Μια τρελή Κυριακή στο νησί του Μαν

Μαριάννα Λαζαρίδου 

Να μια καταπληκτική ευκαιρία να κάνουμε ένα σύντομο αλλά άκρως ικανοποιητικό ταξίδι στο Isle of Man.

Αυτό το νησί βρίσκεται ανάμεσα στην Αγγλία και την Ιρλανδία, με έκταση 572 τ. χλμ. και πληθυσμό 84.500 κατοίκους. Στη μέση ακριβώς του Ηνωμένου Βασιλείου και όμως δεν αποτελεί μέρος του, όπως επίσης είναι και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει μια πολύ μακριά ιστορία γεμάτη Gaelic παραδόσεις, είχε ήδη κατοικηθεί το 6500π.Χ., σύμφωνα με τους ιστορικούς και παραμένει σχεδόν άγνωστο σε πολλούς από μας, καλά κρυμμένο στον χάρτη.2000px-isle_of_man_topographic_map-en

Μια εποχή όμως του χρόνου που το νησί γεμίζει από κόσμο και σχεδόν διπλασιάζεται ο πληθυσμός του είναι κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Μοτοσυκλέτας (International Isle of Man Tourist Trophy Race). Το Πρωτάθλημα, που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα στον χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού, διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1907 και από τότε λαμβάνει χώρα ετησίως, μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου.

Διαρκεί για 2 εβδομάδες. Την πρώτη πραγματοποιούνται οι δοκιμές και η δεύτερη είναι αφιερωμένη στον βασικό αγώνα. Το Sneafell Mountain Course είναι η πίστα του Πρωταθλήματος. Περιλαμβάνει δημόσιους δρόμους μέσα στο νησί οι οποίοι κλείνουν για τη διεξαγωγή του αγώνα. Η διαδρομή ξεκινάει και τελειώνει μετά από έναν κύκλο 60.725 χιλιομέτρων στην πόλη Douglas. Πρόκειται για την παλαιότερη πίστα αγώνων μοτοσυκλέτας που είναι ακόμα σε χρήση και σύμφωνα με την αθλητική ιστορία, το 1911 ήταν η χρονιά κατά την οποία διεξήχθη εκεί ο πρώτος αγώνας. Παράλληλα, θεωρείται και μια από τις πιο επικίνδυνες πίστες αγώνων αφού καταγράφονται συνολικά 248 θάνατοι αθλητών και 14 θεατών.

Για πολλούς όμως δεν είναι το Πρωτάθλημα το πιο ακραίο γεγονός του νησιού αλλά μάλλον τα πρωτεία κατέχει μια λίγο εκτός ορίων παράδοση, η λεγόμενη «Τρελή Κυριακή». Η Mad Sunday αγγλιστί, είναι η Κυριακή ανάμεσα στις δοκιμές και στον αγώνα TT του Isle Of Man. Είναι η μέρα στην οποία η πίστα του αγώνα δίνεται στη διάθεση του κοινού, το οποίο μπορεί να τρέξει εκεί με απεριόριστη ταχύτητα την μηχανή ή το αυτοκίνητό του, όπως ακριβώς κάνουν και οι αθλητές κατά τη διάρκεια του αγώνα. Οι περιγραφές και τα σχόλια όσων έχουν παρευρεθεί ποικίλουν, έχουν όμως σαν βασικό παρανομαστή την επικινδυνότητα και τις στιγμές αυξημένης αδρεναλίνης που χαρακτηρίζουν το καταπληκτικό αυτό event.isle-of-man-tt-races-1967

Ο Alex Lloyd, υπεύθυνος περιεχομένου της εταιρείας Beepi στην Καλιφόρνια, γράφει σε σχετικό του άρθρο στο Yahoo: «Δεν έχω κατακλυστεί ποτέ από χιλιάδες θυμωμένες μέλισσες, αλλά υποθέτω ότι είναι κάτι σαν και αυτό (το Mad Sunday). Μια σύντομη ματιά στον καθρέφτη μου, μου αποκαλύπτει μια τρομακτική ιστορία. Οδηγοί και οχήματα βρίσκονται παντού. Κοιτάζω το ταχύμετρο. Διαβάζω 130 μίλια/ώρα, ακριβώς τη στιγμή που βρισκόμαστε σ’ ένα, ας μην γελιόμαστε, πολύ ύπουλο ορεινό πέρασμα. Το όριο ταχύτητας; Δεν υπάρχει. Αυτό είναι με λίγα λόγια το Mad Sunday κατά τη διάρκεια του Isle of Man TT».

Όσοι αναζητούν πάντως και λίγη ηρεμία, το Νησί του Μαν ενδείκνυται ανεπιφύλακτα και όλη την υπόλοιπη διάρκεια του χρόνου. Ίσως θα ήταν καλύτερο να προτιμήσει κάποιος τους ανοιξιάτικους ή καλοκαιρινούς μήνες καθώς ο δύσκολος και βροχερός καιρός μπορεί να χαλάσει κάπως τη διάθεση του ταξιδιώτη. Οι δρόμοι του νησιού προσφέρουν ποικίλες διαδρομές ανάμεσα από πανέμορφες βουνοπλαγιές και ατελείωτες εικόνες θάλασσας. Στο νησί μπορεί κανείς να φτάσει με αεροπλάνο από το Λονδίνο ή και με φέρρυ μποτ από το Δουβλίνο, το Μπελφαστ ή το Λίβερπουλ. Υπάρχει δυνατότητα ενοικίασης αυτοκινήτου και μηχανών, οπότε το μόνο που χρειάζεσαι είναι να πάρεις την απόφαση αλλά και το κράνος σου σαν cabin αποσκευή!