Η γυναικεία αριστεία της KTM κάνει τη διαφορά στο MotoGP

Διαβάσαμε το blog της Red Bull KTM Factory Racing σχετικά με το πώς εξαρτώνται από τις δεξιότητες τουλάχιστον τριών γυναικών για να βοηθήσουν στο MotoGP ™

Η Red Bull KTM Factory Racing είναι μια ομάδα που επενδύει στο MotoGP™. Πρόκειται για μια ομάδα περίπου πενήντα ατόμων πλήρους απασχόλησης διαφορετικών ηλικιών, εθνικοτήτων, πολιτισμών και φύλων. Το Grand Prix paddock είναι ένα περίεργο περιβάλλον: μια μίνι κοινωνία με ποικίλα υπόβαθρα, μόρφωση και πεποιθήσεις. Πάνω απ ‘όλα είναι μια ομάδα εμπειρίας, γνώσης και ενθουσιασμού για τον αθλητισμό, τις μηχανές και τον ανταγωνισμό.

Στην «τεχνική» πλευρά του γκαράζ, κάθε άτομο έχει να διαδραματίσει συγκεκριμένο ρόλο βοηθώντας τον Pol Espargaro και τον Mika Kallio να βρουν τα πολύτιμα δέκατα του δευτερολέπτου που χρειάζονται στους δεκαεννέα γύρους του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος FIM. (Ακόμη και το 2019), οι αγώνες μοτοσικλέτας – και ίσως το διεθνές επίπεδο του μηχανοκίνητου αθλητισμού γενικά – είναι ένας κόσμος που κυριαρχείται από άνδρες, αλλά η KTM είναι μία από τις πολύ λίγες ομάδες υψηλού επιπέδου που εργάζεται για να ανατρέψει αυτή την τάση.

Αποφασίσαμε να ζητήσουμε, από τη Data Strategy Engineer Jenny Anderson από την Βρετανία, την αναλύτρια δεδομένων Andrea Canto και την Team Coordinator Beatriz Garcia από την Ισπανία και οι δύο, για την δουλειά τους και πώς οι άνθρωποι – και όχι μόνο οι γυναίκες – μπορούν να ελπίζουν να ακολουθήσουν το δρόμο τους και να εργαστούν στην κορυφή του μοτοσυκλετιστικού ανταγωνισμού.

press.ktm.com

Πως είναι η καθημερινή δουλειά στο Red Bull KTM Factory Racing

Jenny Anderson: Για μένα υποθέτω ότι υπάρχουν δύο μέρη: υπάρχει το κομμάτι στο σπίτι – που είναι προετοιμασία για το γεγονός και την ανάλυση μετά το γεγονός – και στη συνέχεια υπάρχει το έργο γύρω από τα δεδομένα στην ίδια την κούρσα. Προχωρώντας σε GP θα εξετάσω δεδομένα από προηγούμενες ημέρες σε ένα κύκλωμα και θα προσπαθήσω να ετοιμάσω μια βάση. Είμαι η σχέση μεταξύ του κινητήρα και του αναβάτη.

Αν δώσατε στον αναβάτη μόνο ένα καλώδιο από το χέρι του στη μηχανή, τότε θα ήταν δύσκολο να το χειριστείς, επειδή υπάρχει τόσο μεγάλη δύναμη σε αυτές τις μηχανές. Γι ‘αυτό ελέγχω τα επίπεδα ροπής γωνία-από-γωνία, τον έλεγχο πρόσφυσης, το τιμόνι και το φρενάρισμα του κινητήρα για να είναι πιο εύκολο για τον οδηγό και για καλύτερη απόδοση.

Το κάνω όλα αυτά ως βάση πριν φτάσουμε σε GP και στη συνέχεια δουλεύω με τον Pol (Espargaro) κατά τη διάρκεια ενός δοκιμαστικού όπου και θα πει «χρειάζομαι περισσότερα» ή » χρειάζομαι λιγότερα «και συντονιζόμαστε.

