Ποδόσφαιρο ή Motorsports; Με τι χτυπάει η καρδιά μας πιο δυνατά;

Κωνσταντίνος Μιχαλέας

Το καλοκαίρι ξεκίνησε αλλά η αγωνιστική σεζόν μόλις τελείωσε. Πολλοί φίλοι και φίλες του ποδοσφαίρου και του μηχανοκίνητου αθλητισμού κάθισαν μπροστά στις οθόνες τηλεοράσεων στο σπίτι τους ή σε κάποιο καφέ για να παρακολουθήσουν τους τελικούς. Ένταση, χαρά, ανησυχία, προσμονή, απογοήτευση, γέλια, δάκρυα είναι κάποιες από τις αντιδράσεις των θεατών.

Τι είναι όμως αυτό που συγκινεί περισσότερο τους θεατές; Το ποδόσφαιρο ή ο μηχανοκίνητος αθλητισμός; Η Nissan αποφάσισε να λύσει το «μυστήριο» κάνοντας μια σχετική έρευνα. Η έρευνα έγινε σε συνεργασία με ειδικούς σε θέματα αθλητισμού του πανεπιστημίου του Loughborough, οι οποίοι εφάρμοσαν ειδικές συσκευές στους συμμετέχοντες για να συλλέξουν δεδομένα. Η μελέτη αποσκοπεί στην έρευνα της επίδρασης που έχει ο ενθουσιασμός στη φυσιολογία αλλά και ποιο sport είναι αυτό που ενθουσιάζει περισσότερο τους θεατές.

Ποδόσφαιρο ή γρήγορα αυτοκίνητα;

Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν από δυο ξεχωριστά tests. Στο ένα οι εθελοντές παρακολούθησαν ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου και στο άλλο βρέθηκαν στη θέση του συνοδηγού ενός Nissan GT-R. Και στις δυο δοκιμές τα δεδομένα ήταν συγκρίσιμα. Ο αριθμός των σφυγμών ήταν σχεδόν ο ίδιος, με τον αριθμό των εισπνοών να αυξάνεται στις κρίσιμες στιγμές όπως σε σουτ που έγιναν γκολ ή όταν το αυτοκίνητο έπαιρνε μια στροφή απότομα.

Ποιος είναι ο νικητής;

Κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα παρατηρήθηκαν πολλές αυξομειώσεις στους παλμούς των θεατών αλλά και στον αριθμό των εισπνοών. Αυτό οφείλεται στις πολλές φάσεις που έχει ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι. Οι συνεπιβάτες του GT-R είχαν ελαφρώς μεγαλύτερες μετρήσεις από αυτούς του ποδοσφαίρου με τη διαφορά ότι παρέμεναν σε σταθερά επίπεδα κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Αυτό υποδεικνύει ότι και τα δυο σπορ ενθουσιάζουν και συγκινούν τους θεατές με τη διαφορά ότι οι συνεπιβάτες του Nissan GT-R είχαν ένα πιο σταθερό συναίσθημα ενθουσιασμού. Αν και με μικρή διαφορά, νικητής αναδεικνύεται το Nissan GT-R και τα motorsports.

Πηγή: Nissan