BMW VISION NEXT 100 – Το όραμα της BMW για τα επόμενα 100 χρόνια

Δημήτρης Ταρλαντάς 

Αρχικά σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του αυτοκινήτου, παρουσιάζει το concept car, VISION NEXT 100, το οποίο υιοθετεί τεχνολογίες όπως η αυτόνομη οδήγηση, η ζωντανή γεωμετρία του αμαξώματος και τον companion (σύντροφο), μία μορφή τεχνητής νοημοσύνης στην υπηρεσία του οδηγού.

Στο Boost mode, τον έλεγχο του αυτοκινήτου τον έχει ο οδηγός και τα ενεργά καθίσματα τον φέρνουν στην κατάλληλη θέση για οδήγηση. Σε αυτό το mode όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα βοηθούν τον οδηγό ώστε να γίνεται καλύτερος, χωρίς να έχουν σκοπό να του στερήσουν την οδηγική απόλαυση και να τον  αποκόψουν από τη διαδικασία της οδήγησης. Ο Companion θα σας υπενθυμίζει τα ραντεβού σας, θα σας προειδοποιεί για επικείμενους κινδύνους και θα σας καθοδηγεί σε περίπτωση που δεν ξέρετε τον δρόμο.

Δεν βρίσκετε θέση στάθμευσης έξω από το μαγαζί που θέλετε; Κανένα πρόβλημα, τοcq5dam-resized-img-1185-large-time1457363872473 αυτοκίνητο θα σας αφήσει και θα έρθει να σας πάρει μόλις τελειώσετε με τα ψώνια σας. Αν το έχετε παρκάρει μακριά και βρέχει, το καλείτε και έρχεται να σας πάρει από την είσοδο του σπιτιού σας.

Στο Ease mode, η οδήγηση είναι αυτόνομη και τα καθίσματα γίνονται πιο μαλακά και παίρνουν την κατάλληλη θέση ώστε οι επιβάτες να νιώθουν άνετοι και χαλαροί.

Ο Companion θα αναλάβει πλήρως την οδήγηση ώστε εσείς να έχετε ελευθερία στις κινήσεις σας, ή απλά για να μην χάσετε κανένα αξιοθέατο κατά τη διάρκεια της διαδρομής σας. Η τεχνολογία υπάρχει, μένει μόνο να ωριμάσει και να εφαρμοστεί σε μεγάλη κλίμακα.cq5dam-resized-img-1185-large-time1457360213629

Το αμάξωμα, όπως αναφέραμε, διαθέτει ζωντανή γεωμετρία (Alive Geometry). Τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό του οχήματος, ένα μωσαϊκό αποτελούμενο από 800 τρίγωνα αναλαμβάνει με την αλλαγή στον φωτισμό του να προειδοποιήσει τον οδηγό για κινδύνους εκτός του οπτικού του πεδίου (Boost mode) ή να ενημερώνει τους επιβάτες για επικείμενες αλλαγές στην ταχύτητα ή στην κατεύθυνση του οχήματος, ώστε αυτές να μην τους βρουν εξ’ απήνης (Ease mode). Οι τροχοί είναι πλήρως καλυμμένοι για τη βελτίωση της αεροδυναμικής, με τα μπροστινά καλύμματα τους να αλλάζουν μορφή ανάλογα με την κλίση των τροχών!

Η BMW δεν αναφέρει προς το παρόν τίποτα για τους κινητήρες που θα  εξοπλίζουν το συγκεκριμένο concept car. Μπορούμε να εικάσουμε πως θα είναι υβριδικό, μάλλον plug-in hybrid ή αμιγώς ηλεκτρικό και ίσως με κυψέλες υδρογόνου.

Στην δεύτερη περίπτωση της εξέλιξης στον κόσμο των δύο τροχών, η BMW Motorrad παρουσιάζει ένα επαναστατικό δίτροχο το οποίο όπως ισχυρίζεται δεν θα πέφτει, γι΄ αυτό και ο αναβάτης δεν χρειάζεται κράνος.

Η τεχνολογία των γυροσκοπίων είναι αυτή που επιτρέπει στην μοτοσυκλέτα να στέκεται χωρίς υποστήριξη, ενώ τα ελαστικά ειδικής σχεδίασης έχουν και τον ρόλο της ανάρτησης.Η/Ο αναβάτης φοράει τα ειδικά γυαλιά με ηλεκτρονικές ενδείξεις αντί κράνους και φυσικά ο κινητήρας είναι ηλεκτρικός.1476191188273

Το τριγωνικό πλαίσιο είναι εύκαμπτο και περιβάλλεται από ειδικό ύφασμα, προσφέροντας προστασία από τον αέρα στον  αναβάτη. Στρίβοντας το τιμόνι, κάμπτεται το μπροστινό μέρος του πλαισίου ώστε να γείρει τον τροχό προς την κατεύθυνση που θέλουμε. Στις υψηλές ταχύτητες το πλαίσιο συστέλλεται για να γίνει πιο στιβαρό .1476191188764

Αντιθέτως το εξωτερικό μέρος του κινητήρα, το οποίο παραπέμπει στον κλασικό δικύλινδρο boxer της BMW, διαστέλλεται προσφέροντας καλύτερη αεροδυναμική στην μοτοσυκλέτα και προστασία από τον αέρα στα πόδια του αναβάτη.

Εκτός από τις επαναστατικές λύσεις στον σχεδιασμό της μοτοσυκλέτας, ιδιαίτερες προτάσεις υπάρχουν και για τον ρουχισμό του αναβάτη. Καθώς η μηχανή δεν πέφτει είτε σταματημένη είτε εν κινήσει, ο βαρύς προστατευτικός εξοπλισμός δεν είναι απαραίτητος. Ελαφριά1476191189572 συνθετικά υφάσματα προστατεύουν από τον αέρα και τη βροχή, ενώ προσφέρουν κλιματισμό στον αναβάτη. Προσφέρουν, επίσης, στήριξη στο σώμα αναλόγως της στάσης κατά την οδήγηση και δίνουν οδηγίες με δονήσεις στα χέρια και στα πόδια σχετικά με τον προορισμό σας ή σας προειδοποιούν αν έχετε γείρει επικίνδυνα το όχημα.

Τα ειδικά γυαλιά από την άλλη, επικοινωνούν με τον αναβάτη και προβάλουν προειδοποιήσεις για ενδεχόμενους κινδύνους, για την κλίση της μοτοσυκλέτας στις στροφές ενώ αν ο αναβάτης κοιτάξει προς τα κάτω εμφανίζεται διαδραστικό μενού και χάρτες.

Αν αναρωτηθήκατε τι θα γίνει σε περίπτωση σύγκρουσης με άλλο όχημα, η BMW απαντά πως η μηχανή αυτή ανήκει σε έναν κόσμο όπου όλα τα οχήματα θα επικοινωνούν και θα αντιδρούν μεταξύ τους. Έτσι μία σύγκρουση φαντάζει μάλλον απίθανη. Αν και ονομάζεται Vision Next 100, εννοώντας τα επόμενα 100 χρόνια, τις εξελίξεις αυτές θα πρέπει να τις αναμένουμε σε 30 το πολύ χρόνια από σήμερα.