Κεφάλαιο Turbo

Κωνσταντίνος Μιχαλέας 

Με την αύξηση του αριθμού των πετρελαιοκίνητων οχημάτων αλλά και με την στροφή των κατασκευαστών σε μικρούς κινητήρες βενζίνης νέας γενιάς με μεγάλες αποδόσεις, το λεγόμενο αλλιώς downsizing, η χρήση των turbo έχει εδραιωθεί.

Τι είναι το turbo και πώς λειτουργεί;

Ο υπερσυμπιεστής ή turbo, είναι τμήμα του κινητήρα που πλέον το συναντάμε σε πολλά από τα νέα αυτοκίνητα που βγαίνουν στην αγορά. Ο λόγος… απλός. Το turbo κάνει το αυτοκίνητο σας να πηγαίνει πιο γρήγορα απ’ότι θα πήγαινε με ένα συμβατικό ατμοσφαιρικό κινητήρα.

Η χρήση του turbo συνδυάζεται ιδανικά με το φαινόμενο του downsizing, επιτρέποντας σε έναν μικρό και οικονομικό κινητήρα να αποδώσει καλύτερα. Το turbo τροφοδοτείται από τα καυσαέρια του κινητήρα και εκμεταλλευόμενο την ενέργειά τους συμπιέζει τον αέρα στην εισαγωγή του κινητήρα. Δίνοντας με αυτόν τον τρόπο παραπάνω αέρα, άρα και οξυγόνο στον κινητήρα, του επιτρέπει να κάνει καλύτερη και πιο αποδοτική καύση, φτάνοντας ή και ξεπερνώντας την απόδοση ενός μεγαλυτέρου ατμοσφαιρικού κινητήρα (ατμοσφαιρικός λέγεται γιατί λειτουργεί με την ατμοσφαιρική πίεση αέρα, σε αντίθεση με τους υπερτροφοδοτούμενους κινητήρες οι οποίοι λειτουργούν με μία και δύο φορές μεγαλύτερη πίεση εισαγωγής αέρα από την ατμοσφαιρική).

Τα turbo έχουν βελτιωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια, έχοντας ακριβέστερη απόκριση στην επιτάχυνση, σε σύγκριση με τα πρώτα turbo όπου υπήρχε αισθητή καθυστέρηση μέχρι να ενεργοποιηθεί το turbo για να δώσει την πολυπόθητη ώθηση. Στα diesel αυτοκίνητα μάλιστα, διαθέτουν και μεταβλητή γεωμετρία, κάτι που τους επιτρέπει να έχουν την καλύτερη δυνατή απόδοση σε όλο το φάσμα λειτουργίας του κινητήρα.

Η Mgl Parts είναι εδώ για να σας βοηθήσει να γίνετε Turbo Specialists προσφέροντας άρτια τεχνική υποστήριξη και εξαιρετική γκάμα προϊόντων.