Το Schlörwagen, ένα τροχοκινούμενο αυγό

Κωνσταντίνος Μιχαλέας

Το Schlörwagen (Σλέρβαγκεν) είναι ένα γερμανικό προπολεμικό concept car που έμεινε στην ιστορία για το ασυνήθιστο σχήμα του και για τις αξεπέραστες αεροδυναμικές του ιδιότητες.

Ο Karl Schlör

Γνωστό και ως «αυγό» λόγω του περίεργου σχεδιασμού του, ήταν η έμπνευση του Γερμανού Karl Schlör και κατασκευάστηκε υπό την επίβλεψή του από το γερμανικό ινστιτούτο αεροδυναμικών μελετών. Αυτό που κάνει εντύπωση σε αυτό το πρωτότυπο όχημα είναι ο πολύ χαμηλός συντελεστής αντίστασης, μόλις 0,113.

Για ποιο λόγο όμως είναι ο συντελεστής αντίστασης τόσο σημαντικός ώστε να τον αναφέρουμε, δείτε παρακάτω. Όταν σχεδιάζεται ένα αυτοκίνητο, οι μηχανικοί κάνουν πολλές μετατροπές και δοκιμές, τόσο ψηφιακά όσο και σε τούνελ αέρα, για να διαπιστώσουν πόση αντίσταση θα έχει το αυτοκίνητο, όταν κινείται. Η αντίσταση επηρεάζει σημαντικά το αυτοκίνητο στην κατανάλωση του καυσίμου και στη σταθερότητα στις υψηλές ταχύτητες. Αν σκεφτεί κανείς το σχήμα των αγωνιστικών αυτοκινήτων, θα καταλάβει ότι και η παραμικρή καμπύλη μετράει και συνυπολογίζεται στον συντελεστή αντίστασης, όπως η επιφάνεια των ελαστικών, οι καθρέπτες ακόμα και η κεραία του ραδιοφώνου! Πολλά πρόσφατα μοντέλα σαν τα Tesla ή το Audi A4 έχουν συντελεστή αντίστασης μόλις 0,24, που είναι από τους χαμηλότερους για επιβατηγά οχήματα. Σε σύγκριση με αυτά, το Schlörwagen βρέθηκε πραγματικά σε άλλο επίπεδο.

Εξάλλου, στις αρχές του 20ου αιώνα και πιο s4συγκεκριμένα στις δεκαετίες του ’20 και ’30 αν και δεν υπήρχαν οι σημερινές τεχνολογίες, που θα βοηθούσαν τους μηχανικούς/σχεδιαστές, πάρα πολλά μοντέλα που σχεδιάστηκαν είχαν εντυπωσιακή αεροδυναμική. Αυτό οφείλεται στη μόδα της εποχής να δίνουν τη μορφή των streamliners που θύμιζε μια σταγόνα νερού. Απ’ ό,τι γνωρίζουμε, μέσα από πολυάριθμες μελέτες που έγιναν, αποδείχθηκε ότι η σταγόνα διαθέτει χαρακτηριστικά που την καθιστούν το απόλυτο αεροδυναμικό σχήμα.

Ο Schlör εμπνεύστηκε το σχήμα του Schlörwagen από το σχήμα των φτερών των αεροπλάνων αλλά για να αυξήσει την αεροδυναμική, τοποθέτησε τα παράθυρα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχουν κενό μεταξύ τους για να δημιουργείται επιπλέον αντίσταση, ενώ εξέτεινε το αλουμινένιο αμάξωμα μπροστά και πλάγια από τις ρόδες, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει αυτό το ιδιαίτερα ασυνήθιστο όχημα με πλάτος 2,10 μέτρα.s3

Το 1939, δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε ανοικτό δρόμο και τα αποτελέσματα ήταν παραπάνω από θετικά. Ο κινητήρας που είχαν εγκαταστήσει ήταν ίδιος με του μοντέλου της Mercedes 170 H, με τελική ταχύτητα 105 km/h. Παρόλα αυτά όταν ο ίδιος κινητήρας δοκιμάστηκε στο Schlörwagen, κατάφερε τελική ταχύτητα 135km/h. Επιπλέον το Schlörwagen είχε κατανάλωση 8 λίτρα/100 km σε αντίθεση με το Mercedes, που είχε 12  λίτρα.

Το Schlörwagen παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό το 1939, στην έκθεση αυτοκινήτου του Βερολίνου αλλά δεν μπήκε ποτέ στη μαζική παραγωγή λόγω του επικείμενου πολέμου. Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το τι απέγινε το πρωτότυπο μοντέλο, όπως ότι αρχικά τοποθετήθηκε σε ένα κτίριο κοντά στο Göttingen της Γερμανίας και αργότερα μεταφέρθηκε στην Αγγλία από τα Αγγλικά στρατεύματα ή ότι ακόμα μεταφέρθηκε στη Ρωσία όπου Ρώσοι μηχανικοί έκαναν μετατροπές, προσαρμόζοντας μια γιγάντια προπέλα.

Η αλήθεια είναι ότι καμία από αυτές τις θεωρίες δεν ισχύουν. Η τελευταία αναφορά στο Schlörwagen έγινε το 1948 μέσω αλληλογραφίας του Karl Schlör και του τότε διευθυντή του Ινστιτούτου Αεροδυναμικών Μελετών, Albert Betz. O Schlör είχε ζητήσει την μεταφορά του οχήματος από το Göttingen στην Βαυαρία αλλά οι συμμαχικές δυνάμεις απέρριψαν το αίτημά του. Στην αλληλογραφία περιγράφεται η κακή κατάσταση του οχήματος, καθώς είχε μεταφερθεί σε μια αποθήκη, όπου του αφαιρέθηκε ο κινητήρας και οι θέσεις για να χρησιμοποιηθούν σε άλλο όχημα. Επίσης αναφέρετε ότι το αμάξωμα του Schlörwagen είχε υποστεί σοβαρές φθορές. Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι κάποια στιγμή, δεν γνωρίζουμε πότε, το Schlörwagen διαλύθηκε και πετάχτηκε γιατί πλέον είχε υποστεί εκτεταμένες φθορές και δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί.s5

Όσον αφορά τη θεωρία ότι το Schlörwagen μεταφέρθηκε στη Ρωσία όπου το διαφοροποίησαν, προσαρμόζοντας την προπέλα δεν ισχύει. Από τα στοιχεία που βρέθηκαν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο αποδεικνύεται ότι όντως η προπέλα ήταν μεν ρωσικής προελεύσεως αλλά όλες οι δοκιμές έγιναν στη Γερμανία καθώς το όχημα δεν έφυγε ποτέ από τις εγκαταστάσεις του Γερμανικού Ινστιτούτου Αεροδυναμικών μελετών που βρισκόταν στο Göttingen.

Είναι φυσικό να αναρωτηθεί κανείς γιατί αυτό το τόσο αεροδυναμικό αυτοκίνητο δεν έγινε η βάση για τα σημερινά αυτοκίνητα. Η αλήθεια είναι ότι το Schlörwagen είχε έναν και μόνον σκοπό, την εκπληκτική αεροδυναμική του αλλά αυτό επιτεύχθηκε θυσιάζοντας πολλά άλλα στοιχεία όπως η άνεση, η πρακτικότητα και ασφαλώς οι αποθηκευτικοί χώροι.