Πώς να κάνετε Test Drive;

Κωνσταντίνος Μιχαλέας 

Όλες οι εταιρείες για να προωθήσουν τα οχήματα τους, διαθέτουν κάποια μοντέλα για δοκιμές στους ενδιαφερόμενους αγοραστές. Αυτές οι δοκιμές έχουμε συνηθίσει να τις αποκαλούμε test drives. Ο σκοπός τους είναι να γνωρίσετε καλύτερα το όχημα που σας ενδιαφέρει και να το δοκιμάσετε σε πραγματικές συνθήκες.

Είναι φρόνιμο να δοκιμάσετε το αυτοκίνητο που σας ενδιαφέρει πριν προχωρήσετε στην αγορά του βασιζόμενοι σε κάποια διαφήμιση ή φυλλάδιο που σας κέντρισε το ενδιαφέρον. Τι πρέπει να προσέξετε;

  • Έρευνα πριν την αγορά

Πριν προχωρήσετε σε test drive ενός συγκεκριμένου αυτοκινήτου πρέπει να κάνετε ολοκληρωμένη έρευνα ώστε να είστε κατάλληλα ενημερωμένοι. Μην ενθουσιάζεστε από ένα μοντέλο που έχετε δει στο δρόμο. Επιλέξτε την κατηγορία του αυτοκινήτου που σας ενδιαφέρει (π.χ. super mini ή SUV) και μετέπειτα βρείτε όλα τα μοντέλα αυτού του τύπου που κυκλοφορούν. Θα δείτε ότι οι περισσότερες εταιρείες θα έχουν τουλάχιστον ένα μοντέλο που θα είναι παραπλήσιο αυτού που αρχικά σας κέντρισε το ενδιαφέρον.

Πλέον μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για κάθε μοντέλο στο internet με το πάτημα ενός κουμπιού. Εκτός του κόστους αγοράς, καλό θα ήταν να γνωρίζετε το μέγεθος του κινητήρα και την απόδοση του, την κατανάλωση καυσίμου, το μέγεθος των αποθηκευτικών χώρων, τα συστήματα ασφαλείας και όποιο άλλο στοιχείο θεωρείτε σημαντικό.

  • Κλείστε ένα test drive

Το επόμενο βήμα είναι απλό. Βρείτε την κοντινότερη αντιπροσωπεία και κλείστε ένα test drive μέσω τηλεφώνου. Πολλές φορές οι αντιπροσωπείες δεν έχουν διαθέσιμη την έκδοση του μοντέλου που σας ενδιαφέρει, γι αυτό το λόγο ρωτήστε που μπορείτε να απευθυνθείτε για τη συγκεκριμένη έκδοση. Η δοκιμή μιας γρηγορότερης έκδοσης θα σας μπερδέψει και πιθανώς να έχει μεγάλη διαφορά από το μοντέλο που θέλετε να αποκτήσετε.

  • Πάρτε μαζί σας ένα φίλο

Όταν θα πάτε για το test drive, πάρτε μαζί σας ένα φίλο ή φίλη που να έχει περισσότερες γνώσεις και εμπειρία από εσάς, για να σας υποδείξει τι δεν του/της άρεσε. Σίγουρα οι πωλητές που θα συναντήσετε θα ξέρουν να απαντήσουν κάθε ερώτηση σας, αλλά πολλές φορές ο φίλος θα εντοπίσει κάτι το οποίο μπορεί να μην έχετε παρατηρήσει.

  • Έλεγχος χώρου αποσκευών

Στο test drive μην ξεχάσετε να ελέγξετε το port baggage. Μια καλή ιδέα είναι να πάρετε μαζί σας μια μεγάλη βαλίτσα, όπως θα κάνατε στις διακοπές, για να υπολογίσετε τη πραγματική χωρητικότητα του port baggage. Αν είστε νέα ή μέλλουσα μητέρα, κάντε την ίδια διαδικασία με ένα παιδικό καθισματάκι.

  • Ώρα για την οδήγηση

Έφτασε η ώρα που θα ξεκινήσετε το test drive. Μην βιαστείτε. Ρυθμίστε σωστά το τιμόνι, τους καθρέφτες και δείτε αν κάθεστε στη σωστή θέση. Αν σκοπεύετε να κινήστε μέσα στη πόλη δοκιμάστε το αυτοκίνητο πρώτα σε αστικό περιβάλλον και έπειτα βγείτε σε αυτοκινητόδρομο για να δοκιμάσετε τις επιδόσεις του κινητήρα. Παρατηρήστε αν είναι μαλακά τα αμορτισέρ, πως αντιδρά το αυτοκίνητο στα απότομα φρεναρίσματα, αν είναι ευέλικτο για τα στενά του κέντρου και ασφαλώς αν έχετε καλή ορατότητα.

Όταν θα πάτε για test drive οι πληροφορίες είναι πολλές και είναι φυσιολογικό να φύγετε έχοντας ξεχάσει να πάρετε όλες τις απαντήσεις που θα θέλατε. Γι αυτό το λόγο ελέγξτε το καντράν, δοκιμάστε την ένταση και καθαρότητα του ήχοσυστήματος και ρωτήστε για τις επιλογές συνδεσιμότητας με φορητές συσκευές. Είναι καλό να επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία και σε αντίστοιχα μοντέλα άλλων εταιρειών πριν προχωρήσετε στην αγορά ενός αυτοκινήτου.