Έξυπνες τεχνολογίες που αλλάζουν την οδήγηση στην πόλη

Κωνσταντίνος Μιχαλέας 

Ακούμε και διαβάζουμε συνέχεια για νέες τεχνολογίες που δοκιμάζονται στο εξωτερικό και μας φαντάζουν όλα τόσο ξένα και μακρινά, σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Στην πραγματικότητα αυτές οι νέες τεχνολογίες για τις οποίες διαβάζουμε είναι βέβαιο ότι θα τις δούμε στα προσωπικά μας οχήματα συντομότερα απ’ ότι νομίζουμε. Το μέλλον είναι εδώ και σχεδιάζεται σε εργαστήρια με στόχο να λύσει μια σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί, ειδικά στο αστικό περιβάλλον.

  1. Αυτοκίνητα που μιλάνε

Όταν λέμε ότι μιλάνε δεν εννοούμε τη λεκτική επικοινωνία,  ούτε την επικοινωνία μεταξύ αυτοκινήτου και επιβάτη, αλλά μεταξύ οχημάτων. Αυτό ονομάζεται V2V communication ή Vehicle to Vehicle communication. Η ανταλλαγή πληροφοριών που αφορούν διαφόρους παράγοντες όπως η κίνηση ή η ταχύτητα είναι δεδομένα που θα ανταλλάσσουν τα οχήματα μεταξύ τους και θα ενημερώνουν τον οδηγό ή το αυτόματο σύστημα πλοήγησης, κάνοντας έτσι το ταξίδι πιο ασφαλές, ευχάριστο και γρήγορο.

  1. Αυτοκίνητα που επικοινωνούν με σηματοδότες

Αυτή η περίπτωση είναι παρόμοια με την πρώτη, μόνο που εδώ τα οχήματα μπορούν να  «επικοινωνήσουν» με διάφορες οδικές υποδομές όπως τα φανάρια. Αν κάποιο ασθενοφόρο μεταφέρει ένα τραυματία εσπευσμένα στο νοσοκομείο, θα μπορεί να αλλάζει το φανάρι από κόκκινο σε πράσινο και αυτό είναι μόνο η αρχή. Σε λίγα χρόνια που θα ζούμε σε ένα smart περιβάλλον, η τεχνολογία αυτή θα μπορεί ανάλογα με τα δεδομένα που λαμβάνει από τα οχήματα να παίρνει αποφάσεις για το κυκλοφοριακό, όχι μόνο για ασθενοφόρα ή πυροσβεστικά οχήματα. Θα μπορεί να αλλάζει τα όρια ταχύτητας ή ακόμα να αλλάζει κάποιες διαδρομές για να μειώνει την αυξημένη κίνηση.

  1. Το μέλλον είναι πράσινοtesla-1738969_640

Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα πολλοί από εμάς αγοράσαμε αυτοκίνητα με Diesel κινητήρες για οικονομία καυσίμων. Στη πραγματικότητα όμως οι πετρελαιοκινητήρες είναι επιβλαβείς για το περιβάλλον καθώς παράγουν περισσότερους ρύπους απ’ όσο θα έπρεπε. Πολλές χώρες λαμβάνουν σοβαρά μέτρα κατά της χρήσης του πετρελαίου ως καυσίμου κίνησης και μάλιστα η Αθήνα είναι από τις πρώτες πρωτεύουσες που έχει θέσει ως στόχο την απαγόρευση χρήσης πετρελαίου ως το 2025 για να μειωθεί η ατμοσφαιρική μόλυνση που παρατηρείται στο αστικό κέντρο.

  1. Φόρτιση κατά τη διάρκεια της οδήγησης

Είναι σίγουρο ότι στο κοντινό μέλλον πολλά από τα οχήματα που θα κινούνται στη πόλη θα είναι ηλεκτρικά. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα αφού θα χρειαστεί να δημιουργηθούν κατάλληλες υποδομές σε χιλιάδες σημεία για να τη φόρτιση των μπαταριών. Υπάρχουν πολλές ιδέες για το πώς μπορεί να αποφευχθεί αυτό, όπως ο μαγνητικός συντονισμός. Ήδη επιστήμονες έχουν καταφέρει να φορτίσουν πλήρως μπαταρίες από απόσταση 2 μέτρων, συνεπώς μια τέτοια τεχνολογία θα μπορούσε να εγκατασταθεί κοντά σε φανάρια για να φορτίζονται οι μπαταρίες των αυτοκινήτων όση ώρα είναι τα οχήματα σταματημένα.

  1. Χρονομίσθωση οχήματοςcity-cars-traffic-lights

Για πάρα πολλά χρόνια το αυτοκίνητο ήταν σύμβολο ελευθερίας και status, αλλά σε ένα μέλλον όπου τα serf-driving cars θα έχουν τα
ηνία και το ενδιαφέρον για το περιβάλλον θα είναι μεγαλύτερο, αυτή η εικόνα θα εκλείψει. Είναι πολύ πιθανό ότι θα μειωθούν δραματικά οι πωλήσεις Ι.Χ. γιατί οι οδηγοί θα χρονομισθώνουν οχήματα πληρώνοντας ένα αντίτιμο. Όχι , δεν αναφερόμαστε στο leasing αλλά σε ένα πιο ευέλικτο πρόγραμμα που θα επιτρέπει να οδηγούμε ακόμα και κάθε μέρα διαφορετικό όχημα πληρώνοντας μηνιαία ή ετήσια συνδρομή. Είναι κάτι που αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται πιλοτικά στις ΗΠΑ και περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα.

Το μέλλον της αυτοκίνησης στην πόλη θα αλλάξει ριζικά και πολύ πιο γρήγορα απ’ότι περιμένουμε. Σίγουρα θα δυσκολευτούμε να προσαρμοστούμε σε αυτές τις αλλαγές αλλά οι νέες τεχνολογίες που θα εφαρμοστούν θα κάνουν την οδήγηση πιο ξεκούραστη, πιο ασφαλή και θα μειώσουν αισθητά το φαινόμενο της κυκλοφοριακής συμφόρησης.