EcoReco Model R, το e-scooter του μέλλοντος

Κωνσταντίνος Μιχαλέας 

Το EcoReco Model R είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στη κατηγορία των e-scooters (ηλεκτρικά πατίνια).  Συνδυάζει πολλά στοιχεία που το κάνουν ιδανικό για μετακίνηση στη πόλη και είναι ιδανικό γι αυτό που πλέον ονομάζεται «last mile mobility».

Το Model R είναι προϊόν της Startup εταιρείας EcoReco Corp. με έδρα το περίφημο Silicon Valley της California. O βασικός στόχος της ομάδας της EcoReco είναι ο σχεδιασμός και η κατασκευή smart εναλλακτικών οχημάτων για το αστικό περιβάλλον.

Τι είναι αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει από άλλα φαινομενικά ίδια μέσα εναλλακτικής eco-μεταφοράς; Ο συνδυασμός νέων τεχνολογιών και καινοτόμων ιδεών είναι αυτό που κάνει το Model R να ξεχωρίζει από άλλα e-scooters και hoverboards. Είναι ιδιαίτερα ελαφρύ για να μεταφέρεται εύκολα αλλά παράλληλα είναι κατασκευασμένο με ανθεκτικά υλικά που μπορούν να υποστηρίξουν έως 130 kgs. Η δυνατότητα αναδίπλωσης το κάνει ιδανικό για εύκολη αποθήκευση και μεταφορά, ενώ οι επιλογές οδήγησης δίνουν μια διαφορετική αίσθηση. Τα Enhanced Drive modes δίνουν τρεις διαφορετικές επιλογές στον αναβάτη για να επιλέξει αυτή που του ταιριάζει περισσότερο ανάλογα με το που και πόσο κινείται. Όπως φαντάζεστε ένα τέτοιο ηλεκτρικό όχημα δεν θα μπορούσε να έρχεται χωρίς το app κινητού απ’ όπου μπορείτε να ελέγξετε πλειάδα ρυθμίσεων όπως τα Enhanced Drive modes.

H EcoReco Corp. έδωσε μεγάλη προσοχή κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού στο κομμάτι της ασφάλειας του αναβάτη, πράγμα λογικό αφού το scooter κινείται σε περιοχές όπου υπάρχει πληθώρα εμποδίων. Στο Model R θα βρείτε δυο δυνατά φώτα μπροστά και πίσω των 200 lumen και ένα κάτω από την πλατφόρμα όπου τοποθετείτε τα πόδια σας. Μέσω του application δεν θα χρειάζεται να κοιτάτε την οθόνη του κινητού σας για οδηγίες στο δρόμο παρά μόνο τις λυχνίες που βρίσκονται στην άκρη του τιμονιού. Επίσης, το Model R είναι το μοναδικό scooter που ενημερώνει άλλα smart οχήματα που κινούνται στο δρόμο για την τοποθεσία του, ακόμα και σε τυφλές γωνίες για να αποφεύγονται ατυχήματα. Τέλος, αν κατά τύχη πέσετε, τότε το scooter θα ενημερώσει κάποιες από τις επαφές σας με ένα μήνυμα μέσω GPS που θα δείχνει την θέση σας .

Το οικολογικό αποτύπωμα του Model R είναι μηδενικό και αυτός ήταν από τους πρωταρχικούς στόχους της εταιρείας. Το scooter λειτουργεί με μπαταρίες που θυμίζουν πολύ αυτές των Tesla (Panasonic cells) και τοποθετούνται κάτω από τη πλατφόρμα που στέκεται ο αναβάτης. Μάλιστα μπορείτε να επιλέξετε να χρησιμοποιείτε μέχρι και 2 μπαταρίες ταυτόχρονα ενώ υπάρχουν δυο διαφορετικές επιλογές Watt αναλόγως με των αριθμό των χιλιομέτρων που σκοπεύετε να καλύψετε. Η εταιρεία τονίζει ότι το Model R στοιχίζει στο πορτοφόλι σας μόλις ένα δολάριο για 800 Km χρήσης το οποίο αντιστοιχεί σε 2000 MPGe (μίλια ανά γαλόνι ). 

Μπορείτε να κλειδώνετε το Model R με δύο τρόπους, χρησιμοποιώντας τις γνωστές κλειδαριές «πέταλο» ή μέσω του application. Σε περίπτωση κλοπής είναι εύκολο να βρεθεί χάρη στην τεχνολογία GPS και την συνεργασία με την εταιρεία Tile που ειδικεύεται σε συσκευές tracking.

Το ηλεκτρικό Model R δεν είναι απλώς ένα ηλεκτρικό πατίνι αλλά ένα προσωπικό όχημα εναλλακτικής αστικής μετακίνησης για ενήλικες με πολλές δυνατότητες προσωποποιημένων επιλογών. Ο τρόπος που μετακινούμαστε αλλάζει και το μέλλον τις αυτοκίνησης αλλά και της αστικής μετακίνησης θα είναι πολύ διαφορετικό από το σήμερα. Ο διευθυντής και ιδρυτής της EcoReco, Jay Sung, δήλωσε «Το Model R αντιπροσωπεύει μια καινοτόμα προσέγγιση στα ηλεκτρικά οχήματα. Μας ενδιαφέρει η βιωσιμότητα, τόσο η περιβαλλοντική όσο και του προϊόντος και πιστεύουμε ότι μελλοντικά θα αναπτύξουμε ένα οικοσύστημα προσωπικής μετακίνησης».