 

Andrea Cantó: Κάνω την ανάλυση των ελαστικών και για τους τέσσερις αναβάτες του KTM. Μιλάω με τους Chiefs Crew και μου λένε το σχέδιο που έχουν για τα ελαστικά για την ημέρα και στη συνέχεια μου παρέχουν τα σχόλια από τους αναβάτες. Προσπαθούμε να αναλύσουμε τα δεδομένα για να διαπιστώσουμε αν όλα είναι στη θέση τους και στη σειρά για να κάνουμε ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα και τελικά για την Κυριακή. Ο στόχος είναι να καταλάβουμε ποιο ελαστικό θα είναι το καλύτερο για τον αγώνα, επειδή μερικοί θα έχουν πολύ υψηλές επιδόσεις στην αρχή αλλά θα πέσουν πολύ πιο γρήγορα, μερικοί θα έχουν λιγότερο καλές επιδόσεις αλλά θα έχουν μεγαλύτερη συνέπεια. Πρόκειται να προσπαθήσουμε να βρούμε τη στρατηγική των ελαστικών για κάθε πίστα. Έχω εργαστεί για εννέα σεζόν σε αγώνες και ήμουν πολύ καιρό στο Moto2 ™. Εκεί ήταν απλούστερο και είχαμε μόνο δύο προδιαγραφές ελαστικών αντί για τρεις. Ήμουν μηχανικός δεδομένων και έκανα έτσι ανάλυση γενικά και όχι μόνο για τα ελαστικά.

Beatriz Garcia: Έχω ευθύνες στο κύκλωμα και δουλεύω πάντα γιατί είμαι μπροστά από όλους και επίσης εστιάζω στα επόμενα γεγονότα. Όταν είμαι εδώ στο paddock ταξιδεύουμε την Τρίτη και θέτουμε τα πάντα την Τετάρτη ώστε όλοι να μπορούν να δουλέψουν. Στη συνέχεια, ξεκινώ με την οργάνωση των πακέτων για τους επισκέπτες και τους χορηγούς. Κρατάω όλες τις πτήσεις και τα ξενοδοχεία και μετακινώντας όλους από το ένα μέρος στο άλλο. Συνήθως είναι περίπου 50 άτομα καθώς είμαι η σύνδεση με το εργοστάσιο. Είναι περισσότερο η ανθρώπινη πλευρά της αγωνιστικής ομάδας οτιδήποτε μακριά από τα ανταλλακτικά και τις μηχανές, εκείνα που φροντίζω.

Jenny: Το τμήμα ηλεκτρονικών είναι ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων. Κάθε αναβάτης θα έχει ένα στρατηγικό άτομο και στη συνέχεια θα υπάρχει κάποιος που θα είναι ο γενικός διευθυντής και θα είναι ο δεσμός μεταξύ μας, καθώς και η παροχή βοήθειας και συμβουλών στην δουλειά μας. Έχουμε επίσης άτομα που εργάζονται στο ηλεκτρονικό υλικό και κάνουν τα εργαλεία. Η αιτία οποιασδήποτε δυσκολίας για τον αναβάτη δεν είναι μόνο η ηλεκτρονική, επειδή συνεργάζονται με το σασί και την ανάρτηση. Αλλά αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα που μπορεί να διορθωθεί από τα ηλεκτρονικά τότε θα κοιτάξουν κατευθείαν εσένα.

Andrea: Ήταν μια μεγάλη αλλαγή για μένα από το ρόλο του Moto2 ™. Στην αρχή αναρωτήθηκα «χρειάζεστε πραγματικά ένα άτομο για να αναλύσετε τα ελαστικά;» αλλά δεν βαριέμαι ούτε έχω χρόνο να βαρεθώ! Αξίζει να έχεις αυτό το άτομο. Μπορεί να μην αλλάξει το αποτέλεσμα, αλλά διευκολύνει την εργασία του Crew Chief. Αυτό που έμαθα φέτος είναι πως έχω μια γενική εικόνα για το τι συμβαίνει στις μοτοσυκλέτες, αλλά δεν είναι πραγματικά οι λεπτομέρειες μόνο είναι.. λίγο διαφορετική η εικόνα.

