Ο απόλυτος οδηγός εναλλακτικής μετακίνησης

Κωνσταντίνος Μιχαλέας 

Κανείς δεν αμφιβάλει ότι το αυτοκίνητο είναι μια από τις μεγαλύτερες και χρησιμότερες εφευρέσεις. Από το 1800 μέχρι σήμερα έχει εξελιχθεί στο πιο σημαντικό μεταφορικό μέσο και αυτό φαίνεται από τη συνεχή ανάπτυξη της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η χρήση όμως του ΙΧ έχει επικριθεί για περιβαντολογικούς λόγους τα τελευταία χρόνια όπως την αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, για θέματα κυκλοφοριακής συμφόρησης και για τη μη βιώσιμη χρήση ενεργειακών πόρων. Αλλά ακόμη και γιατί απλά το αυτοκίνητο δεν είναι πλέον το trend της εποχής.

Σήμερα λοιπόν τη δεσπόζουσα θέση στις προτιμήσεις πολλών ανθρώπων που μετακινούνται καθημερινά έχουν τα εναλλακτικά μέσα μεταφοράς, κάποια από τα οποία είναι πολύ ενδιαφέροντα και η Soferina σας τα παρουσιάζει.

  1. Sunnyclist 

Ξεκινάμε από ένα βραβευμένο όχημα που παράγεται στην Κρήτη. Το Sunnyclist είναι ένα τρίκυκλο ηλεκτρικό όχημα που κινείται με ηλεκτρική ενέργεια αλλά έχει αρκετές λεπτομέρειες που το κάνουν να διαφέρει από άλλα ηλεκτρικά οχήματα. Αρχικά πρέπει να τονίσουμε ότι είναι ένα πραγματικά βιώσιμο όχημα γιατί μπορεί να φορτιστεί από το ηλεκτρικό δίκτυο αλλά και λειτουργικό, από την άποψη ότι στην οροφή του υπάρχει ένα φωτοβολταϊκό  πάνελ, το οποίο μπορεί να φορτίσει πλήρως τις μπαταρίες του Sunnyclist σε μια ημέρα. Επίσης διαθέτει πεντάλ ποδηλάτη, χρήσιμο όχι μόνον για γυμναστική αλλά και για επιπλέον φόρτιση. Η ταχύτητά του μπορεί να φτάσει  τα 50km/h και η μέγιστη απόσταση που μπορεί να διανύσει είναι 70km ή 150km, αν φορτιστεί πλήρως από την ηλιακή ενέργεια.

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη με τον δημιουργό του Sunnyclist Μιχάλη Τσικανδιλάκη.

2.Kiffy 

Αυτό το βραβευμένο από το γαλλικό Υπουργείο Βιομηχανίας τρίκυκλο ποδήλατο συνδυάζει πολλά στοιχεία που το καθιστούν μια από τις πιο έξυπνες λύσεις για τη μετακίνηση μέσα στην πόλη. Το ποδήλατο κατατάσσεται στην κατηγορία των tilting trikes, που σημαίνει πως μπορούν οι άξονες των τροχών να γέρνουν ανάλογα με τη φορά του σώματος του αναβάτη. Ο κατασκευαστής ήθελε να δημιουργήσει ένα όχημα που θα συνδυάζει πολλά στοιχεία που θα το κάνουν πραγματικά ξεχωριστό. Αυτά τα πλεονεκτήματά του είναι: η δυνατότητα εύκολης αναδίπλωσης και αποθήκευσης, το μικρό βάρος, η αντοχή, η μεταφορά επιπλέον φορτίου και τέλος η δυνατότητα εξατομίκευσης.

Κάτι που το κάνει να ξεχωρίζει απo άλλα ποδήλατα είναι η μπροστινή σχάρα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά αντικειμένων βάρους έως 30 kgs. Οι αγοραστές μπορούν να επιλέξουν το χρώμα, διάφορες τσάντες που προσαρμόζονται στο μπροστινό τμήμα και μπορούν να παραγγείλουν kiffy με το λογότυπο της εταιρείας τους.

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη με τον δημιουργό του kiffy Christophe Rosentiel.

