Χρώμα για το αυτοκίνητο: Είναι βαρετό, είναι τέχνη ή μόδα;

Φωτογραφία από AD_Images από το Pixabay

Κοσμίδης Ν. Ελευθέριος
soferina team

 

Βαρετά γιατί;

 

Χωρίς σαφή λόγο μοιάζει να έχουμε κολλήσει σε αποχρώσεις του γκρι, λευκού και ουδέτερου στη δεκαετία του 2000 – αλλά μια γρήγορη ματιά στα δημοφιλή gadgets της ημέρας μας, συσκευές που παίζουν μεγάλο ρόλο στην καθημερινότητά μας σήμερα, μοιάζει να δίνει απαντήσεις. Είναι λογικό, λοιπόν, αν σας αρέσει το iPod (ή αργότερα το iPhone σας) σε λευκό, ίσως θέλετε το αυτοκίνητό σας σε αυτό το χρώμα. Όπως το ασημένιο γκρι του HTC One σας; Θα μπορούσε να εμφανιστεί και στο αυτοκίνητό σας. Μετά από όλα, το λευκό δεν είναι μόνο λευκό – υπάρχουν πολυτελή λευκά με τρισδιάστατες εργασίες βαφής, και στη συνέχεια υπάρχουν τα απλούστερα, «sporty» λευκά.

 

Υπάρχει μια ομάδα πελατών που πάντοτε πηγαίνει μόνο για αυτά τα βασικά χρώματα και γι’αυτό θα επιστρέψουν, αλλά υπάρχουν σίγουρα πελάτες έξω εκεί που υπηρετούν την τάση για κάτι διαφορετικό. Όταν μισθώνουν το όχημά τους για δύο χρόνια θέλουν να κυκλοφορούν με το πιο πρόσφατο και πιο εξελιγμένο χρώμα.

 

 

Ορισμένα χρώματα είναι κατάλληλα για ορισμένα οχήματα. Το green envy ένα Mustang, δεν θα το βάζετε ποτέ σε F150. Θα ήταν απλώς κωμικό. Όμως ένας πελάτης Mustang αγαπά αυτό το φωτεινό πράσινο γιατί είναι εμπνευσμένο, σπορ και σίγουρα υπάρχει πελάτης που θέλει αυτή την προσοχή, που θέλει να τραβήξει τα βλέμματα.

 

 

Ονοματολογία για Όσκαρ

 

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες αυτές τις μέρες έχουν συμβουλευτικές επιτροπές έμπειρων παλαιών ειδικών και να τους χρησιμοποιούν στις ομάδες ανάπτυξης χρωμάτων. Ιδιαίτερη δε μέριμνα λαμβάνεται ονομασία των χρωμάτων η ομάδα πρώτα με το χρώμα εμπνέεται από πληροφορίες σχεδιασμού και τάσης από τους προμηθευτές της Ford. Μετά το χρώμα, π.χ. πορφυρό, μπορεί ίσως να προκαλέσει μια εικόνα για κάτι, για παράδειγμα, της Ταϊτής. Και εκεί το έχετε το, Tahitian Pearl. Στη Ford δεν ζητούν από τους πελάτες τι προτιμούν, επειδή τα χρώματα αναπτύσσονται για χρόνια πριν. Καθώς οι τάσεις αλλάζουν κάθε δύο χρόνια, έτσι και οι προτιμήσεις των καταναλωτών.

 

Οι προτιμήσεις χρώματος πλέον είναι προσωπικές και αν ζητάτε από έναν πελάτη που θα αγοράσει ένα μαύρο αυτοκίνητο εάν πρόκειται να απολαύσει ποτέ ένα αυτοκίνητο Bronze Fire ή Deep Impact Blue, η προτίμησή τους θα είναι πάντα μαύρο. Η ομάδες συνεργάζονται με προμηθευτές για την έρευνα και να δουν τις τάσεις για την ανάπτυξη της χρωματικής παλέτας αυτοκινήτων της εταιρείας. Τα κυρίαρχα χρώματα όπως λευκό, ασημί / γκρι και μαύρο δεν αλλάζουν διαχρονικά με οποιαδήποτε αλλαγή στην τεχνολογία. Τα χρώματα που τείνουμε να αλλάζουνε συχνότερα είναι χρώματα τάσης, που μπορεί να αλλάξουν κάθε δύο χρόνια.

