Η κληρονομιά των αδελφών Van Buren

Κωνσταντίνος Μιχαλέας

Οι αδελφές Augusta και Adeline Van Buren έχουν μείνει στην ιστορία ως οι πρώτες αδελφές που διέσχισαν τις ΗΠΑ με μηχανές. Το ταξίδι τους ξεκίνησε στις 4 Ιουλίου του 1916 από το Brooklyn της Νέα Υόρκης και τελείωσε στο San Francisco δυο μήνες μετά. Στη διάρκεια του ταξιδιού ήρθαν αντιμέτωπες με πολλές δυσκολίες όπως απομονωμένες και δυσπρόσιτες περιοχές, ανύπαρκτο οδικό δίκτυο ενώ επίσης χρειάστηκε να ανεβούν τα περιβόητα Rocky Mountains. Στην διάρκεια του περιπετειώδους ταξιδιού τους, συνελήφθηκαν πολλές φορές από την αστυνομία, όχι για κάποια παράβαση σχετικά με την οδήγηση ή τις μηχανές τους, αλλά γιατί φορούσαν παντελόνια!

Η Augusta και η Adeline Van Buren, γεννημένες στα τέλη του 19ου αιώνα, ήταν συγγενείς του Αμερικανού Προέδρου Martin Van Buren. Η ευγενική καταγωγή τους, τους επέτρεπε μια εύκολη ζωή, αλλά η ίδιες ήθελαν να καταρρίψουν τα στερεότυπα της εποχής κάνοντας κάτι που καμία άλλη γυναίκα δεν το είχε δοκιμάσει μέχρι τότε, αποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο ότι οι γυναίκες μπορούν να τα καταφέρουν εξίσου καλά με τους άντρες.

Augusta και Adeline Van Buren

Με την εμπλοκή των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο πόλεμο να βρίσκεται προ των πυλών, οι Van Buren ήθελαν να βοηθήσουν ενεργά υπηρετώντας ως αγγελιοφόροι στο στρατό. Δυστυχώς εκείνη την εποχή απαγορευόταν στις γυναίκες να υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις και έτσι οι αδελφές Van Buren αποφάσισαν να αποδείξουν ότι μπορούν να σπάσουν τα στερεότυπα που ήθελαν τις γυναίκες νοικοκυρές.

Εφοδιασμένες με περίσσιο θάρρος και τις Indian Power Plus 1000 κ.εκ μηχανές τους αξίας 275$, ξεκίνησαν το ταξίδι τους για την άλλη άκρη των ΗΠΑ. Οι οδικές υποδομές ήταν ανύπαρκτες. Οι περισσότεροι δρόμοι ήταν χωμάτινοι και κυρίως ακολουθούσαν μονοπάτια χαραγμένα από άμαξες. Οι έντονες βροχοπτώσεις δυσχαίραναν το ταξίδι ακόμα περισσότερο και οι επαναλαμβανόμενες συλλήψεις από την αστυνομία προσέθεσαν συνολικά έναν επιπλέον μήνα στο ταξίδι τους.

Φτάνοντας στη πολιτεία του Colorado, οι δυο αδελφές διέσχισαν τα Rocky Mountains, κατακτώντας μάλιστα την κορυφή Pikes Peak. Έτσι έγιναν οι πρώτες γυναίκες που κατέκτησαν τα 4,302μ. του περίφημου βουνού με μηχανοκίνητο όχημα. Αν και πλέον πλησίαζαν στο τελικό τους προορισμό, το τελευταίο διάστημα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων. Η άφιξη τους στο San Francisco έγινε στις 2 Σεπτεμβρίου και αφού είχαν καλύψει περίπου 9.000χλμ. Δεν σταμάτησαν όμως εκεί. Συνέχισαν σχεδόν αμέσως μέχρι τα σύνορα του Μεξικό.

Το ταξίδι των αδελφών Van Buren έγινε πρώτο θέμα στις εφημερίδες, αλλά δεν δόθηκε βάση τόσο στην επιτυχία αυτών των πρωτοπόρων γυναικών όσο στις μηχανές που οδηγούσαν και στο ασυνήθιστο ταξίδι που επέλεξαν να κάνουν, ακυρώνοντας κατά κάποιο τρόπο την ιστορική σημασία αυτής της προσπάθειας. Δυστυχώς η Αμερικανική Κυβέρνηση δεν έκανε δεκτό το αίτημα τους για κατάταξη στο στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Μετά την ολοκλήρωση αυτού του «άθλου» τους, οι αδελφές Van Buren δεν σταμάτησαν να υπερνικούν τα εμπόδια που έβρισκαν μπροστά τους. Και οι δυο επέλεξαν να ακολουθήσουν επαγγέλματα που ήταν αποκλειστικά ανδροκρατούμενα. Η Augusta έγινε πιλότος και η Adeline δικηγόρος ενισχύοντας το motto τους «A woman can, if she will».

Το ταξίδι της Adeline και της Augusta δεν έφερε άμεσες αλλαγές στα δικαιώματα των γυναικών που ήταν απόλυτα περιορισμένα, όμως το κληροδότημα που άφησαν στις επόμενες γενιές ήταν αρκετό. Οι αδελφές Van Buren συμπεριλήφθηκαν στο Αμερικανικό μοτοσυκλετιστικό Hall of Fame το 2002 τόσο για το απίστευτο εγχείρημα που έφεραν εις πέρας αλλά και γιατί ενέπνευσαν πολλές μελλοντικές γενιές γυναικών μοτοσικλετιστών.

Έκατό χρόνια μετά το ταξίδι των αδελφών Van Buren, 40 γυναίκες με τις μοτοσυκλέτες τους, συγκεντρώθηκαν στο Brooklyn της Νέας Υόρκης με σκοπό να αποτίσουν φόρο τιμής στις δυο πρωτοπόρες οδηγούς κάνοντας το ίδιο ταξίδι και συγκεντρώνοντας χρήματα για φιλανθρωπικό σκοπό. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 250 μοτοσικλετιστές και τερμάτισαν στο San Francisco 65.