Γυναίκα οδηγός: Τα ανομολόγητα

Είναι κάποιες στιγμές παράξενες, που ενώ μοιάζουν με χαστούκι τελικά είναι για να μας συνεφέρει. Ξέρετε όπως τις παλιές ασπρόμαυρες κλασικές ταινίες του Ελληνικού κινηματογράφου, τότε που σε κάθε λιποθυμία ζητούσαν  αέρα ή κολώνια και κατέληγαν στα κλασσικά χαστουκάκια για πρώτες βοήθειες.

Είναι κάποιες στιγμές αμήχανες, που ενώ τις έχεις φροντίσει και αρωματίσει με μύριες καλές προθέσεις, έχεις προετοιμάσει καλά δουλεμένο αντίλογο με αρκετά μεγάλη ανάπτυξη εναλλακτικών σεναρίων, στην πράξη το βουνό των αντιρρήσεων που πρέπει να σκαρφαλώσεις για να ξεκινήσει κάτι γόνιμο, είναι πάντοτε ανεξερεύνητο και φαντάζει αξεπέραστο.

Σαν Soferina Team έχουμε ατέλειωτες ώρες συνεντεύξεων, ρεπορτάζ και συζητήσεων από τη μια και τις προσωπικές μας εμπειρίες από την άλλη που μας επιτρέπουν να έχουμε μια καλά τεκμηριωμένη θέση. 

Έχουμε κυρίως την πολύτιμη εμπειρία γυναικών και ανδρών οδηγών αγώνων και ανθρώπων επαγγελματιών του χώρου αυτοκινήτου, που μας καθοδηγεί με ασφάλεια: Πολιτισμός και χιούμορ!

Όποτε λοιπόν ερχόμαστε σε μια καινούρια διερευνητική επαφή για το project Soferina, τα επόμενα δέκα δευτερόλεπτα παράγουν τόσο στερεότυπες συμπεριφορές, που είναι να απορεί κανείς.

Φωτογραφία από Gerd Altmann από το Pixabay

Δίχως περιορισμό στο φύλλο, η γυναίκα οδηγός ακόμα και ως κοινό-στόχος για ένα project, θα περάσει πρώτα από τη βάσανο της ειρωνείας. Άλλοτε λεπτή και άλλοτε περισσότερο αυθόρμητη έως αδιάκριτη.

“Μα και οι γυναίκες δίνουν πολλά δικαιώματα διαχρονικά” επέμεινε κάποιος καλός φίλος στο ένα άκρο. Το άλλο άκρο είναι πως μια γυναίκα οδηγός αγώνων αυτοκινήτου, αν κληθεί να αξιολογήσει άντρες οδηγούς μήπως θα τους βρει επιεικώς απαράδεκτους; Τελικά η χρυσή τομή στη διαχρονική αυτή “ανομολόγητη” διαφωνία βρίσκεται στην πρόταση: Γιατί δεν διδάσκεται η οδήγηση στα παιδιά του δημοτικού;

Η απόκτηση σωστής οδηγικής νοοτροπίας, ο σεβασμός και η εξοικείωση με τα όρια του ανθρώπου και της μηχανής ή του αυτοκινήτου μας, δεν εμπεδώνεται στα 18 με κάποιες ώρες υποχρεωτικά μαθήματα.

Φωτογραφία από Chris Thornton από το Pixabay

Αν οι ώρες της ζωγραφικής, της γεωγραφίας, της αριθμητικής, της κολύμβησης ή της γλώσσας μπορούσαν να συμπληρωθούν από μερικές ώρες οδήγησης την εβδομάδα, τα παιδιά μας θα είχαν διαμορφώσει μια υγιή στάση απέναντι στην οδήγηση.

* Σχετικά με το «στερεότυπος» και «στερεοτυπικός»: Σύμφωνα με το λεξικό, με την έννοια που το χρησιμοποίησες, σωστό είναι το «στερεότυπος», το οποίο, ως επίθετο, σημαίνει κάτι που επαναλαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο: π.χ. στερεότυπες αντιλήψεις / στερεότυπη απάντηση. Το «στερεοτυπικός» υπάρχει μεν, αλλά σημαίνει αυτός που έχει σχέση με τη μέθοδο της στερεοτυπίας (μια τυπογραφική μέθοδος) – σύμφωνα πάντα με το λεξικό που χρησιμοποίησα. Πηγή: Λεξικό Κοινής Νεοελληνικής, Τριανταφυλλίδη

https://blog.bay-bee.co.uk/young-driver-driving-lessons-southampton/

Κοσμίδης Ελευθέριος
Soferina Team