3.Olaf Scooter

To Olaf δεν είναι ακριβώς ένα μέσο μεταφοράς, αλλά σίγουρα κατατάσσεται κι αυτό στα εναλλακτικά μέσα. Όσοι ταξιδεύουν συχνά γνωρίζουν πόσο δύσκολη και κουραστική μπορεί να είναι η μετακίνηση από και προς το αεροδρόμιο ή ακόμα και οι μικρές διαδρομές εντός του αεροδρομίου. Όταν ακόμη τρέχουμε να προλάβουμε την πτήση μας, κρατώντας τη βαλίτσα laptop ή μια χειραποσκευή για πολλούς από εμάς αυτό γίνεται αληθινός πονοκέφαλος, αλλά ο Σλοβένος μηχανολόγος Bostjan Zagar βρήκε τη λύση στο πρόβλημα.

Το υβριδικό πατίνι Olaf συνδυάζει τρεις βασικές λειτουργίες. Είναι μια χειραποσκευή που με μια απλή κίνηση μετατρέπεται σε πατίνι ή trolley. Μπορείτε με ευκολία να κάνετε πατίνι πηγαίνοντας ακόμη και στη δουλειά σας ή στις διακοπές αντί να κουβαλάτε την αποσκευή σας. Οι δύο διαφορετικές εκδόσεις του θα ικανοποιήσουν με τη συμπαγή αλλά ελαφριά κατασκευή τους και με τις πολλαπλές δυνατότητες για εναλλακτική και μοντέρνα μετακίνηση.

Διαβάστε το άρθρο μας για το Olaf Scooter εδώ.

4.Cezeta 506 

To ιστορικό Τσέχικο scooter επέστρεψε μετά από πολλά χρόνια απουσίας και απ’ ό,τι φαίνεται ήρθε για να μείνει. Κατασκευάστηκε αρχικά το 1957 στην Τσεχοσλοβακία και ήταν ένα από τα βασικά μεταφορικά μέσα της εποχής. Η νέα έκδοση μπορεί να είναι ίδια εξωτερικά αλλά η φιλοσοφία κατασκευής του είναι απόλυτα διαφορετική.

Το Cezeta 506 είναι ένα σύγχρονο ηλεκτρικό scooter με αυτονομία έως 200 km και τελική ταχύτητα 90km/h. Έχει εντυπωσιακή επιτάχυνση και μπορεί να φορτιστεί εύκολα από το ηλεκτρικό δίκτυο. Το περίφημο «γουρουνάκι» συνοδεύεται από το application που επιτρέπει στον αναβάτη να αλλάξει διάφορες ρυθμίσεις της μηχανής. Από το κινητό μπορεί να ρυθμίσει κανείς την τελική ταχύτητα, να ακούσει μουσική από τα ηχεία, να αλλάξει τον ήχο της κόρνας και να ρυθμίσει μέχρι και τον ήχο της μίζας. Η τιμή του μπορεί να είναι «τσιμπημένη» αλλά οι φίλοι του vintage είναι βέβαιο ότι θα το λατρέψουν.

Διαβάστε το άρθρο μας για το Cezeta 506 εδώ.

5.Gogoro Smartscooter 

Η βιομηχανία οχημάτων έχει κάνει τα τελευταία χρόνια στροφή στα ηλεκτροκίνητα μέσα και όλες οι εταιρείες ανταγωνίζονται για μια θέση σ’ αυτήν τη ραγδαία  αναπτυσσόμενη αγορά. Το Gogoro όμως δεν είναι ένα ακόμα ηλεκτρικό scooter γιατί ξεχωρίζει σε πολλά σημεία. Ξεκίνησε το 2011 από τη μακρινή Ταϊβάν σαν start up και σήμερα έχει εδραιωθεί στην Ταϊπέι, δημιουργώντας το μεγαλύτερο δίκτυο ηλεκτρικών οχημάτων. Σύντομα θα δούμε τα Gogoro να κυκλοφορούν στο Άμστερνταμ.

Τι είναι αυτό που τα κάνει όμως να ξεχωρίζουν; Και φυσικά εννοούμε πέρα από τις custom χρωματικές επιλογές και το πραγματικά έξυπνο application μέσω του οποίου μπορείτε να προσαρμόζετε τους ήχους, να παρακολουθείτε την κατανάλωση της μπαταρίας και να ανοίγετε τη σέλα. Η καινοτομία του βρίσκεται αλλού.

