Όταν η BΜWi συναντά την τέχνη

Κωνσταντίνος Μιχαλέας 

Η  Garage Italia Customs σε συνεργασία με την BMWi παρουσίασαν δυο νέα εντυπωσιακά μοντέλα, σχεδιασμένα με το γνωστό αντισυμβατικό ύφος που χαρακτηρίζει το ιταλικό καλλιτεχνικό group Memphis Design.

Η παρουσίαση των ΒΜW i3 και i8 έγινε σε ειδική τελετή στο Μιλάνο με σκοπό να αποτίσουν φόρο τιμής στο καλλιτεχνικό κίνημα της δεκαετίας του ΄80 που έφερε την επανάσταση στο κόσμο του design. Ο Lapo Elkann, εγγονός του Gianni Agnelli και διευθυντής του Garage Italia, δήλωσε «Η ανανέωση του δεσμού με την BMWi μου δίνει μεγάλη χαρά. Μοιράζομαι απολύτως το όραμα της τεχνολογικής καινοτομία και της ματιάς στο μέλλον ως βασικά στοιχεία κάθε project. Η δημιουργικότητα, το στυλ και η καινοτομία ήταν πάντοτε βασικά στοιχεία σε όλες τις επαγγελματικές δραστηριότητες της ομάδας μου, στη μελέτη του design και στο τομέα του σχεδιασμού. Οι σχεδιαστές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, κατάφεραν να μεταφέρουν την ουσία του Memphis Design σε αυτά τα πρωτότυπα μοντέλα».  Το Memphis Group ιδρύθηκε το 1981 και ήταν αντίθετο σε κάθε χρηστική και εμπορική λογική. Μέσα από το κίνημα γεννήθηκαν μοντέρνες γραμμές στο design επίπλων που ξεχώρισαν από τα ασυνήθιστα υλικά κατασκευής και τα πρωτότυπα μοτίβα. Το στυλ ήταν προκλητικό και συνδύαζε στοιχεία του Art Deco με τα ασυνήθιστα γεωμετρικά σχήματα του και της Pop art με τα έντονα χρώματα και την kitsch αισθητική της, που την έκανε να ξεχωρίζει από τον έντονο μινιμαλισμό που διείπε στη δεκαετία του ’70.

Οι δυο μοναδικές BMW i3 και i8, είναι φιλοτεχνημένες με λοξές, οριζόντιες και κάθετες γραμμές, ιδιαίτερα μοτίβα και έντονα χρώματα. Η Garage Italia Customs έδωσε έμφαση στις έντονες διαφορές τονικότητας των μοτίβων που αποδεσμεύουν το design του αυτοκινήτου από τα συντηρητικά όρια που γνωρίζουμε. Για την κατασκευή του design χρειάστηκαν περισσότερες από πέντε εβδομάδες εργασίας και τοποθετήθηκαν μέχρι και οχτώ επίπεδα μπογιάς για να αναδειχθεί το τελικό αποτέλεσμα. Οι επίδοξοι αγοραστές μπορούν να μετατρέψουν το αυτοκίνητο τους σε κινητό έργο τέχνης μετά από συνεννόηση με τη Garage Italia Customs.