Ταξιδεύοντας με Ι.Χ. στο εξωτερικό

Κωνσταντίνος Μιχαλέας 

Ξενοδοχείο; Check. Βαλίτσες; Check. Service αυτοκινήτου; Check. Έγγραφα; Ποια αλήθεια μας είναι απαραίτητα, όταν ετοιμαζόμαστε για ένα RoadTrip στο εξωτερικό;

Προσωπικά Έγγραφα

Ας ξεκινήσουμε με τα έγγραφα που πρέπει να έχει ο οδηγός και οι συνεπιβάτες. Εντός του χώρου Σένγκεν το μόνο προσωπικό έγγραφο που θα χρειαστείτε είναι  η ταυτότητα ή το διαβατήριό σας. Οποιοδήποτε άλλο έγγραφο εκτός των προαναφερθέντων δεν θεωρούνται έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα ή αποδεικτικά στοιχεία προσωπικών στοιχείων.

Άδεια Οδήγησης και Ασφάλεια Αυτοκινήτου

Αν η άδεια οδήγησής σας έχει εκδοθεί από χώρα της ΕΕ, μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σε όλες τις χώρες της Ένωσης. Από το 2013, οι άδειες οδήγησης που εκδίδονται στην ΕΕ έχουν την ίδια μορφή. Πρόκειται για μια ροζ πλαστική κάρτα σε μέγεθος πιστωτικής, όπου αναγράφονται τα στοιχεία του κατόχου. Αν είστε κάτοχοι του παλιού τρίπτυχου, θα πρέπει να το αντικαταστήσετε με τη νέα αυτή κάρτα. Σε περίπτωση απώλειας της άδειας, επικοινωνήστε άμεσα με την πρεσβεία ή το προξενείο της χώρας που βρίσκεστε για να εκδοθεί μια προσωρινή άδεια.

Η ασφάλεια του αυτοκινήτου σας ισχύει σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε περίπτωση συμμετοχής η πρόκλησης ατυχήματος. Θα πρέπει όμως να έχετε μαζί σας τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι το όχημά σας είναι ασφαλισμένο, σε περίπτωση ελέγχου από τις αρχές της χώρας που θα βρίσκεστε. Καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με την ασφαλιστική εταιρεία σας προτού ξεκινήσετε για το ταξίδι σας, για να σας παραχωρήσουν τα κατάλληλα έγγραφα στα αγγλικά.

Πράσινη Κάρτα

Εάν το ταξίδι σας περιλαμβάνει χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ, θα πρέπει να έχετε στην κατοχή σας την πράσινη κάρτα. Μπορείτε να την προμηθευτείτε από την ασφαλιστική εταιρεία με την οποία συνεργάζεστε. Η κάρτα πιστοποιεί διεθνώς ότι το όχημά σας είναι ασφαλισμένο.

GoingAbroad app

Σε γενικές γραμμές, οι κανονισμοί που ισχύουν στις χώρες τις ΕΕ σε ό,τι αφορά την μετακίνηση σας είναι πανομοιότυποι. Καλό θα ήταν βέβαια να είστε ενημερωμένοι για τη χώρα προορισμού σας, ώστε να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ποσοστό της κατανάλωσης αλκοόλ από τον οδηγό, που διαφέρει από χώρα σε χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε κάποιες χώρες η κατανάλωση αλκοόλ απαγορεύεται εξολοκλήρου, ενώ αλλού οι νόμοι είναι πιο ευέλικτοι. Για όλους τους κανόνες οδικής ασφάλειας που ισχύουν στις χώρες της ΕΕ μπορείτε να πληροφορηθείτε έγκυρα από το επίσημο application GoingAbroad.