Τα μάτια στον δρόμο, όχι στο κινητό

Κωνσταντίνος Μιχαλέας

Το άρθρο 13 του ΚΟΚ είναι ξεκάθαρο, «H εν κινήσει χρήση κινητού τηλεφώνου επιτρέπεται μόνον όταν αυτό είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση ή όταν χρησιμοποιείται με ακουστικό ασύρματης επικοινωνίας». Δυστυχώς, πολλοί οδηγοί δυσκολεύονται να ακολουθήσουν αυτές τις απλές και ξεκάθαρες οδηγίες με αποτέλεσμα να προκαλούν ατυχήματα σε καθημερινή βάση, πολλές φορές ακόμα και θανατηφόρα.

Η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση είναι μια από τις 10 βασικές οδικές παραβάσεις που συμβαίνουν στην Ελλάδα και τα στοιχεία είναι άκρως ανησυχητικά καθώς υπάρχει δραματική αύξηση του φαινομένου κάθε χρόνο. Όπως επίσης αυξάνεται και ο αριθμός των θανατηφόρων ατυχημάτων που προκαλούνται από τις συγκεκριμένες παραβάσεις. Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε τον αριθμό των παραβάσεων χρήσης κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης ανά έτος.

Τι συμβαίνει όταν χρησιμοποιούμε το κινητό κατά τη διάρκεια της οδήγησης; Ο χρόνος αντίδρασης του οδηγού μειώνεται κατά 50%, γεγονός το οποίο μεταφράζεται σε επιπλέον 14 μέτρα πριν προλάβουμε να αντιδράσουμε, εάν το όχημά μας κινείται με 100km/h (πηγή Ι.Ο.ΑΣ.). Όπως καταλαβαίνετε, αυτά τα 14 μέτρα είναι πολύ σημαντικά τόσο για τη δική μας σωματική ακεραιότητα, όσο και γι αυτήν των υπολοίπων οδηγών και επιβατών. Επίσης, οι οδηγοί την ώρα που χρησιμοποιούν το κινητό συχνά δεν έχουν καλή αντίληψη των συνθηκών του δρόμου όπως οι λωρίδες, σηματοδότες, πινακίδες και ασφαλώς δεν τηρούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας.

Μερικοί καλοί λόγοι που θα μας πείσουν να μην χρησιμοποιούμε το κινητό εν ώρα οδήγησης:

Με το κινητό παρανομείτε. Στη Ελλάδα η χρήση κινητού τηλεφώνου στη διάρκεια της οδήγησης τιμωρείται με πρόστιμο 100€ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 30 ημέρες.

Σκεφτείτε την ασφάλεια των συνεπιβατών σας, πεζών και οδηγών άλλων οχημάτων. Ακόμα κι ένα έντονο φρενάρισμα μπορεί να είναι επικίνδυνο κυρίως για τους μικρούς επιβάτες.

Σταματήστε και μιλήστε στο τηλέφωνο. Αν δεχθείτε κάποιο σημαντικό τηλέφωνο όταν οδηγείτε, είναι προτιμότερο να σταματήσετε στην άκρη του δρόμου και να μιλήσετε με ασφάλεια παρά να μιλήσετε οδηγώντας.

Χρησιμοποιήστε Hands-free τεχνολογία. Τα Bluetooth ακουστικά είναι η μόνη νόμιμη λύση για να μιλάτε στο κινητό σας κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Μην διαβάζετε/ γράφετε μηνύματα. Έρευνες δείχνουν ότι η ανάγνωση ή γραφή μηνυμάτων από το κινητό τηλέφωνο αποσπούν την προσοχή σας ακόμα περισσότερο και αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες ατυχήματος.

Ευχαριστούμε το Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας για τις χρήσιμες πληροφορίες που μας παρείχαν.