Μοτοσυκλέτα, κινηματογράφος και τέχνη στις σάλες ενός παλατιού

Άννα Μαρία Παναγιωτίδου

Από 18 Ιουλίου 2018 μέχρι 24 Φεβρουαρίου 2019 έχετε χρόνο να επισκεφθείτε την έκθεση που φιλοξενείται στο Βασιλικό Παλάτι της Venaria κοντά στο Τορίνο. Η ιταλική έκθεση με την ονομασία, “Easy rider – Ο μύθος της μοτοσικλέτας ως τέχνη” έχει βάλει σκοπό να μας ταξιδέψει με μια αναδρομή στην ιστορία των αγώνων δυο τροχών, του κινηματογράφου και της σύγχρονης τέχνης. Ανάμεσα στα εκθέματα λοιπόν μην εκπλαγείτε αν δείτε συλλεκτικά κομμάτια όπως η Yamaha του Valentino Rossi, η Ducati του Casey Stoner, το chopper του “Easy Rider” ακόμη  και την Triumph Bonneville του Steve McQueen στο “Η μεγάλη απόδραση”, να συνυπάρχουν στις αίθουσες του παλατιού με τα σύγχρονα έργα του Antonio Ligabue, “Αυτοπροσωπογραφία με μοτοσικλέτα”  και του Luigi Rocca, “Travel,live in USA”.

Η έκθεση χωρίζεται σε εννέα τμήματα αφιερωμένα σε διαφορετικά θέματα και εποχές το καθένα. Ιταλικό στυλ, μορφή και σχεδιασμός/ Ιαπωνία και τεχνολογία/ Mal d’Africa/ Ταχύτητα/ Ταξίδι, Ναι/ London Calling/ Ο αμερικάνικος μύθος/ Γη, λάσπη, ελευθερία/ Η μοτοσικλέτα και ο κινηματογράφος, είναι τα τμήματα που μπορείτε να εξερευνήσετε. Περισσότερα από 50 μοντέλα μοτοσικλετών θα βρίσκονται σε άμεσο διάλογο με σύγχρονα έργα τέχνης, που σχετίζονται με τους δυο τροχούς. Ανάμεσα τους το “Rosso Guzzi και Rosso Gilera” του Alighiero Boetti, το “Accelerazione = sogno” του Mario Merz, το “High Speed Memories” του Gianni Piacentino και κάποια έργα ζωγραφικής του Paul Simon, πρώην μπασίστα των Clash και παθιασμένο συλλέκτη μοτοσικλετών.

Το ταξίδι,  η υπέρβαση των ορίων ή επιδίωξη της ελευθερίας είναι ορισμένες έννοιες που συνδυάζουμε συχνά με την οδήγηση σε δυο τροχούς και που μας κάνουν να θέλουμε να καβαλήσουμε μια μοτοσικλέτα αυτή τη στιγμή. Εμείς λοιπόν ανεβάζουμε ταχύτητες και φεύγουμε για Τορίνο… Εσείς;

Οι διοργανωτές της έκθεσης έχουν δημιουργήσει και μια ενδιαφέρουσα playlist στο SPOTIFY. Ακούστε την εδώ

Η έκθεση προσφέρει ειδικό πακέτο για Club Μοτοσικλετιστών. Περισσότερες πληροφορίες εδώ