Beatriz: Ο επαγγελματισμός μιας εργοστασιακής ομάδας σε σχέση με μια ομάδα Moto3 ™ – όπου εργάστηκα προηγουμένως και εκεί πάντα προσπαθείς να «τεντώσεις» ένα ευρώ στο μέγιστο – είναι τεράστια και φοβόμουν στην αρχή για το πόσο μεγάλη θα ήταν η δουλειά. Επίσης ήταν κάτι καινούριο. Δημιούργησα το δικό μου σύστημα – όπως τους συναδέλφους μου – αλλά αποδείχθηκε πολύ εύκολο, γιατί όλοι είναι τόσο επαγγελματίες και έμπειροι. Είναι εύκολο να δουλέψεις με αυτούς τους τύπους. Προφανώς υπάρχουν ακόμα ζητήματα που καίνε, αλλά οι άνθρωποι μπορούν να επικεντρωθούν εξ’ ολοκλήρου στις δουλειές τους και αν υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα τότε θα το λύσω.

Πως μπήκατε στην ομάδα του Red Bull KTM Factory Racing;

Andrea: Ήθελα να δουλέψω στο MotoGP ™. Ήθελα να μπορώ να μάθω νέα πράγματα. Πλησίασα την ομάδα για να ρωτήσω αν χρειάζονταν κάποιον και ήταν γεμάτοι, αλλά κατέληξα να είμαι τυχερή επειδή είχαν τον προϋπολογισμό για ένα ακόμη άτομο.

Jenny: Προσχώρησα στο πρόγραμμα το 2015, πριν είχαμε μια μοτοσυκλέτα MotoGP ™ από το εργοστάσιο και μία θέση πλήρους απασχόλησης και το τμήμα ηλεκτρονικών. Έχω δει το RC16 να πάει από το μηδέν μέχρι εδώ που είμαστε τώρα. Είχα έναν αρκετά ανοιχτό ρόλο. Ο διευθυντής μου δήλωσε ότι «εδώ είναι το ECU για τη μηχανή που θα χτίσουμε τους επόμενους έξι μήνες, θα έχουμε κάτι έτοιμο ώστε να μπορεί να τρέξει».

 

Beatriz: Το πρώτο έτος GP μου ήταν το 2011 και η προηγούμενη ομάδα μου θέλησε να αγοράσει μοτοσικλέτες Moto3 ™ από την KTM, έτσι είχα πολλές συναλλαγές μαζί τους και μου άρεσε ο τρόπος που δούλευαν. Το 2016 συναντήθηκα με τον Mike [Leitner, Team Manager] στο Καταλανικό GP, τον Σεπτέμβριο επιβεβαίωσα και τον Οκτώβριο ξεκίνησα.

Andrea: Οι πρώτοι τρεις ή τέσσερις μήνες είχα μια πλήρη υπερφόρτωση πληροφοριών. Υπήρχαν τόσα πολλά νέα πράγματα. Προσπαθείς να τους «σπρώξεις», αλλά δεν υπάρχει χώρος! Ξεκινάω αργά να βυθιζομαι σε έναν ωκεανό δυνατοτήτων ακόμα δεν ξέρω ούτε τα μισά από τα πράγματα που είναι δυνατά με αυτές τις μηχανές. Το καλό του να είσαι εδώ είναι πως μπορείς να δεις και να αισθανθείς την εξέλιξη. Όλοι κάνουν κάτι που έχει σχεδόν ξεκινήσει από το μηδέν. Σε άλλο μέρος, νομίζω ότι διαθέτουν μια καθιερωμένη πλατφόρμα με λιγότερα περιθώρια ανάπτυξης.

