Ποιο παπούτσι να φορέσω;

Άννα-Μαρία Παναγιωτίδου

Οι ανάγκες της σύγχρονης καθημερινότητας μας υποχρεώνουν να βρισκόμαστε για μεγάλο χρονικό διάστημα της ημέρας εκτός σπιτιού και φυσικά να περνάμε αρκετές ώρες στους δρόμους ή στα μέσα μεταφοράς. Αν ωστόσο διαθέτουμε το δικό μας  αυτοκίνητο, θα πρέπει να ακολουθούμε πιστά και μερικούς αλλά χρηστικούς ενδυματολογικοί κανόνες. Και ο βασικότερος είναι τα κατάλληλα παπούτσια για έναν οδηγό.

Όπως λοιπόν άλλα παπούτσια θα φορέσει αυτός που κάνει καταδύσεις και άλλα αυτός που θα κάνει αναρρίχηση, έτσι και ο οδηγός πρέπει να φορέσει ένα υπόδημα που θα κάνει όσο το δυνατόν ευκολότερη και ασφαλέστερη τη διαδικασία της οδήγησης για τον ίδιο και τους άλλους.

Βάση μελετών οι άνδρες είναι αυτοί που φορούν τα καταλληλότερα παπούτσια κι’ αυτό γιατί οι φίλες μας οι σοφερίνες δεν αποχωρίζονται εύκολα τα αγαπημένα τους ψηλοτάκουνα, τα οποία αναδεικνύουν τα πόδια τους και χαρίζουν κομψότητα. Βέβαια συχνά βλέπουμε και κάποιους άνδρες στο τιμόνι με λάθος επιλογή. Κλασικό παράδειγμα οι καλοκαιρινές σαγιονάρες που παρά του ότι είναι για τους περισσότερους επακόλουθο της μεγάλης εξοικείωσης με τα πεντάλ του αυτοκινήτου, αυτή η επιλογή δεν παύει να κρύβει κινδύνους πρόκλησης ατυχήματος στον δρόμο.

Γενικότερα, με το λάθος παπούτσι μπορεί πολύ εύκολα τα πόδια να μην πατάνε σωστά στο πεντάλ του αυτοκινήτου με αποτέλεσμα το πόδι να γλιστράει. Το παπούτσι που φοράμε μπορεί να επηρεάσει τον χρόνο πέδησης (φρεναρίσματος) άρα και την απόσταση ακινητοποίησης του οχήματος, όπως αναφέρεται σε αντίστοιχο άρθρο της Telegraph. Το δε γερμανικό Συμβούλιο ασφάλειας των δρόμων επισημαίνει ότι «αν οι οδηγοί βρεθούν σε δύσκολη κατάσταση και φρενάρουν απότομα, τα φρένα θα λειτουργήσουν αποτελεσματικά μόνο εάν η πίεση του ποδιού μεταφέρεται σε όλο το πεντάλ του φρένου», κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί αν οδηγούμε ξυπόλητοι, με σαγιονάρες ή ψηλά τακούνια.

Επιπρόσθετα η σόλα του παπουτσιού παίζει κι αυτή τον δικό της σημαντικό ρόλο. Δεν μπορεί να είναι πάρα πολύ παχιά ούτε πολύ λεπτή. Δεν πρέπει να είναι πολύ μαλακή και εύκαμπτη και πρέπει να έχει αρκετά καλό κράτημα στο πεντάλ για να αποφεύγεται η ολίσθηση και να στηρίζεται καλά η φτέρνα του ποδιού. Εύχρηστη λύση για άνδρες και γυναίκες αποτελούν κάθε είδους αθλητικά παπούτσια, εφόσον πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις. Μια επίσης καλή εναλλακτική επιλογή για να αποφεύγετε τα προβλήματα, είναι να έχετε και να χρησιμοποιείτε πάντα στο αμάξι σας ένα εφεδρικό ζευγάρι κατάλληλων παπουτσιών που θα φοράτε την ώρα της οδήγησης, αφήνοντας στο πίσω κάθισμα τα ψηλοτάκουνα και τις σαγιονάρες μέχρι να φτάσετε στον προορισμό σας.

Παρακάτω κάποιες δικές μας προτάσεις για μια καλή επιλογή παπουτσιών για οδήγηση…

Δεν πρέπει λοιπόν να υποτιμάμε τη σημασία μιας σωστής επιλογής άνετων και ποιοτικών παπουτσιών για τη διάρκεια της οδήγησης. Για να μην σπαταλάτε άσκοπα χρήματα, φροντίστε το υπόδημα που θα επιλέξετε να συνδυάζει έξυπνα την άνεση με την  ανθεκτικότητα, την εποχικότητα και φυσικά το στυλ! Αλλά κυρίως να είναι το σωστό παπούτσι οδήγησης που θα μειώσει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο για τυχόν ατυχήματα και θα κάνει κι εσάς να αισθάνεστε μεγαλύτερη ασφάλεια, άνεση και σιγουριά μέσα στο αμάξι σας.