Μαριαλένα Παυλή, μια 19χρονη #soferina στις αγωνιστικές πίστες

Είναι γεγονός πως η παγκόσμια αγωνιστική αυτοκίνηση αναζητά πρωταθλήματα με συγκρίσιμη απήχηση με την formula 1. Ένα από τα πλέον ανερχόμενα -από άποψη αριθμού θεατών, αλλά και προβολής στα μέσα μαζικής ενημέρωσης- πρωταθλήματα αυτοκινήτων στην Ευρώπη, το Kαλεντάρι Aγώνων Kλασικού Aυτοκινήτου των Peter Auto Events.

Τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη το κλασικό αυτοκίνητο παρουσιάζει μεγάλη άνθιση, τραβάει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον. Ακούσαμε τη συνέντευξη της Μαριαλένας Παυλή στον Σωτήρη Κυριακίδη και πήραμε απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα. Καταγράφουμε τα δικά μας ερωτήματα και τα συνδέουμε με τις απαντήσεις που έδωσε στη συνέντευξή της.

 Η Ελλάδα της κρίσης άραγε μπορεί να εκπροσωπηθεί με αξιώσεις, σε μια τέτοια διοργάνωση;

Την απάντηση μας τη δίνει η Μαριαλένα Παυλή, η μοναδική Ελληνίδα, μόλις 19 ετών μάλιστα, που θα συμμετέχει σε σειρά εκ των συγκεκριμένων αυτοκινητιστικών  «classic grand events», όπως ονομάζονται στην Ευρώπη.

Γιατί αποφασίζει κανείς τη συμμετοχή του σε μια τόσο απαιτητική διοργάνωση που τα τελευταία χρόνια έχει μάλιστα και τεράστια τηλεθέαση σε όλο τον πλανήτη;

Το μυστικό είναι η αγάπη των θεατών για το με πάθος δημιουργημένο, παλαιότερων δεκαετιών αυτοκίνητο: «σε αυτούς τους αγώνες συμμετέχουν παλαιά, σπάνια πολλές φορές αυτοκίνητα με γνήσια πιστοποίηση από τη FIA (Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκίνητων), ένας τέτοιος αγώνας θα έλεγε κανείς πως είναι κάτι σαν ένα «μουσείο εν κινήσει», μιλάμε για αυτοκίνητα που σε πολλές περιπτώσεις έχουν 110 και πλέον χρόνια ιστορίας»

«θα είναι είναι τιμή μου να εκπροσωπήσω την Ελλάδα, να εκπροσωπώ τη χώρα μου», τόνισε.

«Η αγωνιστική μου δράση θα αφορά αγώνες σε πίστες διάσημες, πίστες της Formula 1, όπως η πίστα της Monza, η Paul Ricard κ.α, αγώνες σε τέτοιες πίστες, στις οποίες κόβονται πάνω από 150.000 εισιτήρια, αγώνες ειδικούς όπου οι συμμετοχές είναι πάρα πολλές, μιλάμε για 300 με 350 αυτοκίνητα κάθε φορά» εξήγησε η Μαριαλένα.

Η συμμετοχή σε μια τέτοια διοργάνωση είναι άραγε μοναχική υπόθεση;

Σίγουρα όχι αφού σήμερα βρίσκεται σε μια περίοδο στην οποία στήνεται η αγωνιστική ομάδα που θα την υποστηρίξει. Ως οδηγός θα συμμετέχει ως μέλος «ενός από τα πρώτα μάλιστα γυναικεία πληρώματα σε αυτό τον χώρο της αγωνιστικής οδήγησης» έχει όμως χρόνια αγωνιστικής εμπειρίας όμως αφού συμμετέχει από νεαρότατη ηλικία σε αγώνες καρτ

Εκτός την πνευματική προετοιμασία και την άρτια φυσική κατάσταση απαιτείται και τεχνική προετοιμασία διαφορετική για κάθε πίστα.

Η ευθύνη είναι μεγάλη λόγω της απήχησης που έχει στον κόσμο η διοργάνωση «αφού τα αυτοκίνητα εποχής έχουν κάνει ευρύτερα πλέον γνωστό κάθε ένα από αυτά τα events αγώνων υψηλού κόστους».

«Ο πρώτος αγώνας πάντως στον οποίο προγραμματίζω να συμμετέχω είναι στις αρχές Απριλίου, στο σιρκουί Paul Ricard, ο αγώνας Dix Mille Tours du Castelle«

«Τρέχω χρόνια σε πίστες και τώρα δόθηκε η ευκαιρία να κάνω αυτό το βήμα, τα αυτοκίνητα αυτά είναι κάτι που βρίσκω απίστευτο, τα έβλεπα χρόνια άλλωστε και μέσα στο οικογενειακό μου περιβάλλον, αφού υπήρχε και υπάρχει εκεί ενδιαφέρον», περιγράφει η κα Παυλή όταν εξηγεί πως η πραγματοποίηση της συμμετοχής σε αυτούς τους αγώνες είναι η «μοναδική εμπειρία», στην οποία στα 19 μόλις χρόνια της δεν μπορούσε να πιστέψει πως μπορεί να προσβλέπει. Τα επόμενα βήματα με το ξεκίνημα της χρονιάς είναι πλέον η τελική προετοιμασία με στόχο της συμμετοχή της και στον αγώνα της Γαλλίας, και σε αυτόν του Βελγίου όπως και «στις αγωνιστικές διαδρομές της Monza» στην Ιταλία.

Νούμερα που ζαλίζουν και ευθύνη που δύσκολα αναλαμβάνει μια 19χρονη κοπέλα. Πως απαντά στις προκλήσεις;

«Φέτος θα γίνει και το Le Mans Classic*2 στη διάσημη πίστα, αγώνας που την τελευταία φορά προσέλκυσε περισσότερους από 190.000 θεατές και μπορεί να προσελκύει ακόμη και 350 συμμετοχές! Η συμμετοχή ενός πληρώματος σε έναν αγώνα του συγκεκριμένου πρωταθλήματος έχει υψηλό κόστος, αφού επίκεντρο είναι ένα κλασικό αυτοκίνητο και οι περισσότεροι συμμετέχοντες έχουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια, κάτι πολύ διαφορετικό από τη δική μας περίπτωση. Αυτό δεν με φοβίζει ακόμη και αν 160.000 με 190.000 σε πολλές περιπτώσεις θεατές θα με παρακολουθούν».