Κλασικά και σύγχρονα οχήματα πάνω σε καμβά ζωγραφικής

Κωνσταντίνος Μιχαλέας

Η Shannon Fannin, καλλιτέχνης ζωγράφος, λατρεύει να αποτυπώνει στον καμβά όλα τα τμήματα και εξαρτήματα ενός οχήματος, να ανακαλύπτει τις ανεπαίσθητες σκιές και τις αντανακλάσεις φωτός ενώ κάθε είδους αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα μπορεί να γίνει το προσωπικό της μοντέλο με το οποίο θα εκφράσει τη δημιουργική της φαντασία.

Δημιουργήσατε μια σειρά από πίνακες ζωγραφικής με αυτοκίνητα. Φαίνεται αλήθεια πως σας γοητεύουν.

Πιστεύω ότι κάθε αυτοκίνητο και μηχανή έχουν την προσωπικότητά τους. Αυτή είναι που τραβάει την προσοχή μου και με παρακινεί να την αποτυπώσω στον καμβά. Μπορεί να είναι οι ασαφείς αντανακλάσεις στη μάσκα, το σχήμα των φαναριών και του προφυλακτήρα, ίσως να είναι και το παιχνίδισμα του φωτός στο σώμα του αυτοκινήτου. Η συζήτηση με τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου προσθέτει επιπλέον στοιχεία σ’ αυτήν την  προσωπικότητα. Μου αρέσει να ακούω τις ιστορίες των ανθρώπων για τα αυτοκίνητα ή τις μηχανές τους. Προσωπικά, βρίσκω πως τα αυτοκίνητα και οι μηχανές είναι κάτι περισσότερο από μέσα μεταφοράς. Είναι έργα τέχνης που κινούνται και αντιπροσωπεύουν αυτό που είμαστε.

Τι είδους αυτοκίνητα επιλέγετε για τα έργα σας;

Όταν ξεκίνησα να ζωγραφίζω οχήματα, επέλεγα κυρίως τα κλασικά. Λατρεύω να αποτυπώνω στον καμβά τα επιχρωμιωμένα τμήματα και τις παραμορφωμένες αντανακλάσεις του φωτός πάνω τους. Στις αρχές του 2017 άρχισα να συμπεριλαμβάνω μηχανές και αγωνιστικά αυτοκίνητα στο portfolio μου. Όπως τα κλασικά αυτοκίνητα είναι δύσκολο να αποτυπωθούν έτσι και τα αγωνιστικά, που έχουν ανεπαίσθητες σκιές, φωτεινά σημεία και τα λογότυπα. Η μεγαλύτερη δε πρόκληση με τις μοτοσικλέτες είναι η μεταφορά της πατίνας του κινητήρα και να μην αφεθείς να χαθείς στα πολυάριθμα τμήματά τους.

Πόσα χρόνια ζωγραφίζετε οχήματα;

Είμαι επαγγελματίας καλλιτέχνης οχημάτων εδώ και 2,5 χρόνια περίπου. Απείχα από την τέχνη 25 χρόνια για να μπορέσω να μεγαλώσω την οικογένειά μου και να κάνω καριέρα στο marketing. Όταν ο γιος μου πήγε στο πανεπιστήμιο, βρήκα τον χρόνο να παρακολουθήσω μαθήματα τέχνης ξανά. Ξεκίνησα να ζωγραφίζω φιγούρες αφαιρετικά γιατί δεν ήξερα από πού να ξεκινήσω. Ο άντρας μου αγόρασε ένα Ford Thunderbird του ΄61 και με προέτρεψε να τον συνοδέψω σε κάποια shows αυτοκινήτων. Το φθινόπωρο του 2014 με προκάλεσε να ζωγραφίσω ένα κλασικό αυτοκίνητο. Δεν ήμουν σίγουρη ότι θα τα κατάφερνα, αλλά ζωγράφισα ένα πορτοκαλί GMC. Μόλις τελείωσα, κατάλαβα ότι αυτό είναι που πρέπει να κάνω! Θα γινόμουν καλλιτέχνης οχημάτων. Από τότε έχω λατρέψει κάθε στιγμή.

