Ποια βενζίνη να επιλέξω; Απλή ή με περισσότερα οκτάνια;

Κωνσταντίνος Μιχαλέας

Φτάνετε στο πρατήριο καυσίμων για το συνηθισμένο γέμισμα με πετρέλαιο ή βενζίνη, ανάλογα με το αυτοκίνητο σας. Η ερώτηση από τον υπάλληλο είναι η συνηθισμένη. – Να βάλω απλή ή την καλή; Τι διαφορά έχει όμως η απλή αμόλυβδη από την «καλή»;

Οι περισσότερες εταιρείες από τις οποίες βάζετε καύσιμα έχουν διαφορετικές επιλογές που μπορείτε να επιλέξετε, αλλά τι σημαίνουν για το αυτοκίνητο σας; Αξίζει να πληρώσετε παραπάνω χρήματα για βενζίνη περισσότερων οκτανίων ή πετρέλαιο περισσότερων κετανίων;

Τι είναι τα οκτάνια/κετάνια;

Τα οκτάνια είναι ο δείκτης από τον οποίο καταλαβαίνουμε την δυνατότητα της βενζίνης να συμπιέζεται. Όσο μεγαλύτερο αριθμό οκτανίου έχει η βενζίνη, τόσο μεγαλύτερη είναι η αντοχή της σε συνθήκες υψηλής πίεσης. Στην Ελλάδα συνήθως θα δούμε στα πρατήρια υγρών καυσίμων αμόλυβδη βενζίνη 95 και 100 οκτανίων.

Τα κετάνια είναι ο αντίστοιχος δείκτης για το πετρέλαιο. Σε αυτή τη περίπτωση μας δείχνει πόσο εύκολα μπορεί να αναφλεγεί το πετρέλαιο όταν εισέρχεται στο κύλινδρο. Στους πετρελαιοκινητήρες δεν υπάρχουν μπουζί που βοηθούν στην ανάφλεξη του καυσίμου. Η καύση του πετρελαίου γίνεται με τη μέθοδο της συμπίεσης.

Πρέπει να επιλέξω την «καλή» βενζίνη/ πετρέλαιο;

Αυτή είναι μια ερώτηση που μπορεί εύκολα να απαντηθεί. Ο πιο ασφαλής τρόπος είναι να απευθυνθείτε στο κατασκευαστή του οχήματος σας ή να κοιτάξετε το βιβλιαράκι οδηγιών που σας έδωσαν όταν αγοράσατε το αυτοκίνητο. Συνήθως εκεί αναγράφονται οι προτάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας σχετικά με ποια βενζίνη θα ήταν καλό να χρησιμοποιείτε. Οι ατμοσφαιρικοί κινητήρες δεν επωφελούνται ιδιαίτερα από την 100αρα βενζίνη όσο οι κινητήρες με turbo. Ένας turbo κινητήρας είναι πιθανό να έχει πολύ χαμηλότερη απόδοση από την αναμενόμενη όταν δεν τροφοδοτείται με κατάλληλη βενζίνη.

Στους κινητήρες πετρελαίου τα κετάνια δεν έχουν τόση σημασία στο κομμάτι της απόδοσης όσο σε αυτούς της βενζίνης. Παρόλα αυτά, το πετρέλαιο πολλών κετανίων βοηθάει όταν ο καιρός είναι ψυχρός και μειώνει τις βλαβερές εκπομπές αερίων.

Είναι αλήθεια ότι το «καλό» καύσιμο καθαρίζει το κινητήρα;

Μια ακόμα ατάκα που θα ακούσετε από υπαλλήλους πρατηρίων υγρών καυσίμων είναι ότι η «καλή» βενζίνη καθαρίζει το κινητήρα. Μπορεί να χρησιμοποιείται ως τρόπος για να σας πείσουν να βάλετε τη premium βενζίνη αλλά δεν είναι ψέμα. Τα καύσιμα υψηλών οκτανίων περιέχουν πρόσθετα που βοηθούν στη καλύτερη καύση και μακροζωία του κινητήρα, αλλά πρέπει να σκεφθείτε το υψηλότερο κόστος.

Τελικά αξίζει η «καλή» βενζίνη/πετρέλαιο;

Η απάντηση είναι όχι, εκτός αν έχετε όχημα με κινητήρα turbo και σας ενδιαφέρει να κερδίσετε το μέγιστο δυνατόν της ιπποδύναμης που σας προσφέρει ο κινητήρας σας. Τα premium καύσιμα είναι πιο καθαρά και περιέχουν ουσίες που βοηθούν στην καύση αλλά κοστίζουν περισσότερο. Η διαφορά που μπορεί να έχει ο κινητήρας στην απόδοση του συνήθως περνάει απαρατήρητη από τη πλειονότητα των οδηγών.

 MGL Parts