Γυναίκες στο τιμόνι

Ειρήνη Παΐση

Τι έχω να κάνω; Τι να μην ξεχάσω σήμερα; Α, το παιδί στον παιδικό, να’μαι ακριβής στη δουλειά για να μην με αγριοκοιτάξει ο διευθυντής στο γραφείο, να βαφώ και να’ μαι τέλεια στην παρουσίαση, να μην αμελήσω μια γρήγορη βόλτα για τις αγορές μου στο μεσημεριάτικο διάλειμμα, να πιω στα γρήγορα έναν καφέ με την παλιά μου συμμαθήτρια, ν΄αγοράσω ένα καινούριο μπιμπερό για τον μπέμπη, να προλάβω ανοιχτό το σουπερμάρκετ γιατί θα κάνω το καινούριο ινδικό του Jamie, έκπληξη για τον καλό μου, να προλάβω να περάσω από το καθαριστήριο για το σούπερ τέλειο φόρεμά μου που θα φορέσω το βράδυ…

Κι όμως, γίνεται. Η σημερινή γυναίκα τα θέλει όλα στην εντέλεια. Πρέπει να είναι συνεπής στο ημερήσιο χρονοδιάγραμμα αφού γυρνώντας στο σπίτι από τη δουλειά, την περιμένουν ένα σωρό υποχρεώσεις και η ίδια προσπαθεί να ξεκλέψει λίγο χρόνο για παιχνίδι και αγκαλιές. Αυτό που την χαρακτηρίζει είναι το multi-tasking, δηλαδή η ικανότητα να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα, ενώ παράλληλα νιώθει την ανάγκη να ‘ναι δίπλα στα πρόσωπα που αγαπά.

Έτσι έχει εξελιχθεί σε ένα πολύ δυναμικό και εφευρετικό άτομο και φυσικά έχει τον καλύτερο σύμμαχό της, το αγαπημένο της αυτοκίνητο. Το μέσο που θα εκμηδενίσει αποστάσεις, θα εξοικονομίσει τον τόσο πολύτιμο χρόνο της, θα τη φέρει γρήγορα και πολλές φορές άνετα στον προορισμό της, μια που οι δημόσιες συγκοινωνίες αργούν ακόμη να συνεισφέρουν στην  αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου μας στη διάρκεια μιας μέρας.

Το ότι θα τύχει να ξεκινήσεις μια μέρα  για το γραφείο με τις παντόφλες ή φορώντας ακόμη την ποδιά της κουζίνας δεν πρέπει να σε προβληματίσει! Λόγω του άγχους και του φορτωμένου προγράμματος, είναι απόλυτα δικαιολογημένη για κάποιες φορές η αφαίρεση αυτή. Αρκεί βέβαια, αυτό να μη συνεχίζεται και στον δρόμο, καθώς οδηγείς.

Έχει βέβαια συμβεί σίγουρα να ‘σαι σταματημένη στο φανάρι και να δεις διακριτικά από τον καθρέφτη σου μια οδηγό να προσπαθεί βιαστικά να βαφτεί, αξιοποιώντας ακόμα και αυτά τα τρία λεπτά μέχρι να ανάψει το πράσινο. Άλλωστε το νεσεσέρ στο αυτοκίνητο με τα SoS καλλυντικά για εξπρές μακιγιάζ έχει γίνει τάση. Ίσως αυτή να ‘ναι και η αιτία που σήμερα το πρωί η συνάδελφός σου έφτασε καταμουντζουρωμένη στο γραφείο.

Αλλά και πόσες φορές δε μεταχειρίστηκες ένα απλό κόλπο που θα κάνει πιο εύκολη τη διαδρομή, δηλαδή να φοράς αθλητικά όταν οδηγάς και να ‘χεις μαζί σου τα δεύτερα παπούτσια, ώστε να αλλάξεις, φτάνοντας στον προορισμό σου.  Έτσι, τα αγαπημένα σου ψηλοτάκουνα θα ‘ναι εκεί, άψογα σε κάθε σου εμφάνιση.

Η γυναίκα όχι μόνον οδηγεί και έχει πολύτιμο σύμμαχό της σε όλες τις δραστηριότητες το αυτοκίνητο αλλά συμμετέχει πιο ενεργά στον πολύπλευρο κόσμο του. Για παράδειγμα μεγάλες εταιρείες αυτοκινήτων διευθύνονται σήμερα από γυναικεία στελέχη με ανοδική εξέλιξη. Δεν είναι λίγες επίσης όσες προτιμούν τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, οδηγώντας σε αγώνες ράλλυ και βέβαια αυτές που πέρασαν σε ένα άλλο επίπεδο, όσον αφορά τα επαγγέλματα  συναφή με το αυτοκίνητο, όπως αυτό της εκπαιδεύτριας σε αγώνες ταχύτητας ή της ανακατασκευής παλιών μηχανών. Μια τρανταχτή περίπτωση είναι αυτή της Ελληνοαμερικανίδας Sofi Tsingos, η οποία κάνοντας το χόμπι της επάγγελμα ενεργοποιείται μέσα από αυτό και σε φιλανθρωπικές δράσεις.

Κάτι που ελπίζουμε να δούμε σε μεγαλύτερο επίπεδο είναι και τη γυναίκα σχεδιάστρια σε μοντέλα αυτοκινήτων. Η γυναικεία ευαισθησία και ωριμότητα σε ποιο όραμα θα δώσει πνοή άραγε στην κατασκευή και δημιουργία του αυτοκινήτου του μέλλοντος. Για παράδειγμα η Σουηδέζα Agneta Dahlgren, επικεφαλής σχεδιάστρια στη Renault διακρίνεται αυτήν τη στιγμή σε έναν χώρο, που αξίζει ν’ αγαπήσει μια γυναίκα γιατί σίγουρα θα έχει πολλά να προσφέρει όσο και να κατακτήσει.