Όταν η προστασία του αυτοκινήτου γίνεται γυναικεία υπόθεση

Soferina Team

Μερικές από τις καλύτερες συμβουλές για προληπτική συντήρηση και προστασία του αυτοκινήτου κάθε εποχή του χρόνου

Πιθανότατα να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στη λειτουργία και την συντήρηση του Bluetooth του αυτοκινήτου σας, του Apple CarPlay, του wifi hotspot και του cruise control. Όλα τα εκείνα τα διασκεδαστικά καλούδια έτσι; Αλλά πόσα ξέρουμε για τους υαλοκαθαριστήρες του αυτοκινήτου μας;

Τα λιγότερο διάσημα αξεσουάρ που μπορεί να μην είναι τόσο συναρπαστικά όσο τα high-tech extras, αλλά εάν αποκολληθεί το μάκτρο των υαλοκαθαριστήρων μας από την φθορά σε μια καταιγίδα, σίγουρα θα τους εκτιμήσουμε διαφορετικά. Αυτό δεν είναι ανάγκη να συμβεί φυσικά.

Ακόμα και οι έμπειροι δημοσιογράφοι του αυτοκινήτου συμφωνούν πως, ανακαλύπτουν καινούργιους ελέγχους αυτοκινήτων που εξοικονομούν χρόνο, χρήματα και πονοκεφάλους, αν τους φροντίζετε προληπτικά

Σχεδιάστε τη συντήρησή σας εκ των προτέρων

Ακούγεται βαρετό όπως οι υαλοκαθαριστήρες, σωστά; Αλλά είστε τόσο απασχολημένοι με την εργασία και τους φίλους και τα παιδιά και την οικογένεια, είναι εύκολο να αφήσετε τα πράγματα να γλιστρήσουν. 

Ένα απόγευμα στην άκρη του δρόμου που περιμένει ένα φορτηγό της οδικής βοήθειας θα σας το θυμίσει, με άκομψο τρόπο φυσικά. Καλύτερα να χρησιμοποιήσετε το φθινόπωρο και την άνοιξη ως οδηγό σας και το δικό σας χρονοδιάγραμμα, ανεξάρτητα από το κλίμα της περιοχής στην οποία ζείτε. 

Μπορείτε να σχεδιάσετε το δικό σας «εποχικό» πρόγραμμα συντήρησης αυτοκινήτου, με πολλαπλά οφέλη

Τα εποχικά χρονοδιαγράμματα θα σας κρατήσουν από το να ξεχάσετε τη συντήρηση και επίσης να βοηθήσετε το αυτοκίνητό σας να ανακάμψει από δύσκολες εποχές. Όπως κάθε άλλη σημαντική συνάντηση ραντεβού ή συντήρησης, βάλτε το στο ημερολόγιο σας και προσπαθήστε να χτίσετε μια καλή συνήθεια.

Έλεγχος στα βασικά λάδια-υγρά και στους εύκαμπτους σωλήνες-ιμάντες

Ένα τακτικό πρόγραμμα συντήρησης πρέπει να περιλαμβάνει αλλαγή ή έλεγχο λαδιών και υγρών καθώς και έλεγχο σωλήνων (καλοριφέρ, θέρμανση) και ιμάντες (ιμάντα χρονισμού, ιμάντα κίνησης). Οποιαδήποτε φθορά, ρωγμή, τρύπα ή ζημιά υποδεικνύει πως απαιτείται αντικατάσταση. 

Οι αντικαταστάσεις ρευστών και η συμπλήρωσή τους βοηθούν στη διασφάλιση ότι ο κινητήρας είναι έτοιμος να αντέξει τη θερινή καταπόνηση. Η άνοιξη στις αρχές του καλοκαιριού είναι ίσως η πιο κρίσιμη εποχή του χρόνου για να ελέγξετε ότι οι ζώνες και οι εύκαμπτοι σωλήνες του αυτοκινήτου σας δεν είναι ραγισμένοι, χαλαροί ή σπασμένοι.

Μια σπάνια αλλά αρκετά διαδεδομένη αιτία είναι τα μικρά ζώα συχνά αναζητούν καταφύγιο τις κρύες χειμωνιάτικες νύχτες στα ζεστά μηχανικά μέρη ενός αυτοκινήτου, γεγονός που μπορεί να προξενήσει μεγαλύτερη ανάγκη για τακτικό εποχιακό έλεγχο.

Φωτογραφία από Andreas Lischka από το Pixabay

Ελέγξτε τα ελαστικά σας

Μπορείτε πιθανόν να οδηγήσετε με ελαστικά για όλες τις εποχές, που σημαίνει ότι δεν έχετε την ταλαιπωρία της αλλαγής ελαστικών χειμώνα – καλοκαίρι. Αλλά τα ελαστικά όλων των εποχών μπορούν να αποδειχθούν εύθραυστα σε κρύο καιρό. Οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και οι δυσάρεστες λακκούβες, μπορεί να προκαλέσουν ρωγμές και άλλες ζημιές σε αυτά τα ελαστικά.

Ρίξτε μια ματιά σε χτυπήματα κατά μήκος της περιμέτρου του τροχού, σε αφύσικα καρουμπαλάκια στα πλαϊνά των ελαστικών σας, ρωγμές και κάθε είδους βίδες ή μέχρι και καρφιά που είναι ενσωματωμένα σε ένα ελαστικό. 

Εάν εντοπίσετε κάποιο από αυτά, επισκευάστε ή αντικαταστήστε το ελαστικό. Διαφορετικά, το ελαστικό σας ενδέχεται να έχει αργή διαρροή αέρα. Αν χτυπήσετε σε μια λακκούβα, μπορεί να προκαλέσει ζημιά στον ακριβό τροχό και ακόμη και να ισοπεδώσει αμέσως το ελαστικό σας.

