Μια γρήγορη ματιά με πολύ ενδιαφέρον στο Mitsubishi Space Star

Κωνσταντίνος Μιχαλέας 

Το ανανεωμένο και πολύ συμπαθητικό μικρό της Mitsubishi, το Space Star είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση για την πόλη. Ένα ανταγωνιστικό αυτοκίνητο στην γκάμα του ιαπωνικού κολοσσού με πλούσια χαρακτηριστικά, όμορφη σχεδίαση και αρκετά προσιτό για τους αγοραστές.

Εξωτερική εμφάνιση

Το Space Star έχει πολύ ωραίο σχεδιασμό και αυτό φαίνεται με την πρώτη ματιά. Το σχεδιαστικό τμήμα της Mitsubishi κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες για να κάνει το Space Star να ξεχωρίζει από τα άλλα αυτοκίνητα της ίδιας κατηγορίας και πράγματι το κατάφερε. Το πρώτο πράγμα, που παρατηρήσαμε κοιτώντας το, είναι οι ζάντες αλουμινίου 15΄ που δίνουν έναν άλλο «αέρα» στο αυτοκίνητο. Οι όμορφες καμπύλες του βοηθούν τόσο στο αισθητικό κομμάτι όσο και στο αεροδυναμικό. Μειώνουν την αντίσταση του αέρα, τους δυνατούς θορύβους, εξοικονομούν καύσιμα και προσφέρουν σταθερότητα στις υψηλές ταχύτητες.

Το μπροστινό τμήμα του Space Star έχει μια επιθετική όψη και στον προφυλακτήρα θα βρείτε φώτα ημέρας. Τα στοιχεία χρωμίου το βελτιώνουν αισθητά συγκριτικά με την παλιότερη έκδοση αλλά και με μοντέλα άλλων εταιρειών. Τα παράθυρα των επιβατών είναι φιμέ όπως και το πίσω, δίνοντας του έτσι sportive ύφος. Μια δυνατή πινελιά αποτελούν και τα φώτα LED του σπόιλερ της οροφής. Οι χρωματικές επιλογές που δίνονται στους αγοραστές είναι πλούσιες αν σκεφτεί κανείς πως  διατίθεται σε εννιά διαφορετικά χρώματα αμαξώματος και πέντε διαφορετικά για τα καθίσματα. 

Εσωτερική εμφάνιση και αποθηκευτικοί χώροι

Ξεκινώντας από τους αποθηκευτικούς χώρους, διαπιστώνουμε ότι παρά το μικρό μέγεθός του είναι αρκετά άνετο. Το port baggage του μπορεί αρχικά να μην δείχνει μεγάλο αλλά σηκώνοντας το καπάκι αποκαλύπτεται ένας επιπλέον αποθηκευτικός χώρος διαιρεμένος σε τέσσερα τμήματα. Αν ακόμη δεν σας αρκεί αυτό, τότε μπορείτε εύκολα με μια κίνηση να το αφαιρέσετε και τότε η συνολική χωρητικότητα ανέρχεται στα 235 λίτρα. Οι πίσω θέσεις «πέφτουν» για να αυξήσετε ακόμη πιο πολύ τον αποθηκευτικό χώρο τραβώντας ένα κορδόνι που βρίσκεται στην «πλάτη» της θέσης, απ’ όπου έχετε πρόσβαση μόνον ανοίγοντας το port baggage.

Αν και θεωρείται αυτοκίνητο πόλης, θα βρείτε την καμπίνα του Space Star αρκετά ευρύχωρη. Χωράει με άνεση τέσσερις μεγαλόσωμους ενήλικες και έχει αρκετούς αποθηκευτικούς χώρους και ποτηροθήκες για όλους τους επιβάτες. Ξεχωρίσαμε το ρυθμιζόμενο καθ’ ύψος τιμόνι και το ευρύχωρο ντουλαπάκι του συνοδηγού με το ράφι στο οποίο υπάρχει προσαρμοσμένη θύρα USB που το κάνει ιδανικό για τοποθέτηση και φόρτιση κινητού στη διάρκεια του ταξιδίου.