Τι υλικά χρησιμοποιείτε για τους πίνακες σας;

Μου αρέσει να αναμιγνύω ακριλικά χρώματα. Χρησιμοποιώ μια σειρά ακριλικών που έχει χρώμα spray, σκληρές/μαλακές βάσεις, πένες σκίτσου και μελάνι. Όλα συνδυάζονται αρμονικά μεταξύ τους και συχνά υπάρχουν διαφορετικά είδη ακρυλικών στους πίνακες. Ενσωματώνω ink blocks, τέμπερα, υδροδιαλυτό γραφίτη, όλα ανάλογα με την περίσταση. Μου αρέσει να ζωγραφίζω σε μεγάλους καμβάδες καθώς χρησιμοποιώ τα χέρια μου αντί πινέλων.

Υπάρχουν άλλοι καλλιτέχνες ή καλλιτεχνικά κινήματα από τα οποία αντλείτε έμπνευση;

Το αγαπημένο μου ρεύμα είναι ο Φωβισμός (Fauvisme). Ήξεραν τους κανόνες και δεν φοβόντουσαν να τους σπάσουν. Τους άρεσε να χρησιμοποιούν έντονα χρώματα και «έπαιζαν» με τα σχήματα με ένα συναρπαστικό τρόπο. Θέλω να ακολουθήσω τα βήματά τους. Να γνωρίζω τους κανόνες και όπου χρειάζεται να τους σπάω.

Υπάρχουν τόσοι πολλοί αξιόλογοι μοντέρνοι καλλιτέχνες στον κόσμο σήμερα. Προσπαθώ να μην κοιτάω τις δουλειές άλλων καλλιτεχνών που έχουν το ίδιο αντικείμενο γιατί πιστεύω ότι επηρεάζει τη δουλειά μου. Δεν θέλω να αντιγράψω το ύφος κάποιου άλλου, αλλά κυρίως να βαδίσω στον δικό μου δημιουργικό δρόμο. Μου αρέσουν όλων των ειδών οι καλλιτέχνες και ακολουθώ πολλούς στα social media. Η τέχνη για εμένα είναι κάτι περισσότερο από τη μπογιά και το πινέλο. Ένας καλλιτέχνης μπορεί να χρησιμοποιήσει μολύβι και χαρτί, spray και έναν τοίχο, πέτρα και καλέμι, νήμα και ύφασμα, και άλλα πολλά εργαλεία. Η τέχνη βρίσκεται παντού, αν έχετε τον χρόνο να κοιτάξετε.

Ετοιμάζετε κάποια έκθεση η οποία θα περιλαμβάνει αποκλειστικά έργα τέχνης με οχήματα;

Αυτήν την περίοδο είμαι μεταξύ ενός πίνακα του νέου Ford GT και της συμμετοχής μου στην ετήσια έκθεση της Διεθνούς Συντεχνίας Ρεαλισμού. Επίσης, είχα την τιμή να μου ζητήσουν να δημιουργήσω ένα τούβλο για μια έκθεση φιλανθρωπικού χαρακτήρα που λέγεται “Build Hope, Not Walls”. Είναι μια Αμερικάνικη έκθεση, με σκοπό να προσφέρει βοήθεια σε μετανάστες για την ένταξή τους στην κοινωνία.

Πώς θα περιγράφατε την τέχνη σας;

Τα έργα τέχνης μου περιγράφονται ως ρεαλιστικά, αλλά πιστεύω ότι αυτό ισχύει σε ποσοστό 90-95%. Το υπόλοιπο ποσοστό είναι της δικής μου προσωπικότητας, που βάζω μέσα. Προσπαθώ να προσθέτω ενδιαφέρον και χαρά με επιπλέον αντανακλάσεις, φωτεινά σημεία ή σχήματα. Προσπαθώ να «ζωντανεύω» τη φωτογραφία που χρησιμοποιώ σαν πηγή ώστε η δουλειά μου να ξεπηδά από τον καμβά. Θέλω τον θεατή να αναγνωρίζει το όχημα που ζωγράφισα αλλά ταυτόχρονα να τον εισάγω στο ευφάνταστο χαρακτήρα μου. Προσπαθώ μέσω της δουλειάς μου να κάνω τον θεατή να χαμογελασει.

Απ’όλα τα έργα τέχνης που έχετε δημιουργήσει ποιο είναι το αγαπημένο σας;

Για την ακρίβεια υπάρχουν δυο που μου αρέσουν περισσότερο. Το πρώτο είναι το Chevrolet φορτηγάκι του 1959. Αυτός ο πίνακας με κάνει να χαμογελώ και θέλω μια μέρα να αγοράσω το συγκεκριμένο όχημα για προσωπική χρήση. Ανέφερα πώς τα αυτοκίνητα έχουν προσωπικότητα. Αυτό το φορτηγάκι έχει μια τόσο φωτεινή και χαρούμενη μάσκα. Αισθάνομαι ότι χαμογελάει σε όλους τους διερχόμενους. Μιμείται τη θετική, χαρούμενη προσωπικότητά μου.