Πρέπει να είναι δύσκολο για οποιονδήποτε να σπάσει τα στερεότυπα και να εργαστεί σε αυτό το paddock …

Andrea: Πήγα στο κολλέγιο και στη συνέχεια έκανα τη σχολή μηχανικής Monlau [διάσημο ίδρυμα στην Ισπανία]. Λυπάμαι να το πω, αλλά νομίζω ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό τύχης, ειδικά όταν δεν γνωρίζεις κανέναν στο paddock. Αυτή ήταν η περίπτωση μου. Αυτό που συνέβη ήταν ότι μια εβδομάδα πριν από μια δοκιμή IRTA κάποιος αποχώρησε από μια ομάδα και δεν κατάφεραν να βρουν αντικαταστάτη σε αυτό το στάδιο επειδή όλοι οι άλλοι είχαν εμπειρία. Έτσι, ανέλαβαν τον κίνδυνο να δώσουν δουλειά σε έναν νεοφερμένο. Νομίζω ότι οι καθηγητές του Monlau με συνέστησαν και στάθηκα τυχερή. Υπάρχουν όλο και περισσότερα μαθήματα μηχανικής μοτοσικλέτας διαθέσιμα σήμερα και μεταπτυχιακά μαθήματα.

Jenny: Μεγάλωσα με αγωνιστικά αυτοκίνητα. Ο μπαμπάς μου κατασκεύαζε κιτ για αυτοκίνητα και ο μεγάλος αδελφός μου μπήκε στον καρτ. Ήταν σαν θεός για μένα και ό,τι έκανε, ήθελα να κάνω. Στα δέκα άρχισα να κάνω καρτ και άρχισα να κάνω τα δεδομένα σχεδόν ως χόμπι. Ποτέ δεν συνειδητοποίησα ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια δουλειά. Πήγα από το να έχω έναν αισθητήρα για να μετρήσω τα RPM στο kart μου για να κοιτάζω τα γρανάζια και να αναλύω την ταχύτητα σε διαφορετικές εξόδους γωνιών. Στην εξέλιξη πρόσθεσα περισσότερους αισθητήρες και πήρα περισσότερες πληροφορίες. Προσφέρθηκα εθελοντικά και δούλεψα για άλλους ανθρώπους με δεδομένα. Όταν έφυγα από το κολέγιο δεν ήμουν σίγουρη τι ήθελα να κάνω και κατέληξα να πηγαίνω στο πανεπιστήμιο αρκετά αργά. Ήμουν 22 όταν πήγα να σπουδάσω μηχανική μηχανοκίνητου αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο Oxford Brookes. Δούλευα σε μια ομάδα αγωνιστικών αυτοκινήτων στην F3 ταυτόχρονα και στην World Series από την Renault. Εργάστηκα με τον Kevin Magnussen στην πρώτη μου χρονιά. Έπειτα συνεργαζόμουν μαζί τους με πλήρη απασχόληση μέχρι που ήρθε η πρόταση για το πρότζεκτ της KTM.

Beatriz: Οι επαφές είναι τα πάντα. Τις χρειάζεσαι σε αυτόν τον κόσμο. Μπορείς να είσαι πολύ καλός, αλλά αν κανείς δεν σε ξέρει τότε δεν θα έχεις την ευκαιρία να ξεκινήσεις. Η εθνικότητά μου βοήθησε επειδή ήμουν σε θέση να ξεκινήσω στο ισπανικό πρωτάθλημα, που έχει καλό προφίλ. Για την κατηγορία MotoGP ™ είναι ακόμα πιο δύσκολο γιατί χρειάζεστε εμπειρία και άλλοι άνθρωποι στο paddock θα ρωτήσουν για εσένα και αθ αμάθουν.

