Ένας πραγματικός MacGyver με 2CV

Κωνσταντίνος Μιχαλέας 

Έχουμε ακούσει πολλές ιστορίες όπου διάφοροι ταξιδιώτες έχουν επιζήσει κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες χάρη στην επιμονή και αποφασιστικότητά τους. Μια ακόμα τέτοια ιστορία έρχεται να προστεθεί, και είναι αυτή του Γάλλου ηλεκτρολόγου Emile Leray. Κατόρθωσε με τρομερή δεξιότητα και επιμονή να κατασκευάσει ένα καινούριο όχημα από το κατεστραμμένο του 2CV και να επιβιώσει δώδεκα μέρες κάτω από τον καυτό ήλιο της ερήμου Σαχάρα.

Όλα ξεκίνησαν το 1993, όταν ο λάτρης της περιπέτειας Emile Leray ξεκίνησε το Μαρόκο με το γαλλικό του 2CV, με σκοπό να διασχίσει την έρημο Σαχάρα. Είχε ταξιδέψει πολλές φορές παλιότερα στην Αφρική και ειδικά σε εκείνην την περιοχή αλλά αυτήν τη χρονιά συνέβη κάτι που μετέτρεψε το ταξίδι του σε πραγματική περιπέτεια.

Ξεκίνησε από την πόλη Tan Tan, αλλά υποχρεώθηκε να σταματήσει όταν βρέθηκε σε ένα φυλάκιο του Μαροκινού στρατού, όπου του απαγορεύθηκε η διέλευση λόγω τον εχθροπραξιών που συνέβαιναν στην περιοχή της Δυτικής Σαχάρα. Τότε ο παράτολμος Γάλλος πήρε τον δρόμο της επιστροφής, αναπτύσσοντας ταχύτητα ώστε να είναι σίγουρος ότι δεν τον έχουν ακολουθήσει. Αποφάσισε να παρακάμψει την κύρια αρτηρία και να ακολουθήσει έναν δύσβατο δρόμο που θα του επέτρεπε να παρακάμψει το φυλάκιο και αργότερα να συνεχίσει από την πεπατημένη οδό. Για κακή του τύχη ο δρόμος ήταν γεμάτος με πέτρες και χτυπώντας σε έναν βράχο έσπασε ένα από τα ψαλίδια και τον άξονα, καθιστώντας το αυτοκίνητό του αδύνατο να μετακινηθεί.

Το κοντινότερο χωριό ήταν σε απόσταση 30 χιλιομέτρων περίπου από το σημείο που είχε σταματήσει και έπρεπε με κάποιον τρόπο να γυρίσει πίσω. Μη θέλοντας να ρισκάρει κάνοντας τη διαδρομή με τα πόδια και επειδή γνώριζε πως είχε μαζί του αρκετό νερό και τρόφιμα για μερικές ημέρες αλλά και κάποια βασικά εργαλεία, πήρε μια παράτολμη απόφαση.

Να χρησιμοποιήσει τα λειτουργικά τμήματα του 2CV  για να κατασκευάσει μια DIY μηχανή. Το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να αποσυναρμολογήσει το αμάξωμα, το οποίο το χρησιμοποιούσε για να κοιμάται και να προστατεύεται από τις ανεμοθύελλες. Στη συνέχεια έκοψε το σασί του αυτοκινήτου, κρατώντας ουσιαστικά το μισό. Τοποθέτησε τη μηχανή και το ντεπόζιτο στο κέντρο της κατασκευής και βίδωσε τον βραχίονα του τροχού σε ανάποδη θέση. Τέλος εφάρμοσε στον μπροστινό τροχό τις αναρτήσεις και έφτιαξε μια πρόχειρη σέλα από τμήματα του προφυλακτήρα.

Αυτή η απίστευτη διαδικασία κράτησε τελικά δώδεκα ημέρες, όταν πλέον τα αποθέματα νερού αυτού του πραγματικού MacGyver είχαν σχεδόν τελειώσει. Και τότε πήρε την απόφαση να τη χρησιμοποιήσει πραγματικά. Η μηχανή δούλεψε και μάλιστα στον δρόμο της επιστροφής συνάντησε περίπολο της τοπικής αστυνομίας που τον οδήγησε στο κοντινότερο χωριό, αφού πρώτα του έδωσαν ένα βαρύ πρόστιμο καθώς τα χαρτιά του αυτοκινήτου που κουβαλούσε μαζί του δεν αντιστοιχούσαν στο όχημα που οδηγούσε.

Η ιστορία του Leray είχε για χρόνια ξεχαστεί, μέχρι που πρόσφατα ήρθε στο φως χάρη σε ένα δημοσίευμα ενός περιοδικού για μηχανές. Μάλιστα υπήρχαν πολλοί που αρνήθηκαν να πιστέψουν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί από ένα άτομο και με τα βασικά εργαλεία μόνο. Οι γνωστοί Αμερικανοί Mythbusters όμως δοκίμασαν να αναπαράγουν τον άθλο και τα κατάφεραν, επικυρώνοντας έτσι την απίθανη ιστορία του Leray.