 

Η ύφεση ανέστειλε το ενδιαφέρον των αγοραστών αυτοκινήτων για λαμπερά χρώματα, οδηγώντας στην άνοδο του ουδέτερου. Εδώ και κάποια χρόνια όμως το χρώμα φαίνεται να επιστρέφει.

 

 

Η έρευνα και η ανάπτυξη

 

Ο Henry Ford προσέφερε αυτοκίνητα σε μαύρα σμάλτα ασφάλτου επειδή το χρώμα αυτό στέγνωνε γρηγορότερα και ήταν πιο ανθεκτικό από τα βαφές με βάση το πετρέλαιο.

 

Η General Motors και η Dupont συνεργάστηκαν για την Duco, μια νέα βαφή που διευκόλυνε την εφαρμογή πολύχρωμων χρωμάτων που στεγνώνουν ακόμη πιο γρήγορα από ό, τι πριν.

 

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων με ειδικές επιτροπές ανέλυσαν τις τάσεις της λαϊκής κουλτούρας και ο καθένας έχει πάρει για χρώματα της δεκαετίας του ’60 και του ’70. Αυτές τις μέρες επιλέγονται ως επί το πλείστον μαύρο, λευκό και γκρι / ασήμι. Η ύφεση ενίσχυσε τη δημοτικότητα του μαύρου, του λευκού και του ασημί / γκρι.

 

Το μέλλον όμως είναι φωτεινό για άλλη μια φορά, οι ειδικοί βλέπουν τα χρώματα να επιστρέφουν. Πολλοί κατασκευαστές ασχολούνται με τη διασφάλιση της ομοιογένειας στα χρώματα των διαφόρων μερών που συνθέτουν τα προϊόντα τους. Αυτός ο πρωταρχικός στόχος ποιότητας είναι ιδιαίτερα δύσκολος όταν τα μέρη προέρχονται από διαφορετικούς προμηθευτές.

 

 

Οι τεχνικές δυσκολίες ενισχύονται όταν χρησιμοποιούνται μεταλλικά ή pearl χρώματα, καθώς η παρουσία μεταλλικών ρωγμών στο χρώμα προκαλεί μια μεταβολή στο χρώμα ανάλογα με τη γωνία παρατήρησης.
Επίσης, η ανάπτυξη μιλιμετρικών χρωμάτων αυξάνει ακόμη περισσότερο αυτές τις δυσκολίες, καθώς αυτά τα χρώματα είναι ευαίσθητα σε διαφορετικές πηγές φωτισμού.

 

Σχετικές μελέτες έδειξαν πως με τη χρήση φασματοσκοπίων και δείγματα χρώματος, η διαδικασία βελτιώνεται αισθητά και το τελικό αποτέλεσμα ανταποκρίνεται καλύτερα στις προδιαγραφές του πελάτη. Για να επιτευχθεί αυτό, εντοπίζονται τα κρίσιμα χρώματα και οι σημαντικές παράμετροι που επηρεάζουν τα χρώματα, γίνεται ο σχεδιασμός των πειραμάτων, χρησιμοποιείται επιστημονική μέθοδος για τη βελτιστοποίηση των ρυθμίσεων διεργασίας και προκύπτει μια μελέτη συσχέτισης, η οποία επιτρέπει περαιτέρω βελτίωση της διαδικασίας.

 

Τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν είναι εντυπωσιακά: ο δείκτης ποιότητας που χρησιμοποιήθηκε βελτιώθηκε κατά 67% σε μόλις 6 μήνες. Με απλά εργαλεία ελέγχου ποιότητας, η αναζήτηση βελτίωσης της διαδικασίας προς την ολική διαχείριση του χρώματος, φτάνει τον επιθυμητό στόχο: χρώματα μηδενικού ελαττώματος

Φωτογραφία από SweetMellowChill από το Pixabay

 

Ο ρόλος της μόδας στο σχεδιασμό των αυτοκινήτων

 

Η μόδα επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής μας, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου σκέψης, δράσης και εμφάνισης. Δεν συμφωνείτε; Σε βασικό επίπεδο, κάθε μέρα μας είναι η επιλογή να φορέσουμε στο σχολείο και να δουλέψουμε. Ανάλογα με τον καιρό, επηρεάζει πόσο ζεστό ή δροσερό θέλουμε να είμαστε. Αλλά σε υψηλότερο επίπεδο, επηρεάζει τα χρώματα των σπιτιών μας και τα γούστα του δωματίου, τα τρόφιμα που τρώμε, και το σχεδιασμό επίπλων.

