Δέκα χρόνια οδηγός

Ευτυχία Φράγκου

Πήρα το δίπλωμα οδήγησης στο πανεπιστήμιο και οδήγησα (όπως και τα περισσότερα νέα παιδιά), το παλιότερο αυτοκίνητο της οικογένειας. Το δικό μου πρώτο ήταν ένα Golfάκι, εκατό χρόνων, εκείνο με τα στρογγυλά φώτα. Το πρώτο μου αυτοκίνητο. Η «μαύρη θύελλα».

Σε αυτό το αυτοκίνητο εκπαιδεύτηκε η μαμά μου, ο αδερφός μου και ο τελευταίος «τύραννός» του, η γράφουσα. Θυμάμαι τα πάντα. Τις εξετάσεις οδήγησης, την πρώτη μου βόλτα, το πρώτο μου «ανεκδιήγητο» παρκάρισμα, την πρώτη προσπάθειά μου να ανέβω «μεγάλη» ανηφόρα με παταγώδη αποτυχία, το πρώτο μου σκασμένο λάστιχο, τη φορά εκείνη που το αμάξι δεν έπαιρνε μπροστά, αλλά κυρίως την πρώτη φορά που οδήγησα ολομόναχη.

Η πρώτη φορά που οδηγείς χωρίς συνοδηγό είναι όπως η πρώτη φορά που κάνεις ποδήλατο χωρίς βοηθητικές ρόδες, το πρώτο φιλί που έδωσες. Αξέχαστη, όπως κάθε πρώτη.

Δεν συμπαθώ τις συμβουλές, αλλά εδώ απλά μοιράζομαι έναν συμπυκνωμένο οδηγό που περιλαμβάνει τι μου έμαθε αυτή η δεκαετία κατά την οποία οδήγησα μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα. Από την Αθήνα στη Μακεδονία, στην Ήπειρο, στη Θράκη, στην Πελοπόννησο, στη Θεσσαλία, στα νησιά μας. Απ’ άκρη σ’ άκρη στην Ελλάδα.

