Αυτόματο ή χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων; Τι να επιλέξω;

Κωνσταντίνος Μιχαλέας 

Τι να επιλέξω; Αυτόματο ή χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων; Ποια είναι τα θετικά και αρνητικά κάθε περίπτωσης; Είναι ένα από τα κλασικά ερωτήματα που πολλές και πολλοί επίδοξοι αγοραστές θα πρέπει να απαντήσουν πριν την επόμενη αγορά αυτοκινήτου.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνηθίσει να οδηγούμε αυτοκίνητα με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων. Ο λόγος είναι απλός.  Στη χώρα μας τα περισσότερα αυτοκίνητα πωλούνται έτσι. Ειδικά τα παλιότερα χρόνια, αυτόματο κιβώτιο είχαν μόνο τα αυτοκίνητα πολύ μεγάλου κυβισμού ή κάποια μοντέλα εισαγωγής. Πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει και σε αρκετά μοντέλα δίνεται η επιλογή του αυτόματου.

Ας δούμε τα θετικά και τα αρνητικά κάθε περίπτωσης

Χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων 

Τα χειροκίνητα κιβώτια είναι τα πιο συνηθισμένα για πολλούς λόγους. Ο πιο σημαντικός λόγος είναι ότι οδηγός έχει πλήρη έλεγχο του αυτοκινήτου. Μπορείτε να ελέγχετε την αλλαγή των σχέσεων και να εκμεταλλευθείτε των μέγιστο αριθμό στροφών κάθε ταχύτητας. Κάποιοι «κατεβάζουν» ταχύτητα λίγο νωρίτερα για να αποφύγουν τη χρήση φρένου, ενώ άλλοι οδηγοί «γεμίζουν» τις ταχύτητες για υψηλότερη επιτάχυνση .

Επίσης το χειροκίνητο κιβώτιο κάνει τη διαδικασία της οδήγησης πιο διασκεδαστική και πιο οικονομική. Μπορεί ο οδηγός πιο εύκολα να υπολογίσει τη σχέση ταχύτητας-στροφών για χαμηλότερη κατανάλωση. Τέλος, η αγορά ενός αυτοκινήτου με χειροκίνητο κιβώτιο είναι πιο φθηνή απ’ότι ενός με αυτόματο, όπως και η επισκευή και συντήρηση του.

Αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, τα αυτόματα κιβώτια πλέον χρησιμοποιούνται σε μεγαλύτερη γκάμα αυτοκινήτων και είναι πιο εξελιγμένα. Είναι πιο βολικά από τα χειροκίνητα, ειδικά για την αστική μετακίνηση. Η μηχανική κίνηση που κάνουμε όλοι όταν βρισκόμαστε στο φανάρι και περιμένουμε να ανάψει πράσινο είναι παρελθόν. Το γεγονός είναι ότι το αυτόματο κιβώτιο σας προστατεύει από λάθη, αφού δεν θα ασχοληθείτε ποτέ ξανά με το συμπλέκτη και δεν υπάρχει περίπτωση να βάλετε τη λάθος ταχύτητα.

Επίσης στα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού η χρήση του αυτόματου κιβωτίου βοηθάει στην οικονομία, ειδάλλως θα έπρεπε να αλλάζετε συνεχώς ταχύτητες. Υπάρχει η εντύπωση ότι τα αυτόματα αυτοκίνητα καταναλώνουν περισσότερο καύσιμο. Αυτό ισχύει αποκλειστικά για τα παλιά αυτόματα κιβώτια που εδώ και αρκετά χρόνια δε χρησιμοποιούνται.

Τα αρνητικά είναι ότι το αυτόματο κιβώτιο ανεβάζει το κόστος αγοράς, προσθέτει επιπλέον βάρος στο όχημα σας και πολλές φορές ευθύνεται για τη μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου. Επίσης, σε περίπτωση ζημιάς η επισκευή θα κοστίσει περισσότερο από την επισκευή ενός χειροκίνητου.

Η επιλογή είναι δική σας αλλά εξαρτάται από το όχημα που σας ενδιαφέρει, τον τρόπο που σας αρέσει να οδηγείτε και τις συνθήκες οδήγησης (αστικό περιβάλλον ή αυτοκινητόδρομοι).