VW California XXL: A dreamer’s dream

VW California XXL

Ιωάννης Ξηροκώστας

Το όνειρο κάθε λάτρη των ταξιδιών, είναι κάποια στιγμή στη ζωή του να αποκτήσει ένα Camper Van και με αυτό να φτάσει σε προορισμούς που δεν μπορεί με τα συμβατικά μέσα. Η VW έρχεται με μία νέα πρόταση να βάλει φωτιά στους απανταχού πιστούς, παρουσιάζοντας ένα νέο concept van το California XXL.

Βασισμένο στη μεγαλύτερη πλατφόρμα του Crafter, με οποιαδήποτε ομοιότητα όμως να τελειώνει εκεί, το California XXL με έξι μέτρα μήκος και τρία μέτρα ύψος ξεπερνάει τα όρια ενός τυπικού camper van και σε συνδυασμό με τη χρήση έξυπνων και προηγμένων λύσεων, παρέχει ιδιαίτερα άνετα χώρους για τη κατηγορία του.

Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς αντικρίζοντας το XXL είναι η μοναδική γυάλινη ηλιοροφή που δεσπόζει σε όλο το μήκος του van και επιτρέπει στο φυσικό φως να διαχέεται στο εσωτερικό του, στο οποίο οι μηχανικοί της VW έχουν καταφέρει να προσθέσουν οτιδήποτε μπορεί να θελήσει ένα σύγχρονος ταξιδιώτης και όχι μόνο.

Μπαίνοντας στο XXL νιώθεις κατευθείαν σαν να βρίσκεσαι σπίτι, σε ένα compact, σύγχρονο hi-end σπίτι. Στο κέντρο βρίσκεται το living space, όπως το ονομάζει η ίδια η VW, με ένα πτυσσόμενο πάγκο- τραπέζι με δύο θέσεις-πολυθρόνες ενώ γυρνώντας τις θέσεις του οδηγού και του συνοδηγού, μπορούν τέσσερις άνθρωποι να δειπνήσουν άνετα. Ακριβώς δίπλα υπάρχει ένας πάγκος κουζίνας με δύο συρόμενα ψυγεία χωρητικότητας 50 λίτρων έκαστο, και πάνω στον πάγκο έχουν τοποθετηθεί δύο pop-up εστίες μαγειρέματος με υγραέριο, οι οποίες εξαφανίζονται μέσα στο πάγκο όταν δεν χρησιμοποιούνται, ενώ οι λάτρεις του καφέ θα εκτιμήσουν την ενσωματωμένη μηχανή espresso.

Ένα από τα πιο μοναδικά χαρακτηριστικά του California XXL βρίσκεται κρυμμένο απέναντι από το πάγκο της κουζίνας. Εκεί βρίσκεται κάτι που εκ πρώτης όψεως μοιάζει με μία ντουλάπα, αλλά τραβώντας το προς τα έξω ανακαλύπτεις πως είναι ένα πλήρως λειτουργικό και εξοπλισμένο μπάνιο.

Προχωρώντας προς το πίσω μέρος βρίσκουμε ένα μεγάλο καναπέ σε σχήμα Π ο οποίος μετατρέπεται σε διπλό κρεβάτι, ενώ πάνω και κάτω και από αυτόν υπάρχουν αποθηκευτικά ντουλάπια τύπου αεροσκάφους που παρέχουν αρκετό χώρο για τις ανάγκες μίας οικογένειας. Αυτό δεν είναι το μοναδικό κρεβάτι που διαθέτει το California. Το δεύτερο είναι και το πιο εντυπωσιακό καθώς είναι υπερυψωμένο και βρίσκεται πάνω από τις θέσεις του οδηγού και του συνοδηγού και επεκτείνεται και αυτό για να μπορεί να φιλοξενήσει δύο ενήλικες, κυριολεκτικά κάτω από άστρα καθώς το μόνο που τους χωρίζει είναι η γυάλινη οροφή.

Φυσικά όλα αυτά συνοδεύονται από όλες τις σύγχρονες ανέσεις που θα μπορούσε κανείς να περιμένει από ένα όχημα στις μέρες μας. Εσωτερικός φωτισμός, κλιματισμός, πλοηγός, καθώς και ένας εντυπωσιακός προβολέας υψηλής ευκρίνειας για κινηματογραφικές βραδιές στην εξοχή. Όλα αυτά, αλλά και όλες οι συμβατικές λειτουργίες του αυτοκινήτου, ελέγχονται από μία κεντρική οθόνη ελέγχου, αλλά και από ένα εξιδεικευμένο application που μπορεί ο ιδιοκτήτης να έχει στο smartphone του.

Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες για τους κινητήρες και τις διαφορετικές εκδόσεις του California XXL, καθώς προς το παρόν πρόκειται για concept αλλά  περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον και αγωνία.