Valerie Thompson -Μια βασίλισσα της ταχύτητας πάνω σε μηχανή

Κωνσταντίνος Μιχαλέας 

Πρόσφατα πετύχατε κάτι απίστευτο. Ξεπεράσατε τα 482,8 km/h με το Streamliner “7”, γεγονός που σας ανέδειξε ως την πιο γρήγορη γυναίκα οδηγό μηχανής παγκοσμίως. Πώς αισθάνεστε γι αυτό σας το επίτευγμα.

Είναι πολύ δύσκολο να το περιγράψω. Ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Χάρη στους Dennis Manning, John Jans, Joe Harelson και τα απίστευτα μέλη της  “7” Racing team, πραγματοποίησα ένα από όνειρα που ήταν στη λίστα των ονείρων μου. Αισθάνομαι πολύ τυχερή που είμαι κομμάτι της ιστορίας των motorsports που έχει να κάνει με το Bonneville Salt Flats, γνωστό και ως «Speed Gods Favorite Speed Track».

To Streamliner “7”είναι ένα ασυνήθιστο όχημα. Ήταν δύσκολο να το οδηγήσεις;

Είμαι συνηθισμένη να οδηγώ συμβατικές μηχανές όπου κάθεσαι σε μια υπερυψωμένη θέση και αισθάνεσαι τον αέρα στο σώμα σου. Παρόλα αυτά στο Streamliner “7” κάθεσαι σε θέση οδηγού όπως σε ένα αυτοκίνητο που όμως έχει πλήρως κλειστό cockpit για να το βελτιστοποιεί αεροδυναμικά. Χάρη στην εξειδίκευση στο design του Dennis Manning και στην αφοσίωση για την ασφάλεια του οδηγού, η οδήγηση δεν ήταν πολύ δύσκολη. Παρόλα αυτά, το να κοντρολάρεις ένα Streamliner σε υψηλές ταχύτητες για πάνω από 6 μίλια δεν ήταν ποτέ απλό ή εύκολο. Η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα ήταν να συνηθίσω την τελείως καινούρια τεχνική οδήγησης. 

Τα παγκόσμια Media σας έχουν ονομάσει «Americas Queen of Speed». Εκτός από το τελευταίο top speed βραβείο, στο παρελθόν έχετε σπάει άλλα επτά ρεκόρ και υψηλότερη ταχύτητα που έχετε πετύχει είναι 489.663km/h. Πώς τα καταφέρατε;

 Αφοσίωση στον στόχο, σκληρή δουλειά, πίστη στον εαυτό μου και προσωπική αδυναμία να δεχτώ το «όχι» σαν απάντηση.

Αγωνίζεστε στο drag racing γι’ αρκετό καιρό. Γιατί επιλέξατε αυτό το είδος των motor sports;

Λατρεύω να πηγαίνω όσο πιο γρήγορα μπορώ και το drag racing καλύπτει την ανάγκη μου για ταχύτητα. Δεν είναι μόνο η ταχύτητα το ζητούμενο αλλά κυρίως ο χρόνος που διανύεται. Ο χρόνος που χρειάζεται για να αντιδράσει ο οδηγός είναι πιο σημαντικός πολλές φορές και από την ιπποδύναμη του διαγωνιζόμενου και όποιος φτάνει στη γραμμή του τερματισμού πρώτος,  αυτός κερδίζει. Είναι ακόμα ο πιο αγνός τύπος racing στον κόσμο. Μου αρέσει να κερδίζω έναν αντίπαλό μου με το ταλέντο παρά με την τεχνολογία.

Τι είδους μηχανή έχετε αυτή τη περίοδο και τι βελτιώσεις έχετε κάνει;

Η καθημερινή μου street μηχανή είναι μια Harley Davidson Fatboy 2000. Η αγωνιστική μηχανή VTR (Valerie Thompson Racing) με την οποία έχω το ρεκόρ των 349,22 km/h είναι μια ειδικά σχεδιασμένη ΒΜW S 1000 RR. Ο κινητήρας της είναι ο μοναδικός  χειροποίητα κατασκευασμένος και σχεδιασμένος αγωνιστικός κινητήρας από την BMW Motorrad. Άλλες μετατροπές περιλαμβάνουν ένα σύστημα εξάτμισης υψηλής απόδοσης Akrapovic, HP Race Parts από την BWM Motorrad, alpha Racing, ARP αγωνιστικά μέρη και ρουλεμάν Worldwide.

Πώς αισθάνεστε όταν κινείστε με τόσο μεγάλη ταχύτητα;

Εξαρτάται από την πίστα αλλά και το είδος του αγώνα. Όταν αγωνίζεσαι σε drag των 400 μέτρων αισθάνεσαι σαν σφαίρα που εκτοξεύεται από ένα όπλο αφού σε 7 sec. έχεις φτάσει στον τερματισμό. Έχεις πολύ λίγο χρόνο για να αντιδράσεις ή να προσαρμοστείς στις δύσκολες συνθήκες. Η δοκιμή κατάρριψης ρεκόρ σε απόσταση 11 με 18km, σε ένα ανοικτό μέρος όπως το Boneville, είναι τελείως διαφορετική. Δεν αισθάνεσαι ότι πηγαίνεις τόσο γρήγορα γιατί δεν υπάρχουν γύρω σου ορόσημα όπως κτίρια, προστατευτικά κιγκλιδώματα, κερκίδες και άλλα αντικείμενα.

Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός στους αγώνες drag;

Οι αγώνες drag είναι σίγουρα οι πιο ανταγωνιστικοί αγώνες motorsports παγκοσμίως. Οι περισσότεροι αγώνες κρίνονται στο δέκατο του δευτερολέπτου. Σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο, οι αγώνες drag κοστίζουν λιγότερο από τους άλλους οπότε ναι, είναι οι πιο ανταγωνιστικοί αγώνες που έχω συμμετάσχει.

Υπάρχουν άλλες γυναίκες που συμμετέχουν σε τέτοιου είδους αγώνες στις ΗΠΑ;

Οι αγώνες drag και γενικότερα οι αγώνες ταχύτητας έχουν προσελκύσει πολλές επιτυχημένες γυναίκες από πολύ παλιά, από τη δεκαετία του ’60. Αν και όλα τα είδη των motorsports είναι ανδροκρατούμενα, οι γυναίκες έχουν γνωρίσει μεγαλύτερη επιτυχία σε αγώνες ευθείας πορείας στις ΗΠΑ, σε σύγκριση με άλλους μεγάλους διαγωνισμούς όπως το NASCAR, Indy Car και το IMSA.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον; Σκοπεύετε να συμμετέχετε σε κάποιον συγκεκριμένο αγώνα;

Σαν επαγγελματίας οδηγός της ομάδας “7” ο άμεσος στόχος μου είναι να συλλέξω χορηγίες και άρα κεφάλαια για να προσπαθήσω να σπάσω το ρεκόρ των 482,8 km/h πριν το τέλος αυτού του έτους. Επίσης δημιούργησα μια νέα ανεξάρτητη ομάδα drag για να συμμετάσχω στο NHRA Pro Stock Motorcycle class το 2017.

Έχετε επιτύχει όλους τους στόχους σας ή θα προσπαθήσετε για ένα νέο ρεκόρ;img_1116b

Όχι, πάντα βάζω τον πήχη πιο ψηλά. Είτε αυτό είναι ένα νέο ρεκόρ ταχύτητας είτε όταν ψάχνω να βρω την απόλυτη συνταγή μαγειρικής για μακαρόνια. Το να επιτύχω κάτι καινούριο είναι αυτό που με προκαλεί, αν και νομίζω ότι θα τρελάνει τον άντρα μου.

Έχετε άλλα hobby;

Μου αρέσει η υψηλή μόδα (ειδικά στα παπούτσια), η μαγειρική, τα ταξίδια και η γυμναστική. Δεν θεωρώ το shopping παπουτσιών hobby αλλά το βλέπω σαν sport. Παρευρίσκομαι σε πολλούς αγώνες και κάνω πάνω από τριάντα επίσημες εμφανίσεις τον χρόνο στα μεγαλύτερα motorsport events, συμπεριλαμβανομένου του The Sema Show στο Las Vegas και του ΒΜW Motorrad Days, στο Garmisch της Γερμανίας.

Ποιες εταιρείες σας υποστηρίζουν;

Έχω πολλούς χορηγούς όπως οι: TROON, BMW Motorrad, Desert Storage, Schuberth Helmets, Worldwide Bearings, SENA Technologies, Champion Systems και RaceFuelZ and Brain State Technologies.

Έχετε κάποια αγαπημένη πίστα;

Η Boneville Salt Flats της Utah είναι ο αγαπημένος μου προορισμός για αγώνες ταχύτητας. Για drag αγώνες προτιμώ το Indianapolis Raceway Park. Μου αρέσει πολύ λόγω της μεγάλης ιστορίας του.

Ποια ήταν η καλύτερη στιγμή της καριέρας σας μέχρι τώρα;

Ξεχωρίζω τρεις στιγμές. Πρώτη είναι η στιγμή που έσπασα ρεκόρ ταχύτητας με την «γρηγορότερη Pan Head Harley του κόσμου» ,  η δεύτερη ήταν όταν κέρδισα το διάσημο κόκκινο καπέλο από το Boneville 200mph Club και η τρίτη όταν έγινα η πρώτη γυναίκα που πέτυχε ταχύτητα με μηχανή πάνω από 482,8 km/h, φέτος στο Bonneville Motorcycle Speed Trials.

Έχετε κάποιο μήνυμα να στείλετε στις γυναίκες Ελληνίδες οδηγούς;

Η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να δώσω είναι να κυνηγάτε τα όνειρά σας με σκληρή δουλειά, πάθος και υπομονή. Αν θέλετε να τρέξετε σε οποιοδήποτε είδος motorsports πρέπει να γίνετε πρώτα μαθητές και να μάθετε τι πρέπει να θυσιάσεις και πώς για να είσαι επιτυχημένη. Παρακολουθήστε μαθήματα σε κάποια σχολή και μάθετε την τέχνη. Αγοράστε τον καλύτερο εξοπλισμό που αντέχει το πορτοφόλι σας για ασφάλεια και απόδοση και στη συνέχεια περιστοιχίστε τον εαυτό σας με άτομα που ξέρουν πώς να πηγαίνουν γρήγορα.