Η οδήγηση με ελαστικό που έχει υποστεί ζημιά μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρό πλήγμα. Αν δεν είστε ικανοποιημένοι με την επιθεώρηση των ελαστικών σας, καλέστε ένα τοπικό κέντρο εξυπηρέτησης πελατών (αρκετοί προσφέρουν δωρεάν επιθεώρηση ελαστικών). 

Ακόμη και αν δεν υπάρχει ζημιά, μην ξεχάσετε να ελέγξετε την πίεση των ελαστικών. Μπορείτε γενικά να βρείτε τι πίεση των ελαστικών θα πρέπει να έχετε κοιτάζοντας το αυτοκόλλητο που βρίσκεται μέσα στην πόρτα του οδηγού. Περιλαμβάνεται επίσης στο εγχειρίδιο του ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου. 

Όταν τα ελαστικά είναι υπερβολικά ή λιγότερο φουσκωμένα μπορούν ακόμη και να δημιουργήσουν κινδύνους για την ασφάλεια. Ο τακτικός εποχιακός έλεγχος των ελαστικών σας, όχι μόνο θα σας επιτρέψει να οδηγήσετε το αυτοκίνητό σας καλύτερα ενώ θα έχετε μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου αλλά και θα βοηθήσει τα λάστιχα σας να διαρκέσουν περισσότερο.

Ξεπλύνετε την κάτω πλευρά του αυτοκινήτου

Είναι μια πολύ σημαντική προληπτική εργασία το να αφαιρέσετε το αλάτι, τη λάσπη και τα πετραδάκια από την κάτω πλευρά του αυτοκινήτου σας. 

Ναι, μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας, εάν χρησιμοποιείτε νερό και πιεστικό. Αλλά αν δεν μπορείτε να ακολουθήσετε τους κανόνες ασφαλείας για εσάς και προστασίας για το αυτοκίνητο, συμπεριλαμβανομένου του πόσο κοντά να στέκεστε, ίσως καταστρέψετε το χρώμα ή μπορεί να τραυματιστείτε ή να προκαλέσετε άλλες ζημιές. 

Επιπλέον, είναι δύσκολο να βρεθείτε κάτω από ένα αυτοκίνητο με ασφάλεια κατάλληλο μηχανικό ανελκυστήρα. Μπορείτε να εξαλείψετε αυτούς τους κινδύνους όταν απευθυνθείτε για το αυτοκίνητό σας σε ένα εξειδικευμένο πλυντήριο αυτοκινήτων και με μικρό επιπλέον κόστος, ζητήστε και πλύσιμό από την κάτω πλευρά.

Ναι, τα αυτοκίνητα έχουν προστατευτικά που προστατεύουν από τη σκουριά, αλλά αυτά δεν είναι πανάκεια, ειδικά στην περίμετρο του αυτοκινήτου, στο ύψος του προφυλακτήρα. 

Το διάλυμα άλμης που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του πάγου σε πολλούς δρόμους είναι ακόμη πιο διαβρωτικό από το αλάτι του καλοκαιριού. Δουλεύει μέσα στις κρυφές πλευρές της κάτω πλευράς του αυτοκινήτου, «τρώγοντας» τα μεταλλικά μέρη.

Ελέγξτε τα παράθυρά σας

Τα πετραδάκια στο οδόστρωμα, μπορούν να προκαλέσουν χτυπηματάκια ή ρωγμές στα παράθυρα του αυτοκινήτου σας. Είναι καλύτερο να μην περιμένετε μέχρι να ραγίζει εντελώς ένα παράθυρο για να κάνετε επισκευές. Η οδήγηση με ρωγμές και κτυπηματάκια είναι επικίνδυνη. 

Η κάθε αναβολή για την επιδιόρθωση μπορεί να αυξήσει το κόστος της επισκευής ή να την καταστήσει αδύνατη. Αυτό συμβαίνει επειδή η βρωμιά αλλά ακόμη και υγρά καθαρισμού του παρμπρίζ, εισχωρούν στο κτύπημα ή στη ρωγμή με αποτέλεσμα να καταπονείται και τελικά να επεκτείνεται σε όλη την γυάλινη επιφάνεια.

Φωτογραφία από Sasin Tipchai από το Pixabay

Καθαρίστε τους προβολείς

Είναι τρομακτικό να οδηγείτε το βράδυ και να συνειδητοποιήσετε ότι οι προβολείς σας δεν εκπέμπουν τόσο πολύ φως όσο χρειάζεστε. Ο καιρός, το οδικό αλάτι, η ρύπανση και ακόμη και ορισμένα ακατάλληλα προϊόντα καθαρισμού μπορούν να προκαλέσουν θάμπωμα των προβολέων. 

Εννοείται πως προβολείς μπορούν είτε να καθαριστούν είτε να αντικατασταθούν. Σε σχετική έρευνα στην Αμερική μεταξύ των καταναλωτών, αποδείχθηκε πως ο καθαρισμός και η αντικατάσταση των προβολέων είναι ανάγκη και όχι πολυτέλεια.  

Οι τιμές για τον καθαρισμό ή την αντικατάσταση ποικίλλουν σημαντικά ανάλογα με πολλούς παράγοντες, όπως η μάρκα και το μοντέλο του αυτοκινήτου. 

Καθαρίστε τον αέρα

Μήπως το αυτοκίνητό σας μυρίζει κάπως, ακόμα και αφού καθαρίσετε το εσωτερικό; Πολλοί άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται ότι τα αυτοκίνητά τους έχουν φίλτρα αέρα καμπίνας. Κοιτάξτε το εγχειρίδιο του ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου για να το εντοπίσετε και να το αλλάξετε.