5 tips που διατηρούν σε φόρμα το αυτοκίνητό σας

Κωνσταντίνος Μιχαλέας

Η μακροβιότητα ενός αυτοκινήτου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες  με πιο σημαντικό την έγκαιρη και σωστή συντήρησή του. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ένα αυτοκίνητο έχει μέσο όρο ζωής τα 350.000 χλμ., με έναν κινητήρα. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι θα σας εγκαταλείψει αμέσως μόλις συμπληρωθούν αυτά τα χιλιόμετρα. Υπάρχουν κάποιοι τρόποι που μπορούν να εξασφαλίσουν τη μακροζωία του αυτοκινήτου σας αλλά και να αποφευχθούν τα μεγάλα κόστη συντήρησης. Και να ποιοι:

Η χρήση και η κατάχρηση στο αυτοκίνητο

Παρατηρείται ότι τα αυτοκίνητα που κινούνται περισσότερο μέσα στην πόλη και διανύουν μικρές αποστάσεις εμφανίζουν περισσότερα μηχανικά προβλήματα και σε μεγαλύτερη συχνότητα από αυτά που διανύουν μεγαλύτερες αποστάσεις, για τα ίδια διανυθέντα χιλιόμετρα. Ο λόγος που αυτό το φαινόμενο παρατηρείται είναι διότι στις μικρές αποστάσεις (κάτω από περίπου 5 χλμ.) ο κινητήρας δεν προλαβαίνει να θερμανθεί σωστά και η ατμοσφαιρική υγρασία παραμένει στο σύστημα εξαγωγής. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα προκύπτει από τις συχνές ψυχρές εκκινήσεις του κινητήρα, πράγμα που δεν συμβαίνει όταν κάνουμε ένα συνεχές ταξίδι των ιδίων χιλιομέτρων.

Ο τρόπος που οδηγείτε είναι ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας που συμβάλει στην παράταση ή στη μείωση της ζωής του οχήματός σας. Οι ομαλές αλλαγές ταχυτήτων και οι χαμηλές στροφές δεν πιέζουν τον κινητήρα και σας εξοικονομούν καύσιμα.

Η τακτική συντήρηση

Τα τακτικά service είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της συντήρησης του αυτοκινήτου σας που θα σας επιτρέψουν να κρατήσετε το όχημά σας για μεγαλύτερο διάστημα και να αποφύγετε τα περιττά έξοδα επισκευών. Στο εγχειρίδιο που θα βρείτε μέσα στο ντουλαπάκι του συνοδηγού, υπάρχουν οδηγίες για το πότε θα πρέπει να γίνεται η καθιερωμένη επίσκεψη στο συνεργείο. Σίγουρα θα αναγράφονται εκεί συστάσεις για service ανά συγκεκριμένα χιλιόμετρα και προτάσεις για αλλαγές μερών του αυτοκινήτου ή ακόμα ο τύπος λαδιού που προτείνει η κατασκευάστρια εταιρεία. Είναι καλό να τηρούνται αυστηρά οι προτάσεις της εταιρείας και μετά από κάποιο διάστημα, και σε συνεργασία με τον μηχανικό σας, να οργανώσετε το δικό σας πρόγραμμα συντήρησης.

Η καθαριότητα

Η καθαριότητα είναι σημαντική για τη σωστή συντήρηση του αυτοκινήτου σας και βοηθάει σε βάθος χρόνου. Η καμπίνα του αυτοκινήτου είναι γεμάτη βλαβερούς μικροοργανισμούς, ειδικά στο τιμόνι και τον λεβιέ ταχυτήτων. Είναι καλό να την κρατάτε καθαρή. Επίσης πρέπει να καθαρίζετε το εξωτερικό του αυτοκινήτου, κατά προτίμηση με πιεστικό νερού, για να απομακρύνονται οι βρωμιές και τα άλατα που αλλοιώνουν το χρώμα. Είναι σημαντικό να μην ξεχνάτε να καθαρίζετε το αυτοκίνητο από κάτω γιατί εκεί δεν υπάρχει προστατευτική επικάλυψη και η εμφάνιση σκουριάς είναι πιο πιθανή. Η σκουριά μικραίνει κατά πολύ τη διάρκεια ζωής του αμαξώματος και ρίχνει αισθητά τη μεταπωλητική αξία του οχήματός σας.

Ο έλεγχος των ελαστικών

Είναι καλό να ελέγχετε συχνά την πίεση και την κατάσταση των ελαστικών σας. Εάν αναρωτιέστε πώς αυτό μπορεί να επηρεάζει τη διάρκεια ζωής του αυτοκινήτου σας, έχουμε την απάντηση. Τα μη επαρκώς φουσκωμένα ή ταλαιπωρημένα ελαστικά δεν έχουν την ίδια δυνατότητα απορρόφησης κραδασμών όσο ένα καινούργιο σετ, με αποτέλεσμα να ασκείται μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα των αμορτισέρ.

Εμπιστευθείτε τη διαίσθησή σας

Πολλές φορές δεν αρκεί να τηρείτε κατά γράμμα τις οδηγίες του μηχανικού σας. Χρησιμοποιήστε τις αισθήσεις σας για να αντιληφθείτε κάποιο πιθανό πρόβλημα πριν εξελιχθεί σε ζημιά. Προληπτικά είναι καλό να ελέγχετε συχνά την κατάσταση των λαδιών και τη στάθμη των υπολοίπων υγρών του κινητήρα. Αν ακούσετε κάποιον ασυνήθιστο ήχο ή νιώσετε να μην ανταποκρίνεται το αυτοκίνητο όπως έχετε συνηθίσει, τότε μην ελπίζετε ότι θα «περάσει» αλλά επισκεφτείτε τον μηχανικό, αναφέροντάς του το πρόβλημα.

Φροντίζω, προσέχω, έχω λοιπόν, στο αυτοκίνητο είναι πάντα μια καλή ιδέα να την έχουμε κατά νου για περισσότερη διάρκεια της ζωής του αλλά και ασφάλεια στον δρόμο.