Πόσο καθαρή είναι η καμπίνα του αυτοκινήτου σας;

Κωνσταντίνος Μιχαλέας 

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα αυτοκίνητα δεν είναι πολύ καθαρά, αλλά θα φανταζόσασταν ποτέ ότι το τιμόνι του αυτοκινήτου σας μπορεί να είναι πιο βρώμικο από μια δημόσια τουαλέτα; Έχουν διενεργηθεί πολλές μελέτες για την καθαριότητα, ή καλύτερα για την έλλειψη καθαριότητας της καμπίνας των αυτοκινήτων και τα ευρήματα προκαλούν μεγάλη έκπληξη.

Τα βακτήρια και οι μικροοργανισμοί εν γένει είναι παντού και ειδικά στο αυτοκίνητο. Ακόμα κι αν είστε από τους πιο προσεκτικούς που αποφεύγουν να λερώνουν ή να τρώνε μέσα στο αυτοκίνητο δεν θα φανταζόσασταν ποτέ τον υπέρογκο αριθμό βακτηρίων που έχουν βρεθεί σε διάφορα σημεία της καμπίνας του οχήματός σας. Μάλιστα μετά από δείγματα που μελετήθηκαν, βρέθηκαν από 300 έως 700 βακτήρια ανά τετραγωνικό εκατοστό.  Συγκεκριμένα οι μελέτες δείχνουν ότι τα πιο βρώμικα σημεία είναι αυτά με τα οποία ερχόμαστε σε πιο συχνή επαφή, δηλαδή το τιμόνι, ο μοχλός ταχυτήτων, το χειρόφρενο και ασφαλώς τα πατάκια.

Πώς δημιουργούνται όμως όλα αυτά τα βακτήρια; Πριν μπούμε στο αυτοκίνητο ερχόμαστε σε επαφή με διάφορες επιφάνειες αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα το δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι λόγω των κακών συνηθειών μας. Πολλοί οδηγοί και επιβάτες συνηθίζουν να καταναλώνουν τρόφιμα μέσα στο αυτοκίνητο και τα υπολείμματα των τροφών συνήθως καταλήγουν στο πάτωμα, μαζί με άλλα σκουπίδια, όπως χαρτομάντιλα. Μια ακόμα αιτία για τη συγκέντρωση μικροβίων είναι οι αγαπημένοι επιβάτες, τα κατοικίδια και τα μικρά παιδιά.

Πώς να αποφύγετε τις μολύνσεις

  • Κάθε φορά που πέφτει κάτι στα πατάκια και το χρησιμοποιείτε, κινδυνεύετε να έρθετε σε επαφή με όλα τα μικρόβια. Πετάξτε το ή καθαρίστε το αμέσως. Αλλάξτε τα υφασμάτινα πατάκια σας με πλαστικά, γιατί είναι πιο εύκολο να τα αφαιρέσετε για να τα πλένετε συχνά.
  • Όταν οδηγείτε, είναι φυσιολογικό να ακουμπάτε τα χέρια σας στο τιμόνι που είναι από τα πλέον μολυσμένα σημεία του αυτοκινήτου. Αποφύγετε να ακουμπάτε την ίδια στιγμή τρόφιμα, γιατί αυτομάτως τα μολύνετε. Καθαρίστε συχνά και τακτικά το τιμόνι, τα χερούλια και το λεβιέ ταχυτήτων με απολυμαντικά πανάκια ή με άλλα ειδικά καθαριστικά προϊόντα.
  • Βάλτε σκούπα συχνά ανάμεσα και κάτω από τις θέσεις αλλά και στα καθίσματα τα ίδια. Υπολείμματα τροφών συνήθως πέφτουν σε τέτοια σημεία όπου η ανάπτυξη των βακτηρίων είναι βέβαιη.
  • Ένα ακόμα σημείο όπου τα βακτηρίδια πολλαπλασιάζονται ανενόχλητα είναι στο σύστημα air condition. Ειδικά το καλοκαίρι που κάνουμε συχνή χρήση του κλιματισμού, η υγρασία συσσωρεύεται στους αεραγωγούς και έτσι δημιουργούνται μύκητες. Σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε ειδικό spray καθαρισμού (χειροβομβίδα) όπως της εταιρίας Krios AC και να απαλλαγείτε εύκολα και οικονομικά από αυτά τα προβλήματα.
  • Ασφαλώς η πιο καλή λύση είναι να πλένετε το αυτοκίνητό σας συχνά. Αποφύγετε την κατανάλωση τροφής μέσα στο αυτοκίνητο ή όταν το λερώνετε, καθαρίστε το, όσο πιο σύντομα γίνεται. Κρατάτε πρόχειρη μια σακούλα απορριμμάτων μέσα για να μην καταλήγουν τα σκουπίδια σας στα πατάκια και κάτω από τις θέσεις.