Γυναικείοι αγροτικοί συνεταιρισμοί

Ζαχαρούλα Μανώλη

Με αφορμή την Agrotica, αξίζει να αναφερθούμε στους γυναικείους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Οι γυναίκες των συνεταιρισμών, με γνώμονα την αγάπη τους στην πολιτιστική μας κληρονομιά και με σεβασμό σε όσα παρέλαβαν από τους προγόνους μας, ‘οδηγούν’ με μεράκι όλα τα στοιχεία του τόπου τους από το παρελθόν στη σύγχρονη πραγματικότητα. Σε αυτές τις γυναίκες αξίζουν πολλά συγχαρητήρια, αλλά και έμπρακτη στήριξη της κοινωνίας και όλων εμάς μεμονωμένα.

Ας δούμε κάποια στοιχεία για τους συνεταιρισμούς αυτούς γενικότερα, αλλά και πώς το διαδίκτυο μπορεί να συμβάλει στην άνθισή τους, σύμφωνα με την κα. Ανδρεοπούλου Ζαχαρούλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., και ειδική στον τομέα της πληροφορικής (παρουσίαση «Γυναικείοι αγροτικοί συνεταιρισμοί: η ευκαιρία των γυναικών για την αντιμετώπιση της κρίσης» στα πλαίσια του προγράμματος σεμιναρίων «Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και Ορεινές Περιοχές», Τρίκαλα 2016).

Τι είναι ο συνεταιρισμός

Συνεταιρισμός, σύμφωνα με τη Διεθνή Συνεταιριστική Συμμαχία, είναι μια: «αυτόνομη ένωση προσώπων που συγκροτείται εθελοντικά για την αντιμετώπιση των κοινών οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών αναγκών και επιδιώξεων τους, διαμέσου μιας συνιδιόκτητης και δημοκρατικά διοικούμενης επιχείρησης».

Συνεταιρισμοί στην Ελλάδα

Ως θεσμός έκανε την εμφάνισή του το 1950. Εκείνη την περίοδο ιδρύθηκαν δέκα συνεταιρισμοί που στόχευαν στην εκπαίδευση των γυναικών σε θέματα οικιακής οικονομίας. Κατά τα επόμενα έτη, δίνονται διάφορες χρηματοδοτήσεις από την ΕΕ καθώς και κοινοτικά κονδύλια.

Ο πρώτος γυναικείος αγροτικός συνεταιρισμός στην Ελλάδα, ο οποίος συνεχίζει να δραστηριοποιείται δυναμικά μέχρι και σήμερα, εμφανίστηκε το 1993 στη Ζαγορά Μαγνησίας.

Αυτή τη στιγμή δραστηριοποιούνται ανά την Ελλάδα 141 γυναικείοι συνεταιρισμοί.

Ο συνεταιρισμός, ως θεσμός, ενώνει τις γυναίκες τις τοπικής κοινωνίας, με στόχο την συλλογική δράση για αξιοποίηση των τοπικών πόρων, την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων. Παρέχει ένα έξτρα εισόδημα στις αγροτικές οικογένειες. Συγκρατεί τον τοπικό πληθυσμό στην εστία του, παρέχοντας θέσεις εργασίας. Τέλος, με τη συμβολή τους, διατηρείται και προβάλλεται η πολιτιστική κληρονομιά και οι διαχρονικές ελληνικές διατροφικές παραδόσεις.

Συμβολή του διαδικτύου

Το διαδίκτυο μπορεί να συμβάλει στην άνθιση των συνεταιρισμών. Μέσω της κατάλληλης χρήσης του, παρέχει μια μεγάλη δυνατότητα ανάπτυξης. Με μία δυνατή ιστοσελίδα, ένας συνεταιρισμός μπορεί να προβληθεί ο ίδιος αλλά και η περιοχή του, να πραγματοποιήσει εξ αποστάσεως πώληση των προϊόντων του, να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε άλλες περιοχές ή ακόμη και σε άλλες χώρες.

Κάποιοι γυναικείοι αγροτικοί συνεταιρισμοί

Τρεις συνεταιρισμοί που δραστηριοποιούνται στη χώρας μας, παρέχοντας εξαιρετικά προϊόντα είναι οι εξής:

  • Ο αγροτικός συνεταιρισμός Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1999 και είναι ο πρώτος γυναικείος συνεταιρισμός του Νομού Θεσσαλονίκης. Διατηρεί καφεγλυκοπωλείο στο πιο όμορφο σημείο του χωριού, με θέα τον Όλυμπο, στην είσοδο του χωριού Άγιος Αντώνιος, και μόνο 35 χλμ. από το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μερικά από τα παραδοσιακά προϊόντα που θα βρείτε είναι τα περέκ με χειροποίητα φύλλα πίτας ψημένα στο τζάκι με ξύλα, συρόν, ιβριστό, μακαρίνα (ποντιακά προϊόντα), χυλοπίτες, τραχανά, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού από φρέσκα φρούτα εποχής χωρίς καθόλου συντηρητικά. Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στη σελίδα του συνεταιρισμού στο facebook https://www.facebook.com/ag.antonios.womens.agri.coop/.
  • Ο συνεταιρισμός «Η Καλοαγρίτισσα» δημιουργήθηκε το 2009 από τις γυναίκες του Καλού Αγρού Δράμας. Οι γυναίκες του συνεταιρισμού φροντίζουν για τη διατήρηση των παραδοσιακών συνταγών από τους Μικρασιάτες και Θρακιώτες πρόσφυγες προγόνους μας. Μερικά από τα προϊόντα που παρασκευάζουν είναι τα χειροποίητα ζυμαρικά, οι ιδιαίτεροι τραχανάδες  της περιοχής, γλυκά του κουταλιού και διάφορα εξαιρετικά λικέρ. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το website του συνεταιρισμού http://www.kaloagritissa.gr/.
  • Ο συνεταιρισμός Τριγώνου «Η ΓΑΙΑ» ιδρύθηκε το 1999 και από τότε παράγει χειροποίητα παραδοσιακά προϊόντα από την περιοχή της Θράκης. Στον συνεταιρισμό παρασκευάζονται παραδοσιακά προϊόντα της Θράκης – τραχανάς θρακιώτικος, κούς κούς, ιφκάδια, ουμάτς, γλυκά του κουταλιού, ριτσέλι με κολοκύθα, μαρμελάδες, σουσάμι, ταχίνι και χειροποίητες πίτες. Δείτε το website του συνεταιρισμού http://www.gaia-evros.gr/.

Φυσικά, είναι πολλοί οι γυναικείοι αγροτικοί συνεταιρισμοί της χώρας που δραστηριοποιούνται σήμερα σε πείσμα των καιρών. Κάθε τόπος της χώρας μας και πλούτος παραδόσεων, ομορφιάς και φυσικών προϊόντων. Αξίζει να τους ανακαλύψουμε!