 

 

Και η μόδα επηρεάζει το σχεδιασμό των αυτοκινήτων και αντίστροφα. Είναι μια συμβιωτική σχέση. Οι βιομηχανικοί σχεδιαστές που προσλαμβάνονται από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων χρησιμοποιούν τη μόδα για να εμπνεύσουν νέες εκκινήσεις μοντέλων. Ένα αυτοκίνητο, όπως τα ρούχα, θα πρέπει να προστατεύει και να διακοσμεί τον ιδιοκτήτη του, παρέχοντάς του ένα παραδοσιακό μέσο για να περάσει αλλά και να εκπέμπει τον προσωπικό του, μοναδικό χαρακτήρα. Τα πολυτελή οχήματα, όπως τα εξαιρετικά ρούχα, αντανακλούν μια ζωή, δύναμης και γοητείας.

Φωτογραφία από AutoPhotography από το Pixabay

 

Maserati Touch

 

Αν επισκεφθείτε έναν αντιπρόσωπο της Maserati, θα εντυπωσιαστείτε όχι μόνο με την δύναμη και την απόδοση, αλλά και με την αίσθηση, τις καμπύλες γραμμές και το τολμηρό εσωτερικό του. Το Maserati έχει ένα πολύ ισχυρό και μοναδικό σχεδιασμό, που διαθέτει πάντα μια πολύ ρέουσα, απλή και καθαρή αισθητική.

 

 

Για να δείξει καλύτερα αυτή τη συμβιωτική σχέση, η Maserati συνεργάστηκε με την κορυφαία Ermenegildo Zegna για να δημιουργήσει ένα νέο πολυτελές sedan. Οι δύο ιταλοί τιτάνες – ένας με την παλαιά μάρκα πολυτελών αυτοκινήτων και ο άλλος με τη φήμη της πιο δημοφιλούς μάρκας ανδρικών ενδυμάτων στον κόσμο – δούλεψαν μαζί για να παρουσιάσουν τους αποκλειστικούς εσωτερικούς χώρους του sedan.

Χρησιμοποιώντας την αίσθηση της μόδας και μερικά από τα καλύτερα ιταλικά υλικά, η Ermenegildo δημιούργησε κομψά πακέτα προϊόντων με τρεις ξεχωριστούς συνδυασμούς χρωμάτων για τα Sedan Ghibli και Quattroporte της Maserati.

 

 

 

 

Ο στόχος ήταν να προσφέρει ένα επίπεδο εξατομικευμένης αφής για τους οδηγούς της Maserati. Η Ermenegildo χρησιμοποίησε μεταξωτά χρώματα και αποχρώσεις από δέρμα Poltrona Frau για τους αποκλειστικούς εσωτερικούς χώρους των sedan.

Συνεργαζόμενος με αυτό το διάσημο οίκο μόδας, η Maserati κατάφερε να σπρώξει το όριο στο μέλλον και να παράγει, καλοφτιαγμένα προϊόντα για τους πολυτελείς αγοραστές της, που αποτελούν παραδείγματα του πάθους, της ποιότητας, του στυλ και της απόδοσης του αυτοκινητοβιομηχανικού.

 

 

 

Εμπνευσμένο από τη μόδα

 

Ένας άλλος πολυτελής κατασκευαστής αυτοκινήτων, όπως ο Maserati, μόλις αποκάλυψε την πιο πρόσφατη σειρά της, εμπνευσμένη από τη μόδα. Η Rolls-Royce και ο διευθυντής σχεδίασης πήραν το σύνθημά τους από την υψηλή ραπτική για να παράγουν τη σειρά Dawn-Inspired by Fashion.

 

 

Οι επιλεγμένοι σχεδιαστές της εταιρείας επέλεξαν το Andalucian White, πάνω στην οποία θα βασιστούν τρία ζωντανά χρώματα της μαλακής οροφής – Mugello Red, Cobalto Blue ή Mandarin.

