Οδηγός επιβίωσης στα χιόνια – Τοποθέτηση αλυσίδων step by step

Φωτεινή Μανώλη

Ο χειμώνας, όπως και κάθε εποχή του χρόνου, έχει την ομορφιά του, αλλά κρύβει και τους ανάλογους κινδύνους. Γι’ αυτό, είναι καλό να είμαστε προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο, εξοπλίζοντας το αυτοκίνητο μας με τα απαραίτητα, είτε ζούμε σε ορεινή περιοχή, είτε στο κέντρο κάποιας  πόλης. Οι αντιολισθητικές αλυσίδες θα σου εξασφαλίσουν μέγιστη ασφάλεια και θα σου επιτρέψουν να απολαύσεις το ταξίδι ή την απλή μετακίνησή σου ανά πάσα ώρα και στιγμή σε χιονισμένο τοπίο. Αν και οι περισσότεροι έχουν στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου τους, εντούτοις δε γνωρίζουν πώς να τις τοποθετήσουν.

Πριν την αγορά και την τοποθέτηση των αλυσίδων θα πρέπει:

 • Να συμβουλευτείς το βιβλίο του κατασκευαστή του αυτοκινήτου για τις διαστάσεις των ελαστικών και της ζάντας, ώστε να εφαρμόζουν σωστά στους τροχούς. Το μεγαλύτερο μέγεθος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα φρένα και στην ανάρτηση του αυτοκινήτου, ενώ εγκυμονεί κίνδυνος να βγουν με ευκολία από τα ελαστικά.
 • Να αποφύγεις την αγορά των πιο οικονομικών αλυσίδων, καθώς η αντοχή και η ποιότητα τους θα είναι κατώτερη του επιθυμητού. Με τη λάθος χρήση τους μπορεί να σπάσουν ή να κοπεί το σωληνάκι των φρένων.
 • Να γνωρίζεις την κατηγορία κίνησης του αυτοκινήτου σου. Στα μπροστοκίνητα και στα 4×4 οι αλυσίδες θα πρέπει να τοποθετηθούν μπροστά, ενώ στις πίσω ρόδες σε όσα είναι πισωκίνητα.

Με την κατάλληλη προετοιμασία και εξάσκηση το ζήτημα γίνεται απλό παιχνιδάκι, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα!

Τοποθέτηση αλυσίδων step by step:

 1. Έχοντας τους εμπρόσθιους τροχούς στην ευθεία, απλώνεις τις αλυσίδες με το βασικό τους συρματόσχοινο να είναι περασμένο από τη μέσα πλευρά.
 2. Στη συνέχεια πρέπει να τραβήξεις τις δύο άκρες του συρματόσχοινου προς τα πάνω αγκαλιάζοντας με την αλυσίδα το ελαστικό και να ενώσεις το σημείο επαφής για να κουμπώσουν.
 3. Αφού έχεις φέρει τις αλυσίδες στο εξωτερικό μέρος του τροχού ενώνεις όλες τις άκρες μεταξύ τους.
 4. Τέλος, σφίγγεις τις αλυσίδες περνώντας τη μια άκρη τους σε αντικριστή πλευρά και αντίστοιχα σφίγγεις απέναντι από αυτή.

Μην ξεχνάς ότι:

 • Αμέσως μετά την τοποθέτηση, πρέπει να κινηθείς λίγα μέτρα και μετά να τις σφίξεις πάλι.
 • Καλό είναι να βρίσκονται στο αυτοκίνητο πάντα γάντια και φακός στην περίπτωση που χρειαστεί να τις τοποθετήσεις νυχτερινή ώρα.
 • Με τη χρήση τους μην κινείσαι ποτέ πάνω από 50 χλμ/ώρα.
 • Όταν χρειαστεί να τις τοποθετήσεις, πρέπει να σταθμεύσεις στην άκρη του δρόμου και να χρησιμοποιήσεις προειδοποιητικό τρίγωνο και alarm για τους άλλους οδηγούς.
 • Δε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αν δεν υπάρχει αρκετός πάγος και χιόνι, γιατί φθείρονται τόσο εκείνες όσο και τα ελαστικά.
 • Για να μη σκουριάσουν οι αλυσίδες, δεν πρέπει να αποθηκεύονται λερωμένες και βρεγμένες αλλά πάντα καθαρές και στεγνές.

Σιγουρέψου ότι μπορείς να τις τοποθετήσεις σωστά κάνοντας κάποιες δοκιμές, ώστε όταν χρειαστεί να είσαι έτοιμη και κατάλληλα προετοιμασμένη για αναχώρηση!

Δείτε παρακάτω βίντεο με οδηγίες τοποθέτησης: