BMW i3: Και ιδού το μέλλον

Δημήτρης Ταρλαντάς

Είναι γεγονός πλέον πως όλο και περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες στρέφονται προς την ηλεκτροκίνηση, με στόχο το 2025 – 2030 η πλειοψηφία των αυτοκινήτων που θα παράγονται να είναι κυρίως ηλεκτρικά. Παρόμοιες αποφάσεις έχουν πάρει κυβερνήσεις αρκετών χωρών όπως της Ολλανδίας και της Γερμανίας, απαγορεύοντας ή περιορίζοντας μελλοντικά την πώληση αυτοκινήτων με κινητήρες βενζίνης ή πετρελαίου.

Τη δεδομένη στιγμή όμως, οι επιλογές ενός αγοραστή ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου είναι πολύ περιορισμένες με τα διαθέσιμα μοντέλα να έχουν ιδιαιτερότητες, όπως για παράδειγμα η υψηλή τιμή και η μικρή αυτονομία π.χ. Renault Zoe, Nissan Leaf, VW e-Up και e-Golf, Smart EV, Mitsubishi i-Miev. Το καλύτερο ίσως ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο σήμερα, το Tesla Model S, έχει αυτονομία που ξεπερνάει τα 400 χλμ., αλλά κοστίζει περίπου 100.000 ευρώ.

Εν αναμονή του Model 3, το οποίο θα είναι το πιο «προσιτό» Tesla και θέλοντας να πάρουμε μία γεύση από το μέλλον, οδηγήσαμε το BMW i3.

Θα έλεγε κανείς πως τα πιο μεγάλα μειονεκτήματα του συγκεκριμένου αυτοκινήτου είναι η περιορισμένη αυτονομία, οι μικροί χώροι και κυρίως η πολύ υψηλή τιμή, η οποία φτάνει τις 50.000 ευρώ. Εδώ όμως σταματάνε τα αρνητικά. Ας επικεντρωθούμε στα ποικίλα θετικά στοιχεία του ενώ αν κάποιος οδηγεί ηλεκτρικό όχημα, ιδίως για πρώτη φορά, η εμπειρία είναι μοναδική! Δεν γυρίζετε κάποιο κλειδί για να πάρει “μπρος”, αλλά πατάτε το κουμπί start – stop. Εντάξει, θα μου πείτε αυτό το έχουν πλέον τα περισσότερα αυτοκίνητα. Ναι, αλλά το BMW i3 δεν παίρνει μπρος, απλά ενεργοποιείται. Δεν ακούτε σχεδόν κανένα θόρυβο, παρά ένα ελαφρύ βουητό σαν να ενεργοποιείτε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Από τη θέση του οδηγού παρατηρείτε τις δύο ευανάγνωστες οθόνες με όλες τις απαραίτητες  πληροφορίες. Τα υλικά και ο σχεδιασμός του ταμπλό είναι φουτουριστικά και το χαρακτηριστικό μπλε της BMW βρίσκεται στη στεφάνη του τιμονιού και γύρω από το σήμα της εταιρίας.

Ακουμπάτε το αριστερό πόδι στο footrest, ώστε να μην παρασυρθείτε και πατήσετε με την ίδια δύναμη το φρένο, έχοντας τη συνήθεια του συμπλέκτη και βάζετε τον περίεργο μοχλό, ο οποίος βρίσκεται πίσω και δεξιά του τιμονιού, στη θέση D (drive), ώστε να ξεκινήσετε. Το χειρόφρενο απενεργοποιείται από το αντίστοιχο πλήκτρο στην κεντρική κονσόλα, ανάμεσα από τα μπροστινά καθίσματα.

Το πεντάλ της επιτάχυνσης έχει τρία στάδια. Το πρώτο είναι για να ελίσσεστε με πολύ μικρή ταχύτητα, το δεύτερο είναι για cruising με σταθερή ταχύτητα και αν το πατήσετε παραπάνω, η ροπή του ηλεκτροκινητήρα, η οποία αποδίδεται άμεσα, θα σας κολλήσει στο κάθισμα και θα εκτοξεύσει την i3, 0-100 km/h σε 7,3 sec (8,1 για την έκδοση range extender 94Ah).

Η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 170 χλμ/ώρα ενώ η αυτονομία έως και τα 300 χλμ. Η συγκεκριμένη i3 εκτός από τον ηλεκτροκινητήρα των 170 ίππων, διαθέτει και έναν βενζινοκινητήρα, τον οποίον δανείζεται από το σκούτερ της BMW (C600) και συνδέεται με μία ηλεκτρογεννήτρια. Όταν ο δείκτης αυτονομίας δείχνει 4 χλμ., μπαίνει σε λειτουργία ο βενζινοκινητήρας και φορτίζει τις μπαταρίες. Έτσι, η εμβέλεια από τα 190 χλμ. περίπου του  αμιγώς ηλεκτρικού μοντέλου φτάνει τα 300χλμ. και πλέον.

Η οδήγηση της BMW i3 χαρακτηρίζεται από την ευκολία με την οποία επιταχύνει και την απίστευτη ησυχία στο εσωτερικό της καμπίνας. Συμπεριφέρεται προβλέψιμα και με ασφάλεια και μόνο τα πολύ στενά ελαστικά βάζουν κάποια όρια στην πρόσφυση και στη σταθερότητα, ιδίως στις υψηλές ταχύτητες. Η i3 διαθέτει ειδικά σχεδιασμένα ελαστικά των οποίων οι διαστάσεις είναι μοναδικές, 155/70 R19. Δηλαδή τόσο στενό πέλμα σε τόσο μεγάλη ζάντα πρώτη φορά συναντάμε, κάτι που γίνεται ώστε να περιοριστεί η αντίσταση κύλισης, χωρίς να τίθεται θέμα ασφάλειας.

Τα καθίσματα των επιβατών είναι υπερυψωμένα γιατί από κάτω βρίσκονται οι συστοιχίες των μπαταριών. Αυτό προσφέρει, πέρα από την πολύ καλή ορατότητα, χαμηλό κέντρο βάρους κάτι που ωφελεί την οδική συμπεριφορά του οχήματος. Ένα αλουμινένιο πλαίσιο αποτελεί την βάση στην οποία φιλοξενούνται οι μπαταρίες, ο κινητήρας και τα μηχανικά μέρη, ενώ το αμάξωμα είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα και περιβάλλει την καμπίνα των επιβατών προσφέροντας ακαμψία, ασφάλεια και χαμηλό βάρος. Οι μεσαίες κολόνες κρίθηκαν περιττές, έτσι οι πόρτες ανοίγουν αντικριστά, δηλαδή οι πίσω πόρτες ανοίγουν προς τα πίσω.

Οι ταπετσαρίες και τα υφάσματα στο εσωτερικό της καμπίνας είναι κατασκευασμένα από 30% κέναφ (ένα είδος ιβίσκου) και 34% ανακυκλωμένο πλαστικό από φιάλες pet. Και οι δύο είναι οικολογικές επιλογές που προσφέρουν και εξοικονόμηση βάρους, καθώς το ύφασμα από kenaf είναι κατά 30% ελαφρύτερο από τα συνθετικά υφάσματα που χρησιμοποιούνται συνήθως. Σε όσα σημεία υπάρχει δερμάτινη επένδυση, ο χρωματισμός της έχει γίνει από εκχύλισμα φύλλων ελιάς, ενώ τα ξύλινα μέρη είναι από ευκάλυπτο.

Με την χρήση όλων των παραπάνω ένα από τα βασικά μειονεκτήματα όλων των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, το βάρος, έχει κρατηθεί σε χαμηλά επίπεδα, με την i3 να ζυγίζει 1440 κιλά. Ο χώρος των αποσκευών είναι 260 λίτρα και δεδομένου του αστικού χαρακτήρα του αυτοκινήτου, είναι πολύ ικανοποιητικός.

Η BMW πέρα από τα οικολογικά και ελαφριά υλικά που χρησιμοποιεί, έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην προέλευση της ενέργειας, η οποία καταναλώνεται για την κατασκευή της i3. Έτσι το πλαίσιο από ανθρακονήματα κατασκευάζεται στο Moses Lake των Η.Π.Α., με ενέργεια η οποία προέρχεται από το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο παγκοσμίως. Αντίστοιχα, η παραγωγή της i3 ολοκληρώνεται στη Λειψία της Γερμανίας με χρήση 100% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Μιλώντας για ενέργεια, βασικό θέμα είναι και ο χρόνος φόρτισης των μπαταριών.Το i3 για μία πλήρη φόρτιση απαιτεί λίγο παραπάνω από 12 ώρες με χρήση οικιακού δικτύου και 3 ώρες και 30 λεπτά με χρήση του ταχυφορτιστή της BMW (i Wallbox AC).

Σε δημόσιο φορτιστή με συνεχές ρεύμα (DC) η φόρτιση μπορεί να γίνει και σε μόλις 1 ώρα και 15 λεπτά. Αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχει ένα στοιχειώδες δίκτυο με 10 σημεία φόρτισης μόνο στην Αττική και ένα στην Μύκονο. Ένα από αυτά ανήκει στην  BMW και τα περισσότερα στο δίκτυο Fortizo.

Σίγουρα δε γνωρίζουμε με βεβαιότητα  τι θα γίνει μελλοντικά, καθώς όλα είναι σε στάδιο μελέτης προς το παρόν. Αν και τα ηλεκτροκίνητα οχήματα βρίσκονται ανάμεσά μας για πάνω από εκατό χρόνια, οι εξελίξεις τα θέλουν πλέον να παίρνουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις προσωπικές μας μεταφορές και όπως συμβαίνει συνήθως με μία νέα αρχή, κάποιοι πιο θαρραλέοι, κυρίως στα οικονομικά, θα σηκώσουν στις πλάτες τους το κόστος εξέλιξης.