Andrea: Στο τέλος είναι ένα υψηλό ποσοστό ανθρώπων που επιστρέφουν κάθε χρόνο και περιστρέφονται γύρω από το paddock. Ακόμη και για μένα δεν ήταν εύκολο να βρω δουλειά στην κατηγορία MotoGP ™. Ξέραμε άλλους στο Moto2 ™ ανθρώπους με το ίδιο πρόγραμμα. Μιλώντας για τη δουλειά τότε νομίζω ότι μπορείτε να μάθετε διαφορετικούς ρόλους. Αν έχετε καλή γνώση τότε νομίζω ότι μπορείτε να μάθετε να κάνετε άλλα πράγματα.

press.ktm.com/

Ποια είναι η θυσία;

Beatriz: Όλοι έχουν τις ανάγκες τους σε αυτή τη μεγάλη ομάδα. Προσπαθώ να γνωρίσω όλους λίγο για να γνωρίσω τις προτιμήσεις, τα συμφέροντα, αν έχουν οικογένεια και ούτω καθεξής. Ακούγεται ηλίθιο, αλλά το ταξίδι είναι μέρος της δουλειάς που είναι κουραστικό και χρονοβόρο. Δεν μπορώ να κάνω πολλά για μια ακυρωμένη πτήση, αλλά θα προσπαθήσω να κάνω ό, τι μπορώ για να βεβαιωθώ ότι οι άνθρωποι είναι ευτυχείς να φτάσουν στη δουλειά τους.

Andrea: Νομίζω ότι είναι ένα είδος τρόπου ζωής όπου αν ξεπεράσεις ένα σημείο τότε δεν ξέρεις πώς να κάνεις οτιδήποτε άλλο, ή να εργααστείς σε μια κανονική δουλειά 9-5. Δεν θα ήθελα να ξεπεράσω το σημείο αυτό, αλλά είναι δύσκολο να το ξέρω! Συνηθίζεις τόσο πολύ σε αυτό που, ακόμη και όταν έχουμε κατασκευάσει ολόκληρο το γκαράζ, ο τόπος εργασίας είναι πάντα ο ίδιος.

Είναι ένας παράξενος τρόπος ζωής. Για τους ανθρώπους που σταματούν να εργάζονται εδώ, νομίζω ότι είναι επειδή τα ταξίδια τελικά τους κατέβαλλαν. Προς το παρόν είμαι εντάξει. Δεν με ενοχλεί το ταξίδι αλλά ξέρω αν θέλω να έχω μια οικογένεια, τότε θα είναι δύσκολο και νομίζω ότι για τις περισσότερες γυναίκες που έφυγαν από το paddock αυτός ήταν ο λόγος. Νομίζω ότι, με κάποιους τρόπους, μπορούμε να είμαστε πολύ ίσοι με το φύλο σε αυτόν τον κόσμο, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για τις φυσικές διαφορές!

Jenny: Δεν είναι πραγματικά μια δουλειά: είναι μια επιλογή ζωής. Πάντα πέρασα πολλά Σαββατοκύριακα σε έναν αγώνα δρόμου γιατί είναι αυτό που μου αρέσει να κάνω. Οι φίλοι μου δεν καταλαβαίνουν τι είναι η δουλειά μου και πόσες ώρες δουλεύουμε. Οι άνθρωποι υποθέτουν ότι φτάνουμε σε μια Παρασκευή, δουλεύουμε μερικές συνεδρίες 45 λεπτών και στη συνέχεια φεύγουμε. Πολλοί δεν συνειδητοποιούν πόσο σε καταβάλλει όλο αυτό, και όχι μόνο από εμάς, αλλά και το εργοστάσιο. Οι άνθρωποι εργάζονται πολλές ώρες για να επιτύχουν αυτό που επιτυγχάνουμε. Δεν υπάρχει πολύς χρόνος διακοπής!

Beatriz: Όταν μιλώ για τη δουλειά μου τότε πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν πολλά για μηχανές. Τείνουν να σκέφτονται ότι ταξιδεύω και επισκέπτομαι όλα αυτά τα μέρη. Άλλοι άνθρωποι που γνωρίζουν τους αγώνες πιστεύουν ότι είναι πολύ συναρπαστικό και είναι αρκετά έκπληκτοι μερικές φορές. Κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι είναι πίσω από τις σκηνές.