Κινητήρας

Το Space Star είναι διαθέσιμο με τον ατμοσφαιρικό 3-κύλινδρο βενζινοκινητήρα 1,2 MIVEC (Mitsubishi Innovative Valve timing Electronic Control system) που αποδίδει 80 hp. Η εργοστασιακή του κατανάλωση είναι 4,3 lt/100km που επιτυγχάνεται χάρη στο χαμηλό βάρος του οχήματος και στο σύστημα Auto Stop & Go που απενεργοποιεί τον κινητήρα, όταν το αυτοκίνητο είναι σε στάση. Η τελική ταχύτητα που μπορεί να επιτύχει είναι 180km/h και έχει επιτάχυνση 0-100mk/h σε 11,7 sec. που θεωρείται ένας καλός χρόνος. Το Space Star διατίθεται με χειροκίνητο ή με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Ο χειροκίνητος συμπλέκτης, τον οποίο δοκιμάσαμε στο Test Drive, μας φάνηκε ποιοτικός και ακριβείας καθώς «κούμπωνε» τις ταχύτητες με ευκολία. 

Επιπλέον συστήματα και λειτουργίες 

Η Mitsubishi στην προσπάθεια να μειώσει τους ρύπους που εκπέμπονται στο περιβάλλον και ταυτόχρονα να μειώσει την κατανάλωση, χρησιμοποιεί το σύστημα Eco Drive Assist. Ο συγκεκριμένος μετρητής βρίσκεται μαζί με τα υπόλοιπα όργανα και είναι πολύ εύκολος στη χρήση. Οι τέσσερις δείκτες με διαφορετικό χρωματισμό βοηθούν τον οδηγό να καταλάβει αν η ταχύτητα που έχει επιλέξει σε συνδυασμό με τη σχέση που υπάρχει στο κιβώτιο, επιτρέπει μεγαλύτερη οικονομία και προστασία στο περιβάλλον.

Το Space Star διαθέτει μπροστινούς αερόσακους, δύο πλευρικούς και δυο τύπου κουρτίνας και σε συνδυασμό με τις χαλύβδινες πλάκες το κάνουν ένα ασφαλές αυτοκίνητο. Τα συστήματα ABS και EBD βοηθούν στη διατήρηση του ελέγχου και στη σωστή κατανομή πέδησης και στους τέσσερις τροχούς. Άλλο σύστημα που βοηθά τον οδηγό είναι το Hill Assist Start που ενεργοποιείται σε απότομες ανηφόρες και βοηθά στην αποφυγή κύλισης προς τα πίσω.  Τέλος το Space Star διαθέτει μια πληθώρα έξυπνων λειτουργιών, όπως το Keyless Operation System, Bluetooth συνδεσιμότητα, αισθητήρες βροχής και φώτων και σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών (TMPS). 

Οδηγώντας το Mitsubishi Space Star

H οδηγική εμπειρία με το Space Star ήταν πολύ ευχάριστη. Συνήθως οι  3κύλινδροι κινητήρες είναι αρκετά θορυβώδεις, ειδικά στις χαμηλές στροφές, πράγμα που δεν συμβαίνει με το συγκεκριμένο αυτοκίνητο. Θα ακούσετε τον γνωστό ήχο κυρίως όταν ξεκινάτε με την πρώτη. Επίσης, αν και αποδίδει μόνο 80 hp, έχει ικανοποιητική επιτάχυνση και δίνει την εντύπωση δυνατότερου κινητήρα. Το τιμόνι είναι ποιοτικό, «κοφτερό» και αρκετά ακριβές, πράγμα που βελτιώνει ακόμα περισσότερο την οδηγική εμπειρία. Το χειροκίνητο κιβώτιο 5 σχέσεων δεν μας δυσκόλεψε ούτε στιγμή. Σίγουρα το Space Star δεν κατασκευάστηκε για υψηλές ταχύτητες ή για μεγάλα ταξίδια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορείτε να το επιχειρήσετε, ενώ δεν θα δυσκολευτείτε να πετύχετε τα 130 km/h για να ταξιδέψετε άνετα στην εθνική οδό.

Στη σύντομη γνωριμία που είχαμε με το Space Star μείναμε πολύ ικανοποιημένοι από τη
συνολική εικόνα του. Τόσο στο δρόμο όσο και αισθητικά το βρήκαμε πολύ καλό. Η Mitsubishi επέλεξε να προωθήσει το Space Star σε μια έκδοση μόνο, η οποία όμως έχει πλήρες εξοπλισμό. Η τιμή του είναι πιο υψηλή από άλλα αυτοκίνητα πόλης αλλά αν λάβουμε υπόψη τα χαρακτηριστικά του και τον πλούσιο εξοπλισμό, θα λέγαμε ότι η τιμή ανταποκρίνεται απόλυτα. Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι ότι η Mitsubishi προσφέρει πενταετή εργοστασιακή εγγύηση σε όλα τα μοντέλα της ή μέχρι την συμπλήρωση των 100.000 km.