Παιχνίδια με χρώμα και αυτοκίνητα

Κωνσταντίνος Μιχαλέας 

O Ισπανός graphic designer Jesus Prudencio σχεδίασε μια σειρά από posters με έντονα στοιχεία ή και ολόκληρα αμαξώματα από τα πιο ξεχωριστά αυτοκίνητα που εμφανίστηκαν σε κινηματογραφικές ταινίες.

To project σας είναι συναρπαστικό τόσο για τους φίλους των αυτοκινήτων όσο και για τους σινεφίλ. Από πού εμπνευστήκατε αυτήν την ιδέα;

To project Cars and Films προήλθε από την ένωση δυο αντικειμένων που αγαπώ πολύ, τον κινηματογράφο και τα αυτοκίνητα. Μου φάνηκε σαν καλή ιδέα να συνδυάσω αυτά τα δυο στοιχεία και να δημιουργήσω μια σειρά από posters, με το αυτοκίνητο να είναι το κεντρικό θέμα σε όλα. Επίσης ήθελα να έχει μια παιχνιδιάρικη πτυχή η όλη ιδέα, ώστε ο θεατής να πρέπει να υποθέσει για ποια ταινία πρόκειται βασιζόμενος σε κάποια στοιχεία, όπως για παράδειγμα η χρονολογία προβολής της.

Για ποιο λόγο επιλέξατε τα συγκεκριμένα οχήματα από ταινίες του συγχρόνου κινηματογράφου;

Η επιλογή δεν έγινε τυχαία. Τα επέλεξα γιατί είτε μου άρεσε η ταινία είτε το αυτοκίνητο, ειδικά αν το τελευταίο είχε και έναν ιδιαίτερο ρόλο στην ταινία.

Πώς μετατρέπετε τα αυτοκίνητα σε τέχνη; Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη τεχνική που χρησιμοποιείτε;

Συνήθως κάνω ένα πρώτο σκίτσο και το επεξεργάζομαι ψηφιακά με ειδικό λογισμικό και με ταμπλέτα Wacom. Χρησιμοποιώ Adobe Illustrator και μερικές φορές Photoshop.

Με τι είδους τέχνη ταυτίζεστε περισσότερο; Εντάσσετε στοιχεία από αυτό το συγκεκριμένο καλλιτεχνικό ύφος στις δημιουργίες σας;

Ναι, μπορώ να ταυτιστώ με την pop art και το μινιμαλιστικό ύφος. Χρησιμοποιώ στο φόντο χρώματα που δεν δίνουν βάθος, όπως γίνεται και στην pop art.

Υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης ή graphic designer από τον οποίο αντλείτε έμπνευση;

Υπάρχουν πολλοί· μου αρέσουν πολύ τα σχέδια του Saul Bass. Συνεργάστηκε με τον Alfred Hitchcock κάνοντας posters και τίτλους τέλους για πολλά από τα έργα του. Άλλοι καλλιτέχνες από τους οποίους έχω επηρεαστεί στη δουλειά μου είναι οι Olly Moss, Alex Trochut, Malika Favre και Shepard Fairey.

Επίσης εμπνέομαι από τις ταινίες του Wes Anderson αλλά και πολλών άλλων, όπως οι Michel Gondry, Stanley Kubrick ή ο Wim Wenders. Βέβαια τα ενδιαφέροντά μου δεν σταματάνε μόνο στην εικαστική πλευρά της τέχνης αλλά επεκτείνονται και στη λογοτεχνία και τη μουσική.

Έχετε χρησιμοποιήσει παλιότερα το αυτοκίνητο ως βασικό στοιχείο σε κάποιο έργο σας;

Ναι, για τη διακόσμηση ενός δωματίου ξενοδοχείου στη Μαδρίτη. Σ’ όλον τον χώρο αποτυπώνεται μια σκηνή που εμπνεύστηκα από ένα film noir. Σ’ αυτήν τη σκηνή εμφανίζονται πολλοί χαρακτήρες μέσα σε δύο αυτοκίνητα.

Ποιο θέμα είναι αυτό που σας ελκύει περισσότερο;

Για προσωπικά projects θα έλεγα οτιδήποτε με ωθεί στο να καταπιαστώ με αυτό, αλλιώς δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο θέμα με το οποίο προτιμώ να ασχολούμαι. Μου αρέσει να ανακαλύπτω και να πειραματίζομαι.

Από την σειρά Cars and Films ποιο είναι το αγαπημένο σας και για ποιο λόγο ;

Από τα posters που έχω δημιουργήσει έχω
κρατήσει αυτό του pulp fiction γιατί ήταν το πρώτο που έκανα και έδωσε νόημα στη σειρά που δημιούργησα αργότερα. Θα ήθελα όμως να κάνω και ένα με το γνωστό αυτοκίνητο Trabant αλλά δεν έχω βρει ακόμα κάποια ταινία στην οποία να έχει κεντρικό ρόλο.