Η Gogoro εισήγαγε ένα καινοτόμο τρόπο φόρτισης των μπαταριών εγκαθιστώντας σε πολλά σημεία της πόλης τα GoStations. Αντί να περιμένετε ώρες μέχρι να φορτιστούν οι μπαταρίες ή να ψάχνετε κάπου για να φορτίσετε, μπορείτε να βρίσκετε από το application τα κοντινότερα GoStations και εκεί να αλλάζετε τις μπαταρίες σας με φορτισμένες. Η διαδικασία κρατάει ελάχιστα λεπτά και ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο βγάζετε τελείως από το μυαλό σας το πρόβλημα της ενέργειας. Ελπίζουμε να τα δούμε σύντομα και στις ελληνικές πόλεις.

Διαβάστε εδώ το πλήρες άρθρο.

6.Wheela Scootbike 

Η ανάγκη για εξοικονόμηση χώρου ήταν αυτό που ώθησε τον Σλοβένο μηχανικό και ναυτικό Ilja Sadilek να σχεδιάσει το Wheela. Η μεταφορά ενός ποδηλάτου, ακόμα και ενός folding bike, ήταν απαγορευτική δεδομένου του ελάχιστου αποθηκευτικού χώρου που υπάρχει στο σκάφος. Γι’ αυτόν τον λόγο σχεδίασε ένα ποδήλατο που βασίζεται πάνω σ’ έναν μόνον άξονα που θυμίζει το γράμμα Χ. Ο αναβάτης το «ανοίγει» με μία απλή κίνηση και αντί για τα γνωστά πεντάλ του ποδηλάτου το χρησιμοποιεί σαν πατίνι.

Είναι κατασκευασμένο με ανθεκτικά υλικά, διαθέτει φρένο και σέλα αναβάτη και διατίθεται σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις. Οι διαφοροποιήσεις βρίσκονται στην ποιότητα του μετάλλου και στην ηλεκτρική υποβοήθηση. Σημαντικό στοιχείο είναι το βάρους του Wheela που δεν ξεπερνάει τα 3,6 kgs στην πιο βαριά του έκδοση, γεγονός που το κάνει το πιο ελαφρύ. Αυτό το υβριδικό και minimal εναλλακτικό όχημα είναι κατάλληλο για γρήγορες μετακινήσεις στο αστικό τοπίο ενώ μπορείτε με ευκολία να το μεταφέρετε μαζί σας όπως μια τσάντα πλάτης.

Διαβάστε το άρθρο μας για το Wheela Scootbike εδώ.

7.Hoverboards 

Τα hoverboards είναι το πιο νέο trend της αστικής μετακίνησης. Τα βλέπουμε παντού τον τελευταίο καιρό ενώ οι τιμές του έχουν γίνει αρκετά προσιτές. Κινούνται αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια, έχουν εμβέλεια και ταχύτητα από 15 εως 20 km. Τα περισσότερα από τα hoverboards ή smart scooters έχουν δύο ρόδες και μια κεντρική επιφάνεια όπου ο αναβάτης τοποθετεί τα πόδια του. Η κίνηση γίνεται με την κλίση που δίνει ο αναβάτης στο σώμα του, ή οποία ανιχνεύεται από γυροσκόπια που είναι τοποθετημένα στις άκρες του hoverboard.

Στη συνεχώς αυξανόμενη αγορά των hoverboards έχουν εμφανιστεί εναλλακτικές προτάσεις, όπως το Onewheel που στηρίζεται σε μια μόνο ρόδα. Αυτό διαθέτει μια σειρά εξελιγμένων αισθητήρων κατεύθυνσης και η μπαταρία του φορτίζεται πλήρως μέσα σε 20 λεπτά.  Η μέγιστη ταχύτητά του φτάνει τα 20 Km/h και η εμβέλειά του τα 10 km. Επίσης μπορεί να συνδεθεί με το application του κινητού για  να αλλάξετε διάφορες ρυθμίσεις, όπως το mode της ανάβασης (classic και extreme) και να ελέγξετε τα επίπεδα της μπαταρίας.

Διαβάστε το άρθρο μας για τα hoverboards εδώ.

Αν σας φαίνονται αρκετά πρωτοποριακά για τη μετακίνησή σας, δεν έχετε παρά να υποκύψετε στις νέες  αυτές προκλήσεις και να τα δοκιμάσετε για να βρείτε αυτό που θα σας εξυπηρετεί πραγματικά στη μετακίνησή σας στο μέλλον αλλά συγχρόνως θα σας ξεκουράζει με ένα διασκεδαστικό, πρωτότυπο τρόπο.