστικό κομμάτι. Γι’ αυτό οι κατασκευές μου και οι πίνακες δεν ήταν ενταγμένα σε μια θεματική, κάτι που θα είναι διαφορετικό στη νέα μου έκθεση.

Γιατί επιλέξατε σαν πρώτη ύλη τα ανταλλακτικά και πόσο μάλλον τα ανταλλακτικά των παλιών αυτοκινήτων;

Όπως είπα, τα παλιά ανταλλακτικά έχουν πάνω τους μία διαφορετικότητα. Βέβαια, προϋπήρχε η κατασκευή εικαστικών έργων με ανταλλακτικά από άλλους καλλιτέχνες. Η διαφορά είναι ότι δεν χρησιμοποιούνε το χρώμα και δεν το εντάσσουν μέσα σε ένα εικαστικό κομμάτι. Προσωπικά με ενδιαφέρει οι δημιουργίες μου να είναι σωστές εικαστικά, δεν παίρνω δυο κομμάτια και τα κολλάω. Πρέπει τα κομμάτια να έχουν ένα εικαστικό αποτύπωμα.

Είναι δύσκολο να δουλεύετε με το μέταλλο;

Ναι. Πέρα από το βάρος του, τα μέταλλα πρέπει να περάσουν από μια διαδικασία επεξεργασίας προτού χρησιμοποιηθούν. Υπόκεινται σε αμμοβολή, μετά περνιούνται με primer και έπειτα βάφονται. Τέλος γίνεται η οξυγονοκόλληση.

Υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης από τον οποίο έχετε εμπνευστεί ή κάποιο καλλιτεχνικό ρεύμα που σας αρέσει περισσότερο;  

Δεν υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης, γιατί όσοι είχαν ασχοληθεί με αυτό το κομμάτι παλιότερα έχουν ένα διαφορετικό στιλ. Το Bauhaus μου αρέσει πολύ.

Δουλεύετε με άλλα υλικά, όπως το λάδι;

Όχι, με ενδιαφέρουν αποκλειστικά οι κατασκευές. Μπορεί να χρησιμοποιήσω το λάδι για να βάψω κάποιον πίνακα ώστε να εντάξω εκεί κάποια κομμάτια.

Ετοιμάζετε την καινούρια έκθεσή σας;

Ναι, στη νέα έκθεση που ετοιμάζω θα παρουσιάσω νέες δημιουργίες από ανταλλακτικά και το θέμα θα είναι το φως. Θα έχει καινούρια έργα μου και πιθανώς να περιλαμβάνονται και δυο-τρία παλιότερα έργα που είναι μεγάλα. Στην προηγούμενη έκθεση που είχε γίνει, το 65% έχουν πωληθεί, συνεπώς επιλεκτικά θα συμπεριλάβω κάποια από τα παλιότερα.

Σε ποιον χώρο θα στεγαστεί η έκθεση;

Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα αλλά έχουμε συζητήσει με τον κ. Χαραγκιώνη για να στεγαστεί στο Hellenic Motor Museum, στο κέντρο της Αθήνας. Ο χώρος έχει άμεση σχέση με το αντικείμενο λόγω των κλασσικών αυτοκινήτων που στεγάζονται στον χώρο του μουσείου.

Θα έχουμε τη χαρά να δούμε τα έργα σας και στη Θεσσαλονίκη;

Είναι κάτι που θα το ήθελα πολύ. Είμαστε σε στάδιο συζητήσεων, αλλά πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε γιατί υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την τέχνη στη Θεσσαλονίκη.

Από τις δημιουργίες σας υπάρχει κάποια που θα λέγατε ότι είναι η αγαπημένη σας;

Θεωρώ πως τα αγαπημένα μου είναι τα «Σταφύλια της οργής» και το «Αναφορά στον Ντισάμπ».

Πού μπορεί κάποιος να δει έργα σας εκτός από τις εκθέσεις;

Τα έργα μου βρίσκονται σε έναν διαμορφωμένο χώρο στην οδό Σπύρου Πάτση, στην Αθήνα. Εκεί βρίσκονται τα παλιότερα αλλά και κάποια πιο πρόσφατα έργα.

Εκτός από καλλιτέχνης, γνωρίζω πως απασχολείστε με το εμπόριο ανταλλακτικών.

Εγώ με τα αδέλφια μου ανήκω στην 3η γενιά της οικογένειας που ασχολείται ενεργά με το aftermarket των ανταλλακτικών αυτοκινήτων. Η επιχείρηση υπάρχει από το 1984 και πλέον διαθέτουμε κατάστημα λιανικής.

Θεωρείτε ότι είναι δύσκολος κλάδος το εμπόριο ανταλλακτικών για μια γυναίκα;

Ναι, γιατί απαιτείται μεγάλη εξειδίκευση, οι κωδικοί είναι χιλιάδες και επίσης είναι ένα ανδροκρατούμενο επάγγελμα. Είναι λογικό βλέποντας μια γυναίκα σε έναν τέτοιο χώρο ο άλλος να το σκέφτεται να την εμπιστευτεί. Πιστεύω πως αυτά τα στερεότυπα με τα χρόνια όμως έχουν ξεπεραστεί, έχουν μπει πολλές γυναίκες στο εμπόριο ανταλλακτικών και υπάρχουν αρκετές γυναίκες που εργάζονται γενικά στον τομέα τον ανταλλακτικών.