Όλα όσα θέλουν να μας πουν οι προειδοποιητικές λυχνίες

Κωνσταντίνος Μιχαλέας

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα είναι γεμάτα με νέες τεχνολογίες για να κάνουν την οδήγηση πιο ασφαλή και άνετη και γι αυτό το λόγο υπάρχουν πολλοί αισθητήρες που ελέγχουν αν γίνονται σωστά όλες οι λειτουργίες. Συνήθως όταν κάτι πάει στραβά, ανάβει μια προειδοποιητική λυχνία στο καντράν, ακριβώς μπροστά από το τιμόνι, για να ενημερώνει άμεσα τον οδηγό για κάποιο πιθανό πρόβλημα. Γνωρίζουμε όμως ακριβώς τι σημαίνει το κάθε εικονίδιο που παρουσιάζεται μπροστά μας;

Είναι συχνό φαινόμενο όταν ανάβει μια από τις φωτεινές ενδείξεις στο καντράν του αυτοκινήτου μας να μην ξέρουμε ή να μη θυμόμαστε τι σημαίνει αφού πέρασε πολύς καιρός από την αγορά του αυτοκινήτου και το εγχειρίδιο έχει πλέον χαθεί ή απλά δε βρίσκεται κάπου κοντά μας. Για να μην κινδυνέψετε χωρίς λόγο την καλή λειτουργία του αυτοκινήτου σας, σας παρουσιάζουμε τις βασικότερες ενδείξεις που μπορεί να συναντήσετε.

Το βασικότερο βέβαια είναι ότι δεν χρειάζεται πανικός. Οι ενδείξεις μας ενημερώνουν για μια πιθανή βλάβη με έντονο κόκκινο χρώμα και εάν γνωρίζετε σε τι αναφέρεται το κάθε σύμβολο, μπορείτε να το αντιμετωπίσετε. Σε πολλά οχήματα κάποια από τα παρακάτω σήματα μπορεί να εμφανίζονται σε πράσινο, κίτρινο και κόκκινο χρώμα ανάλογα με την περίσταση. Το πράσινο σημαίνει ότι η λειτουργία τους είναι κανονική, το κίτρινο είναι προειδοποιητικό και ασφαλώς το κόκκινο αφορά σε κάποια πιθανή βλάβη.

Χειρόφρενο/Σύστημα πέδησης

Όταν δείτε αυτό το σύμβολο σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα έ
χετε «τραβηγμένο» χειρόφρενο ή ότι υπάρχει πρόβλημα με τα φρένα σας. Αν έχετε «κατεβάσει» το χειρόφρενο και η λυχνία παραμένει αναμμένη, θα ήταν φρόνιμο να πάτε κατευθείαν το αυτοκίνητο στον μηχανικό ή να καλέσετε την οδική βοήθεια. Αντίστοιχο σύμβολο με την επιγραφή ABS υπάρχει πλέον στα περισσότερα αυτοκίνητα και σε εκείνη την περίπτωση σημαίνει ότι υπάρχει πιθανό θέμα με το σύστημα ABS ή ότι είναι απενεργοποιημένο.

 Κινητήρας 

Αυτό το παράξενο εικονίδιο συμβολίζει τον κινητήρα σας και είναι πιθανώς το χειρότερο απ’όλα τα σύμβολα καθώς η εμφάνιση του στο καντράν συνήθως συνοδεύεται από άμεση επίσκεψη στον τεχνικό. Σε αντίθεση με τα άλλα εικονίδια, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να ανάψει το συγκεκριμένο αλλά δεν είναι υποχρεωτικό να σημαίνει ότι έχει υποστεί σοβαρή βλάβη ο κινητήρας σας. Οι πιο πιθανές αιτίες είναι:

  1. Βλάβη στον αισθητήρα οξυγόνου με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να λαμβάνει λάθος δεδομένα και να ανάβει έτσι το προειδοποιητικό λαμπάκι.
  2. Να μην έχει κλείσει σωστά η τάπα από το ντεπόζιτο καυσίμου.
  3. Πρόβλημα με τον καταλύτη. Αν παρατηρήσετε ταυτόχρονα με την φωτεινή ένδειξη μείωση των χιλιομέτρων που θα μπορούσατε κανονικά να διανύσετε με το απόθεμα καυσίμου που έχετε στο ρεζερβουάρ ή να μην ανταποκρίνεται το γκάζι, τότε θα πρέπει να επισκεφτείτε το μηχανικό.
  4. Βλάβη στον μετρητή μάζας αέρος. Ο συγκεκριμένος μετρητής δίνει πληροφορίες στον εγκέφαλο για το πόση θα πρέπει να είναι η ποσότητα του καυσίμου που θα χρησιμοποιείται ανάλογα με την ποσότητα του οξυγόνου που μπαίνει στον κινητήρα.