Ο άλλος πίνακας είναι η μοτοσικλέτα Indian Scout του ’30. Αυτομάτως ερωτεύτηκα αυτήν τη μηχανή, από τη στιγμή που την είδα σε μια έκθεση αυτοκινήτων. Παρόλο που είναι 80 ετών, έχει απίστευτο στυλ. Η πατίνα δείχνει την ηλικία της, αλλά έχει μια ωμή ομορφιά που δεν μπορούσα να περιμένω μέχρι να τη ζωγραφίσω. Η διαδικασία της ζωγραφικής «κύλισε» χωρίς κόπο, κάτι που συμβαίνει με λίγους από τους πίνακές μου.     

Πιστεύετε ότι οι πίνακες σας έχουν μεγαλύτερη απήχηση σε γυναίκες ή άντρες;

Πιστεύω ότι τα οχήματα έχουν απήχηση σε όλες τις ηλικίες και φύλα, ανεξαρτήτως από την καταγωγή. Όλοι έχουν μνήμες από αυτοκίνητα μεγαλώνοντας και όμορφες ιστορίες για να μοιραστούν. Οι πίνακες με Vintage οχήματα είναι περισσότερο για τους νοσταλγούς. Πολλοί μου λένε για το πρώτο τους αυτοκίνητο, το οικογενειακό αυτοκίνητο με το οποίο πήγαιναν διακοπές ή το αυτοκίνητο που επισκεύασαν με τον πατέρα τους. Μοιράζονται μαζί μου το ότι δεν θα έπρεπε να το πουλήσουν και ότι εύχονται να το είχαν ακόμα και σήμερα.

Με τους πίνακες super ή αγωνιστικών οχημάτων έχω διαφορετική ανταπόκριση. Αυτοί που αγαπούν τον ενθουσιασμό ή την αδρεναλίνη έλκονται περισσότερο από αυτούς τους πίνακες. Αναφέρουν ότι εύχονται να είχαν ένα τέτοιο αυτοκίνητο ή να μπορούσαν να τα οδηγήσουν. Είναι λάτρεις τις περιπέτειας και λατρεύουν την ταχύτητα.

Το τελευταίο διάστημα δίνετε συνεντεύξεις, δημιουργείτε νέους πίνακες, παίρνετε μέρος σε podcasts και γράφετε άρθρα. Πιστεύετε ότι τα social media συνεισφέρουν στο να γίνουν τα έργα σας πιο γνωστά και να προσεγγίσετε νέο κοινό;

Ασφαλώς! Πολλοί από εμάς μαθαίνουμε νέα από τον κόσμο μέσα από τα social media. Οι καλλιτέχνες σήμερα έχουμε ένα προτέρημα συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Μπορούμε να μοιραζόμαστε τη δημιουργική διαδικασία, τις εκθέσεις και τις νέες δημιουργίες μέσα από τα social media. Μπορούμε να αλληλεπιδρούμε με εκθέσεις και συλλέκτες με το πάτημα ενός κουμπιού από το κινητό μας ή τον υπολογιστή.

Προσωπικά τα social media μου άνοιξαν πολλές πόρτες. Αρκετοί χώροι φιλοξενίας έργων τέχνης ήρθαν σε επαφή μαζί μου για μελλοντικές εκθέσεις. Επίσης συλλέκτες έργων τέχνης έμαθαν για τη δουλειά μου, αγόρασαν ή παρήγγειλαν κάποιο πίνακα. Έκανα επαφές τόσο στον χώρο της τέχνης όσο και της αυτοκίνησης. Έγραψα στο blog μου και άρθρα σε περιοδικά, μοιράζοντας έτσι τη γνώση μου στο marketing και τη δημιουργία. Τέλος, έφεραν τον κόσμο της τέχνης πιο κοντά μου με νέα και εκδηλώσεις όπως εγκαίνια νέων εκθέσεων, πιθανούς πελάτες και τάσεις της αγοράς. Πιστεύω ότι τα social media είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο για καλλιτέχνες, εκθέσεις και συλλέκτες ενώ το να κρατάμε επαφή με θέματα που επηρεάζουν τον κόσμο, είναι πιο εύκολο από ποτέ.