Τι να κάνω σε περίπτωση τροχαίου;

Κωνσταντίνος Μιχαλέας

Τα τροχαία ατυχήματα είναι καθημερινό φαινόμενο στους δρόμους. Ειδικά στην Ελλάδα το ενδεχόμενο να βρεθείτε σε ένα τροχαίο ατύχημα είναι αυξημένο σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Το 2016 σημειώθηκαν περί τα 11.300 ατυχήματα σε όλη την επικράτεια με την πλειονότητα αυτών να είναι ελαφρά ατυχήματα. Περίπου 9 στα 10 ατυχήματα αφορούν μόνο υλικές ζημιές.

Δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεστε. Το πιο σημαντικό είναι να κρατήσετε την ψυχραιμία σας και να ακολουθήσετε μια συγκεκριμένη διαδικασία. Διαβάστε παρακάτω ορισμένα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε σε περίπτωση που εμπλακείτε σε κάποιο ατύχημα.

  1. Ψυχραιμία. Μείνετε ψύχραιμοι ό,τι και να έχει συμβεί. Δεν υπάρχει λόγος για να πανικοβάλλεστε.
  2. Πριν βγείτε από το όχημα σας για να εκτιμήσετε τις υλικές ζημιές, ελέγξτε αν εσείς οι ίδιοι έχετε τραυματιστεί. Στη συνέχεια ελέγξτε τη σωματική ακεραιότητα των συνεπιβατών σας και των άλλων εμπλεκόμενων στο ατύχημα. Στη περίπτωση που κάποιος έχει τραυματιστεί καλέστε άμεσα το 166. Χρησιμοποιείστε στο κουτί πρώτων βοηθειών και μην μετακινείτε τους τραυματίες.
  3. Μην εγκαταλείπετε το σημείο του ατυχήματος μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα.
  4. Ασχέτως με το αν ευθύνεστε για το ατύχημα, η πρώτη ενέργεια που πρέπει να κάνετε είναι να καλέσετε την αστυνομία. Στη συνέχεια καλέστε την ασφαλιστική εταιρεία με την οποία συνεργάζεστε. Οι υπάλληλοι θα καταγράψουν το ατύχημα και τις φθορές που έχουν δημιουργηθεί και στη συνέχεια τα οχήματα θα ελεγχθούν από ειδικούς εμπειρογνώμονες που θα αποφανθούν για το ύψος της φθοράς. Σημαντικό είναι να μην προβείτε σε παραδοχή πρόκλησης του ατυχήματος, συμφωνία πληρωμής για φθορές και να μην υπογράψετε κάποιο σχετικό έγγραφο χωρίς τη συγκατάθεση των υπαλλήλων της ασφαλιστικής σας εταιρείας.
  5. Μην έρθετε σε αντιπαράθεση με τους άλλους εμπλεκόμενους του ατυχήματος. Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν εντάσεις σε τέτοια περιστατικά. Όταν συμβαίνει ένα τροχαίο ατύχημα, πολλές φορές στην αρχή δεν είναι ξεκάθαρο ποιος οδηγός ευθύνεται.
  6. Ανταλλάξτε πληροφορίες με τους άλλους οδηγούς. Καταγράψτε τις πινακίδες των άλλων οχημάτων, το χρώμα, τη μάρκα και το μοντέλο των οχημάτων. Επίσης, σημειώστε το όνομα, τον αριθμό ταυτότητας και αριθμό τηλεφώνου του άλλου οδηγού. Αν έχετε φωτογραφική μηχανή ή smart phone μπορείτε να βγάλετε φωτογραφία όλων των στοιχείων.Τρίγωνο αυτοκινήτου
  7. Μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε το τρίγωνο και άλλα μέσα που βρίσκονται στο port baggage του αυτοκινήτου σας για να προειδοποιήσετε τους οδηγούς άλλων οχημάτων που διέρχονται από το σημείο. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται είναι να «πέσει» κάποιο αυτοκίνητο πάνω σας επειδή δεν μπορεί να σας δει ο οδηγός.
  8. Αν υπάρχουν αυτόπτεις μάρτυρες του ατυχήματος καλό είναι να πάρετε τα στοιχεία τους (όνομα, τηλέφωνο και αριθμό ταυτότητας).
  9. Η πραγματογνωμοσύνη συνήθως δεν γίνεται στο χώρο του ατυχήματος αλλά την επομένη. Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, μην κάνετε καμία επιδιόρθωση των φθορών στο όχημα σας. Η ασφαλιστική εταιρεία με την οποία συνεργάζεστε θα σας ενημερώσει για το ύψος της ζημιάς που έχει προκληθεί και πιο ποσό μπορεί να καλύψει.

Τι πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας στο αυτοκίνητο;

Θα πρέπει  να έχετε πάντα μαζί σας την ταυτότητα σας, το δίπλωμα και την άδεια οδήγησης και το ασφαλιστήριο. Στο port baggage θα πρέπει να βρίσκονται το κουτί πρώτων βοηθειών, το τρίγωνο, αντανακλαστικό γιλέκο, φακός και πυροσβεστήρας.