Όταν το αυτοκίνητο εμπνέει τη ζωγραφική

Κωνσταντίνος Μιχαλέας

Η κ. Μαρίνα Νικολαΐδη είναι μια Ελληνογαλλίδα καλλιτέχνης, γεννημένη στη Γενεύη, η οποία ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα. Βρίσκει έμπνευση από τον τρόπο ζωής στην Ελλάδα και το ελληνικό φως, το οποίο δίνει μια ιδιαίτερη διαύγεια στην ατμόσφαιρα, ζεσταίνει τους φυσικούς όγκους και κάνει τα αντικείμενα να αντανακλούν μια λαμπρή καθαρότητα. Το πάθος της είναι τα κλασικά αυτοκίνητα, τα οποία συχνά αποτυπώνει με τον δικό της μοναδικό τρόπο στα έργα που δημιουργεί.

Κυρία Νικολαΐδη, βλέπουμε πως δημιουργείτε πολλά έργα τέχνης με θέμα το αυτοκίνητο.

Είμαι ζωγράφος και ζωγραφίζω τα πάντα, αλλά το πάθος μου είναι τα κλασικά αυτοκίνητα, ιδιαιτέρως τα αυτοκίνητα των δεκαετιών του ΄60 και του ΄70.  Μου αρέσουν πολύ τα British Leyland, MG, Triumph, Austin, Mini, τα Porsche του 70, Alfa Romeo, FIAT και άλλα.nik2

Για ποιο λόγο όμως επιλέγετε αυτοκίνητα από τις συγκεκριμένες δεκαετίες;

Είναι θέμα design. Τα μοντέρνα αμάξια δεν έχουν όμορφες φόρμες και  καμπύλες αλλά και μοιάζουν πολύ μεταξύ τους, αν εξαιρέσετε βέβαια τα πολύ ακριβά και ιδιαίτερα μοντέλα, που όμως δεν τα βλέπουμε συχνά στον δρόμο. Βρίσκω πως οι γραμμές των παλιότερων αυτοκίνητων ήταν πιο όμορφες, πιο αισθησιακές.

Έχετε χρόνια που ασχολείστε με αυτό το είδος ζωγραφικής;

Αρκετά χρόνια, ειδικά από τότε που μου ζήτησε ένας πελάτης μου να κάνω έναν πίνακα με το αυτοκίνητο των ονείρων του. Επίσης έχω κάνει μερικούς πίνακες με κλασικές μοτοσυκλέτες.

Τι υλικά χρησιμοποιείτε;

Έχω δυο βασικά υλικά που χρησιμοποιώ, το μολύβι και τη λαδομπογιά. Επιλέγω την λαδομπογιά γιατί δίνει περισσότερο βάθος και είναι περισσότερο δημιουργικό υλικό, σε αντίθεση με την ακουαρέλα. Το αυτοκίνητο πρέπει να βγαίνει από τον καμβά και αυτό αποτυπώνεται πιο επιτυχημένα με τη χρήση της λαδομπογιάς. Έχω δημιουργήσει μια σειρά έργων τέχνης στα οποία συνδύασα και τα δυο υλικά. Τη λαδομπογιά για το αυτοκίνητο και για το φόντο το μολύβι.

Υπάρχουν καλλιτέχνες από τους οποίους έχετε επηρεαστεί;nik3

Σίγουρα υπάρχουν καλλιτέχνες και ρεύματα που μου αρέσουν και οι περίοδοι που με ενδιαφέρουν περισσότερο είναι από το 1850 έως το 1900. Βέβαια όλοι αυτοί οι καλλιτέχνες δεν απεικόνιζαν οχήματα. Με τα χρόνια ανέπτυξα το δικό μου ύφος στη ζωγραφική.

Ετοιμάζετε κάποια καινούρια έκθεση;

Τον Μάιο του 2016 έκανα μια έκθεση, σε συνεργασία με την ΦΙΛΠΑ (Φίλοι Παλαιού Αυτοκινήτου), με θέμα το αυτοκίνητο και πριν από λίγο καιρό οργάνωσα μια ακόμα με θέμα τα καράβια.

Το 2017 θα παρουσιάσω μια νέα έκθεση με πίνακες αυτοκινήτων. Για να οργανώσω και να παρουσιάσω μια έκθεση χρειάζομαι το λιγότερο έξι μήνες προετοιμασίας. Ένας πίνακας χρειάζεται από τρεις εβδομάδες έως και δυο μήνες προετοιμασίας, ανάλογα με το μέγεθός του. Η λαδομπογιά παίρνει χρόνο για να στεγνώσει και αυτό είναι ένα στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη στην προετοιμασία ενός πίνακα.nik5

Υπάρχει περίπτωση να δούμε τα έργα σας στη Θεσσαλονίκη;


Πολύ πιθανό να συμβεί, αν υπάρχει μια σωστή οργάνωση.

Έχετε κάποιο αγαπημένο σας πίνακα;

Όχι, δεν έχω κάποιον αγαπημένο. Αγαπάω όλους τους πίνακές μου γιατί διαθέτω πολύ χρόνο, βάζω αγάπη και ένα κομμάτι του εαυτού μου σε κάθε έργο που δημιουργώ.

Εκτός από τις εκθέσεις που κάνετε ανά περιόδους, υπάρχει κάποιος χώρος όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούσαν να δουν τα έργα σας;

Το atelier μου είναι προσωπικό. Αν κάποιος ενδιαφέρεται για κάτι συγκεκριμένο και μετά από συνεννόηση, μπορώ να δεχθώ επισκέψεις.nik1

Έχουν μεγάλη ανταπόκριση τα έργα σας με θέμα το αυτοκίνητο;

Ναι, δεν είχα ποτέ κάποια αρνητική κριτική. Υπάρχουν αρκετές γυναίκες οι οποίες δεν ενδιαφέρονται για τα αυτοκίνητα και είναι αρνητικά προδιατεθειμένες στην αρχή αλλά όταν δουν το τελικό αποτέλεσμα εντυπωσιάζονται. Το αυτοκίνητο μπορεί να είναι το θέμα του πίνακα αλλά ο τρόπος με τον οποίο αποτυπώνεται και η χρήση των χρωμάτων αναδεικνύουν το όχημα αλλά και το σύνολο του έργου.