Πως είναι το να είσαι μέρος αυτής της πολυεθνικής και εκλεκτικής ομάδας αγώνων;

Andrea: Νομίζω ότι με αυτή τη δουλειά εκτιμάτε επίσης ότι υπάρχουν καλά και κακά σημεία για όλους και για κάθε εθνικότητα. Οι Ισπανοί υποτίθεται ότι είναι τεμπέληδες, οι Ιταλοί υποτιθέται πως είναι κακοί, οι Αυστριακοί υποτίθεται ότι είναι υπερ-προγραμματισμένοι και εσείς εκτιμάτε ότι υπάρχει μια αλήθεια σε αυτές τις σκέψεις, αλλά επίσης δεν υπάρχει και καμμία αλήθεια σε όλο αυτό. Μου αρέσει να δουλεύω με ανθρώπους από παντού.

Jenny: Συχνά περάσαμε δεκαέξι ώρες την ημέρα για τρεις συνεχόμενες ημέρες με τους ίδιους ανθρώπους. Είναι σημαντικό να είστε σε θέση να συμμετέχεις. Είναι μια σκληρή δουλειά έτσι κι αλλιώς, αλλά αν δεν είχαμε αυτή την οικογενειακή ατμόσφαιρα τότε θα ήταν πιο σκληρή. Μακριά από το κομμάτι είμαστε μια καλή ομάδα και κοινωνικοποιούμαστε πολύ. Υπάρχει πολλή συντροφικότητα. Είναι ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς. Όταν επιλέγεσαι (για την ομάδα) το στοίχημα είναι τόσο πολύ και το πόσο καλά θα ταιριάξεις στην ομάδα αλλά και το τι ή πόσο καλά γνωρίζεις τη δουλειά. Χρειάζεσαι θετικούς και με κίνητρο ανθρώπους.

Full factory: KTM riders saddle up for Spielberg

Beatriz: Μου αρέσει πραγματικά. Γνωρίζεις διαφορετικούς πολιτισμούς και μπορείς να δεις πόσο διαφορετικοί είμαστε όλοι. Υπάρχουν στερεότυπα … και γενικά είναι αληθινά.

Andrea: Η μαμά μου επέμεινε να κάνω μαθήματα αγγλικής από τότε που ήμουν οκτώ! Κανονικά οι άνθρωποι που γνωρίζουν άλλες γλώσσες δεν έχουν δυσκολίες να μάθουν άλλη μία. Είναι πραγματικά απίστευτο. Ο Franco Morbidelli μπορεί να μιλήσει οτιδήποτε και ο Miguel [Oliveira] μιλά Ισπανικά, Αγγλικά, Ιταλικά και Γαλλικά: Ποια η αιτία; Είμαι υπερ-ζηλιάρα!

Beatriz: Ποτέ δεν βρήκα κακές συμπεριφορές ή αντιδράσεις σε μένα. Νομίζω ότι πρέπει να είστε αρκετά ανοιχτοί για να χωρέσετε σε μια ομάδα και οι άνθρωποι θα σε σεβαστούν, ειδικά αν μπορείς να κάνεις καλή δουλειά.

Jenny: Από την εμπειρία μου στα αυτοκίνητα, οι οδηγοί συχνά φέρνουν τα χρήματα για ένα μονό-κάθισμα σειρά μίας σειράς και τους δίνει μεγάλη επιρροή για τους οποίους θέλουν να εργαστούν. Μπορεί να μην θέλουν να εργάζονται με μια γυναίκα ή επειδή το πρόσωπό σας δεν ταιριάζει ή είστε αγγλίδα, ισπανίδα ή γαλλίδα. Εδώ ή οπουδήποτε δεν νομίζω ότι το φύλο μπαίνει πραγματικά πολύ πια ή τουλάχιστον όχι περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο άθλημα. Όταν έκανα καρτ, θα ήμουν το μόνο κορίτσι σε διακόσια άτομα και έχω δει – μόλις στη διάρκεια της ζωής μου – πόσες περισσότερες γυναίκες εργάζονται τώρα στο μηχανοκίνητο αθλητισμό τόσο ως οδηγοί είτε ως μηχανικοί και αυτό μπορεί να είναι θετικό μόνο.

Επιμέλεια soferina.com Team