 Μπαταρία bataria

Ένα από τα πιο ξεκάθαρα σύμβολα είναι αυτό της μπαταρίας. Όταν ανάψει το παραλληλόγραμμο κουτάκι με τους δυο πόλους (θετικός-αρνητικός), σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα με την μπαταρία σας. Δεν είναι σίγουρο όμως ότι φταίει η ίδια η μπαταρία ή είναι απλά θέμα καλωδιώσεων ή ακόμα και της τροχαλίας δυναμό ή του δυναμό.

Λιπαντικόoil

Το λιπαντικό είναι πολύ σημαντικό για τη σωστή λειτουργία του αυτοκινήτου σας καθώς λιπαίνει τον κινητήρα. Αν δείτε το σύμβολο στο καντράν να είναι κόκκινο, σημαίνει ότι είτε έχει μειωθεί η στάθμη του λιπαντικού, είτε η θερμοκρασία του είναι ασυνήθιστα υψηλή, είτε η πίεση του λαδιού είναι χαμηλή. Είναι καλό να σταματήσετε απευθείας στη βοηθητική λωρίδα, να ελέγξετε την ποσότητα του λαδιού με τον γνωστό τρόπο και στη συνέχεια να καλέσετε την οδική βοήθεια. Χωρίς λιπαντικό ο κινητήρας σας βρίσκεται σε κίνδυνο να καταστραφεί!lastixa

Πίεση Ελαστικών

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια μόνο τα πολύ ακριβά αυτοκίνητα διέθεταν σύστημα ελέγχου ελαστικών. Πλέον τα περισσότερα καινούρια οχήματα διαθέτουν αισθητήρες TMPS που σας ενημερώνουν αν κάποιο από τα ελαστικά σας έχει απώλεια αέρα.

 Θερμοκρασία κινητήραthermokrasia

Αν ανάψει αυτό το σύμβολο, τότε χρειάζεται να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή και να σταματήσετε αμέσως. Η θερμοκρασία του κινητήρα έχει ανεβεί σε επικίνδυνα επίπεδα. Τα αίτια ποικίλουν με κυριότερο  την απώλεια ψυκτικού υγρού. Αφήστε τον κινητήρα να «κρυώσει» για περίπου τριάντα λεπτά με κλειστό καπό και στη συνέχεια ελέγξτε με ιδιαίτερη προσοχή τα επίπεδα του ψυκτικού υγρού. Μην ξεχνάτε ότι το ψυκτικό έχει υπερθερμανθεί και αν πέσει πάνω σας θα σας προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα ή ακόμα και τύφλωση.

Αν χρειάζεται να συμπληρώσετε υγρό και δεν έχετε μαζί σας, μπορείτε να προσθέσετε νερό. Αν το πρόβλημα επιμένει, καλέστε την οδική βοήθεια. Στην περίπτωση που υπάρχει άμεση ανάγκη να συνεχίσετε το ταξίδι σας, πράγμα που δεν το συνιστούμε, θέστε σε λειτουργία τη θέρμανση και το βεντιλατέρ στο full για να κυκλοφορήσει στο σύστημα όσο ψυκτικό υγρό υπάρχει. Αυτή είναι η ύστατη λύση χωρίς όμως σίγουρα αποτελέσματα.