 1. Μην υπερεκτιμάς τις δυνάμεις σου: Μην οδηγείς κουρασμένος, άυπνος και τελείως νηστικός. Μία φορά σε όλα αυτά τα χρόνια οδήγησης ένιωθα πως έκλειναν τα μάτια μου. Βρισκόμουνα στην Εθνική. Σταμάτησα στον επόμενο σταθμό εξυπηρέτησης οχημάτων, κλείδωσα τις ασφάλειες και κοιμήθηκα για 15 λεπτά. Ένιωσα ότι είχα κοιμηθεί ώρες ολόκληρες. Ήταν ίσως από τα πιο σοφά πράγματα που έχω κάνει. Αν νιώσεις τα μάτια σου να σε εγκαταλείπουν, σταμάτα να οδηγείς πάραυτα.
 2. Μην υπερεκτιμάς τις δυνάμεις του αυτοκινήτου σου. Οφείλεις να γνωρίζεις τι αμάξι οδηγείς, ποια είναι τα μειονεκτήματά του και την εν γένει οδηγική του συμπεριφορά. Αλλιώς συμπεριφέρεται ένα Golf αλλιώς ένα Jeep.
 3. Όταν οδηγείς, να συνυπολογίζεις όλες τις παραμέτρους: Την κατάσταση του οδοστρώματος, τις καιρικές συνθήκες, αν γνωρίζεις τον δρόμο, αν οδηγείς μέρα ή νύχτα. Όλα έχουν τη σημασία τους.
 4. Μην τρέχεις: Παλιό, κλασικό και αγαπημένο. Δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα περισσότερο.
 5. Όσο φτηνό, μεταχειρισμένο ή παλιό και αν είναι το αυτοκίνητο σου, μην ξεχνάς να το συντηρείς. Να μην αμελείς τα τακτικά του σέρβις, να ελέγχεις τα λάστιχα, τα λάδια και το νερό και να έχεις πάντα φαρμακείο. Το αυτοκίνητο είναι το μέσο που μεταφέρει εσένα και όλους όσους αγαπάς. Όσο το φροντίζεις, τόσο θα σε φροντίζει.
 6. Να κρατάς το αυτοκίνητο καθαρό: Κάνεις μπάνιο κάθε μέρα; Καθαρίζεις το σπίτι σου; Τότε δεν έχεις καμία δικαιολογία. Φρόντιζε το αυτοκίνητό σου. Να μαζεύεις τα σκουπίδια, να φροντίζεις το εσωτερικό και το εξωτερικό του. Το αυτοκίνητο είναι το «κινούμενο» σπίτι σου.. Κομμάτι του «είναι» σου.
 7. Να μην οδηγείς ποτέ υπό την επήρεια αλκοόλ και να μην δέχεσαι ΠΟΤΕ να εισέρχεσαι σε αυτοκίνητο ανθρώπου που έχει καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ: Όταν κάποιος είναι σε κατάσταση μέθης, θα φροντίσει να σε καθησυχάσει, να σε πείσει ότι είναι νηφάλιος. Είναι προτιμότερο να γίνεις η περίεργη και η κακιά της υπόθεσης. Έχουμε βρεθεί όλοι σε αυτήν τη θέση. Μην ξεχνάς πως ένας μεθυσμένος δεν αποτελεί κίνδυνο μόνο για σένα, για τον εαυτό του και για τους άλλους συνεπιβαίνοντες αλλά θέτει σε κίνδυνο και κάθε άλλο αυτοκίνητο που βρίσκεται την ίδια στιγμή εν κινήσει. Καμία δικαιολογία. Μηδέν ανοχή.
 8. Distracted Driving (Όταν οι οδηγοί αφαιρούνται κατά την οδήγηση από διάφορες αιτίες): Μην στέλνεις ποτέ μηνύματα, όταν οδηγείς και εν γένει μην κάνεις καμία άλλη δραστηριότητα, όταν οδηγείς. Οι αριθμοί πραγματικά σοκάρουν: πέντε δευτερόλεπτα είναι ο μέσος χρόνος που τα μάτια σου χρειάζονται για να διαβάσουν ένα μήνυμα. Χρόνος αρκετός για να στοιχίσει τη ζωή τη δική σου και των συνανθρώπων σου. Κάθε μέρα στις ΗΠΑ, 9 άνθρωποι σκοτώνονται και 1.153 τραυματίζονται εξαιτίας της αφηρημένης οδήγησης. Να μην γυρνάς να κοιτάξεις τους επιβαίνοντες στο πίσω κάθισμα, να μην τρως, να μη βάφεσαι, να μην ψάχνεις το  δαχτυλίδι που είχες ξεχάσει μέσα στην τσάντα σου. Να ΣΤΑΜΑΤΑΣ. Για οτιδήποτε θέλεις να ψάξεις, να βρεις ή να κάνεις. Απλά ακινητοποίησε το αυτοκίνητο.
 9. Να μην εμπλέκεσαι σε καβγάδες, όταν οδηγείς με τους συνεπιβάτες και επ’ουδενί με άλλον οδηγό: Ακόμα και αν κάποιος βωμολοχήσει και σε προκαλέσει, μην ασχοληθείς και μην μπεις σε αντιπαράθεση. Αν είσαι συνοδηγός, μην ανοίξεις κουβέντες που μπορεί να εγείρουν έντονες συζητήσεις και καβγάδες. Η ηρεμία είναι ίσως, το πιο σημαντικό κομμάτι στο αυτοκίνητο.
 10. Να σέβεσαι τους πεζούς και τα δίκυκλα: Να τους προσέχεις και να τους υπολογίζεις. Εσύ είσαι ο «ισχυρός» στον δρόμο γι’ αυτό και πρέπει να είσαι διπλά προσεκτικός.
 11. Αν εμπλακείς σε τρακάρισμα, η πρώτη σου έγνοια, αν εσύ δεν τραυματίστηκες, θα είναι να ελέγξεις την κατάσταση των άλλων εμπλεκόμενων μελών. Αν κάποιος έχει τραυματιστεί, να φροντίσεις να διακομιστεί στο πλησιέστερο νοσοκομείο.
 12. Να κάνεις πάντα ασφάλεια κλοπής στο αυτοκίνητό σου: Εδώ εκφράζομαι ως παθούσα…
 13. Στάση-στάθμευση: Δεν μπορείς και δεν πρέπει να σταματάς ή να παρκάρεις όπου εσύ επιθυμείς. Να ελέγχεις τα σήματα και τις πινακίδες που θα σε κατευθύνουν για το αν επιτρέπεται ή όχι αυτή σου η κίνηση. Να είσαι ένας ευσυνείδητος οδηγός. Αν χτυπήσεις ένα σταματημένο αυτοκίνητο, να αφήσεις τα στοιχεία σου στο παρμπρίζ. Το πιο σημαντικό σε αυτήν τη ζωή είναι να είσαι σωστός όταν δεν σε βλέπουν.
 14. Ο τρόπος που φέρεσαι στον δρόμο με το αυτοκίνητο δείχνει τον χαρακτήρα σου: Το επίπεδο του πολιτισμού σου, οι τρόποι και η αγωγή σου εκδηλώνονται στην εν γένει οδηγική σου συμπεριφορά. Να είσαι αυτό που περιμένεις και οι άλλοι να είναι για σένα. Και το πιο σημαντικό: Αυτός ο δρόμος που θα οδηγήσεις, δεν είναι δικός σου. Τον μοιράζεσαι. Δεν είσαι μόνος σου. Είσαι κομμάτι ενός συνόλου. Και σε όλους μας αξίζει να φτάσουμε ασφαλείς στον προορισμό μας.

Καλά ταξίδια του νου και της καρδιάς…

Ταξιδεύουμε με την Ευτυχία Φράγκου, μέσα από τα πανέμορφα άρθρα της στην ιστοσελίδα:

www.wearewhatwedo.gr.com