Peel P50: Το μικρό, μικρούτσικο αυτοκίνητο από το Isle of Man

Κωνσταντίνος Μιχαλέας 

Πολλές εταιρείες και λάτρεις των Bubble cars ερίζουν για το ποιο είναι το μικρότερο αυτοκίνητο του κόσμου. Αυτό όμως που ξεχωρίζει μέχρι σήμερα είναι το βρετανικό Peel P50, αφού είναι το μικρότερο αυτοκίνητο παραγωγής και απ’ ό,τι φαίνεται δύσκολα θα χάσει την πρωτιά. Το 2010 μπήκε στο βιβλίο των ρεκόρ, Guinness για το λιλιπούτειο μέγεθός του.p50cars_redrearangle

Το Peel P50 είναι ένα τρίκυκλο αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε από το 1962 έως το 1965, από την Peel Engineering στη νήσο Man της Αγγλίας. Η κατασκευάστρια εταιρεία ειδικευόταν ως τότε στην παραγωγή βαρκών από fiberglass και fairing για μηχανές. Αν και το αρχικό της αντικείμενο ήταν διαφορετικό, έγιναν πολλές προσπάθειες για την κατασκευή οχημάτων, με βασικότερη αυτή του P50, που πούλησε πενήντα μοντέλα από τα οποία μόλις είκοσι επτά σώζονται μέχρι σήμερα.

Το Peel P50 προωθήθηκε ως το πιο οικονομικό αυτοκίνητο πόλης. Χωρούσε «έναν ενήλικα και την τσάντα με τα ψώνια του». Αυτό το κωμικό διαφημιστικό σχόλιο δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα, αφού το μέγεθος του P50 είναι μόλις  1,3 μ. στο μήκος και λιγότερο από 1 μ. στο πλάτος. Όπως φαντάζεστε, κάτι τόσο μικρό δεν θα μπορούσε να έχει και μεγάλο βάρος. Τα 59 κιλά είναι ό,τι χρειάζεται για να το τραβήξετε από έναν μοχλό, που βρίσκεται στο πίσω μέρος αφού δεν υφίσταται η λειτουργία της όπισθεν ταχύτητας. O κινητήρας του Peel P50 ήταν ένας μικρός κινητήρας μηχανής 49 cc της DKW (αργότερα Audi), ο οποίος μπορούσε να πετύχει μέγιστη ταχύτητα 60km/h, ανάλογα βέβαια με τον σωματότυπο του οδηγού.dsc_0597

Η κατασκευή του ήταν πολύ εύκολη. Χρησιμοποιούσαν καλούπια για το fiberglass, το οποίο όταν ήταν έτοιμο, αφαιρούνταν και βαφόταν στο επιθυμητό χρώμα. Οι τεχνικοί εν συνεχεία, χρησιμοποιούσαν ένα μικρό αλλά αιχμηρό εργαλείο για να κόψουν και να λειάνουν τις γωνίες του firberglass. Συγκολλούσαν το ντεπόζιτο βενζίνης,  χωρητικότητας 4 L και τοποθετούσαν τρία μουαγιέ τροχών πάνω στο ατσάλινο σασί ώστε να προστεθούν τα φρένα και οι τροχοί. Το μόνο που έμενε ήταν η τοποθέτηση του κινητήρα, ο οποίος συνδεόταν με τον πίσω τροχό που δίνει την κίνηση και το P50 ήταν έτοιμο. Όπως καταλαβαίνετε από την περιγραφή, η διαδικασία κατασκευής ή καλύτερα συναρμολόγησης του P50 ήταν θέμα μερικών ωρών.

Τα Peel P50 είναι από τα πιο αναγνωρίσιμα τρίκυκλα και ειδικά στην Αγγλία, χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης λόγω της ιστορίας τους. Τον Μάρτιο του 2016 πουλήθηκε ένα από τα πρώτα P50 σε πλειστηριασμό, από τον γνωστό οίκο Sotheby’s, για το υπέρογκο ποσό των 168.000€! Μπορεί αυτό το μικροσκοπικό αυτοκίνητο να κόστιζε σαν κατασκευή περίπου 2.000€ σε σημερινή αντιστοιχία χρημάτων αλλά σίγουρα ο πλειοδότης του πλειστηριασμού έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αποκτήσει ένα γνήσιο βρετανικό αυτοκίνητο πόλης.

Όσοι από εσάς θα θέλατε ένα τέτοιο αυτοκίνητο, δεν χρειάζεται να απελπίζεστε γιατί υπάρχουν και πιο οικονομικές επιλογές. Δυο νέες εταιρείες με έδρα την Αγγλία παράγουν ρέπλικες P50 με βενζινοκινητήρα αλλά και ηλεκτροκινητήρα για τους φίλους της πράσινης ενέργειας. Μόνον που αυτήν τη φορά δεν ξέχασαν να βάλουν την όπισθεν.

Photos by P50 Cars