Electronic Stability Programme esp

To Electronic Stability Programme ή αλλιώς ESP, είναι ένα αυτόματο σύστημα ελέγχου της ευστάθειας του αυτοκινήτου. Βελτιώνει την ισορροπία του οχήματος και όταν αντιλαμβάνεται την έλλειψη σταθερότητας φρενάρει τον κατάλληλο τροχό. Όταν το εικονίδιο αναβοσβήνει, σημαίνει ότι το σύστημα ESP έχει μπει σε εφαρμογή. Αν παραμένει αναμμένο, τότε μπορεί να είναι απενεργοποιημένο. Αυτή η ρύθμιση διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία. Καλό θα ήταν να κοιτάξετε το ενημερωτικό βιβλιαράκι που σας δόθηκε με την αγορά του αυτοκίνητου.zones

 Ζώνες Ασφαλείας

Όταν αυτό το σύμβολο είναι αναμμένο, συνήθως συνοδεύεται από ένα χαρακτηριστικό ήχο που μας θυμίζει ότι οι επιβάτες δεν φορούν τις ζώνες ασφαλείας.

Στάθμη Βενζίνης venzini

Η φωτεινή ένδειξη της αντλίας βενζίνης μας ενημερώνει για τη χαμηλή στάθμη του καυσίμου στο ντεπόζιτο του αυτοκινήτου μας. Από τη στιγμή που ανάψει το λαμπάκι, έχουμε αρκετή βενζίνη για να διανύσουμε κάποια χιλιόμετρα. Μην επαναπαύεστε όμως γιατί κάθε όχημα έχει διαφορετική χωρητικότητα ντεπόζιτου και μπορεί να μείνετε από βενζίνη πολύ πιο σύντομα απ’ό,τι νομίζετε. Καλό θα είναι να πάτε στο κοντινότερο πρατήριο καυσίμων, να συμπληρώσετε βενζίνη ή πετρέλαιο. Τέλος, μην αφήνετε την στάθμη του καυσίμου να κατεβαίνει τόσο χαμηλά γιατί μπορεί να δημιουργηθεί ζημιά στην αντλία καυσίμου.

 Αερόσακοι 

Όταν το σύμβολο των αερόσακων είναι ενεργοποιημένο, σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τους αερόσακους του αυτοκινήτου. Η χρήση των αερόσακων κρατάει τους επιβάτες ασφαλείς σε μια πιθανή σύγκρουση και καλό θα ήταν να είναι πάντα ενεργοποιημένοι. Ένας χαλασμένος αερόσακος υπάρχει πιθανότητα να μην «ανοίξει» κατά τη σύγκρουση ή να «ανοίξει» σε στιγμή που δεν χρειάζεται, πράγμα ιδιαίτερα επικίνδυνο.

 Πόρτες αυτοκινήτουportes

Κάποια από τις πόρτες ή το πορτ μπαγκάζ δεν έχει κλείσει σωστά. Μην δοκιμάζετε να ελέγξετε αν είναι κλειστές οι πόρτες, όταν το αυτοκίνητο είναι εν κινήσει.

Υγρό καθαρισμού παρμπρίζ

Αυτό το σύμβολο δεν έχει να κάνει με κάποια μηχανική βλάβη, ούτε μπορεί να επηρεάσει tzamiaτην απόδοση του αυτοκινήτου σας, απλά ο κατασκευαστής σας ενημερώνει ότι το υγρό καθαρισμού παρμπρίζ τελειώνει. Είναι προτιμότερο να προσθέσετε ειδικό υγρό παρά απλό νερό καθώς καθαρίζει καλύτερα και δεν παγώνει το χειμώνα.

 

Διαχείριση Κινητήρα

kinitiras-diaxΑυτό το σύμβολο υπάρχει μόνο στα πετρελαιοκίνητα οχήματα. Ειδικά σε χαμηλές θερμοκρασίες οι κινητήρες ντίζελ δυσκολεύονται στην εκκίνηση γι αυτό χρησιμοποιούνται οι προθερμαντήρες τόσο κατά την εκκίνηση αλλά και κατά τη λειτουργία του κινητήρα. Καλό θα ήταν να επισκεφτείτε τον μηχανικό για να εντοπίσει αν το πρόβλημα βρίσκεται εκεί ή σε άλλο σημείο.

Κρατήστε αυτές τις πληροφορίες και την επόμενη φορά που θα ανάψει κάποιο σύμβολο στο καντράν, βρείτε γρήγορα και χωρίς καμιά ανησυχία τι μπορεί να συμβαίνει στο αυτοκίνητό σας, ξαναδιαβάζοντας τον μίνι οδηγό που υπάρχει εδώ.

Cover Photo Credit: Jim Larrison via Visualhunt.com / CC BY

sinergiathess-banner