 

 

Στο εξωτερικό, το Andalucian White της Dawn είναι όμορφα τονισμένο με ένα από τα τρία ζωντανά χρώματα, που είναι δουλεμένα στο χέρι από τους τεχνίτες. Το Dawn διαθέτει ένα κλασικό σχέδιο ασπρόμαυρου χρώματος, αλλά το ταμπλό του παραπέμπει σε λευκό πιάνο, με σωματίδια αλουμινίου για να μοιάζει σε εμφάνιση και αίσθηση που παραπέμπει στο μετάξι. Το τιμόνι, τα καθίσματα και οι τσέπες των πορτών είναι διακοσμημένα σε ένα από τα τρία ζωντανά αντίθεση χρώματα. Όπως και οι πρόσφατες παρουσιάσεις μόδας, το σχέδιο χρωμάτων του πολυτελούς sedan είναι ένας πολύ ενδιαφέρον συνδυασμός αντιθέτων χρωμάτων που αλληλοσυμπληρώνονται.

 

Συλλογή Από Βινύλια

 

Αλλά η μόδα και η σχεδίαση αυτοκινήτων πάντοτε έπαιρναν ο ένας από τον άλλο. Σκεφτείτε πίσω στη δεκαετία του 1960 ή ακόμα και νωρίτερα στη δεκαετία του 1930, όταν υπήρχε πολλή δημιουργικότητα στο σχεδιασμό ενός αυτοκινήτου με βάση την ηλικία, την πολιτική και την αίσθηση της μόδας.
Απλά σκεφτείτε, οι γυναίκες δεν θα έφερναν ούτε τσάντες, ούτε πορτοφόλια αν δεν ήταν για το αυτοκίνητο. Όταν τα αυτοκίνητα έγιναν δημοφιλή, το πρώτο πρωτότυπο μιας σύγχρονης τσάντας δημιουργήθηκε ως αξεσουάρ για να αποθηκεύονται γάντια οδήγησης. Αμερικανοί σχεδιαστές τα αξεσουάρ αυτά θα πρόσθεσαν στη σύγχρονη τσάντα.

 

Ένας Κήπος Στο Φεγγάρι

 

Για τους άνδρες, τα αυτοκίνητα επηρέασαν τη σχεδίαση μόδας των caps και των δερμάτινων μπουφάν. Στη δεκαετία του 1950, τα δημοφιλή ελαστικά λευκού χρώματος σε ένα αυτοκίνητο επηρέασαν την τάση των ανδρών να έχουν στυλ μαλλιών slicked-back όπως η Cadillac ουρά πτερύγια και γυναίκες με λευκές κάλτσες. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60, δημιουργήθηκαν νέες και ριζικά καινοτόμες μορφές μόδας όπως και οι δημιουργίες αυτοκινήτων.

 

Το Όμορφο Φυτολόγιο Εκείνου Του Κοριτσιού Μπορντώ

 

Τα αυτοκίνητα επηρεάζουν τη μόδα

 

Αλλά δεν είναι μόνο η μόδα που επηρεάζει τα αυτοκίνητα. Μπορεί να λειτουργήσει και με τον άλλο τρόπο. Πρόσφατα, οι σχεδιαστές μόδας έκαναν τα συνθήματά τους από την αυτοκινητοβιομηχανία που δείχνει αγωνιστικά αυτοκίνητα σχεδιασμένα μοιάζει με μπότες μοτοσικλετών, δερμάτινα μπουφάν με φερμουάρ, καθώς και αυτά τα περίφημα αξεσουάρ φορεμάτων που φοριούνται με το λογότυπο που φοριούνται σε πίστες αγώνων.

 

Τα όρια μεταξύ της μόδας και των αυτοκινήτων είναι πλέον πιο θολά. Οι σχεδιαστές αυτοκινήτων επωφελούνται από την επιρροή της μόδας. Και οι δύο βιομηχανίες μοιράζονται την αγάπη του συναισθήματος. Στόχος τους είναι να «τυλίξουν» το χρώμα και τα υλικά, όπως το δέρμα, γύρω από μια φόρμα, είτε πρόκειται για ένα ανθρώπινο σώμα είτε για ένα σώμα αυτοκινήτου. Οι κατασκευαστές πολυτελών αυτοκινήτων και ο κόσμος της υψηλής μόδας συνδέονται με μια κοινή φιλοσοφία: και οι δύο παίρνουν τα καλύτερα υλικά και τα μετατρέπουν σε ένα εξαιρετικό, επιθυμητό πολυτελές αγαθό, που εκφράζει τον τρόπο ζωής των πελατών τους.

 

Πηγές:
Cherfi, Z., Béchard, B.-M., & Boudaoud, N. (2002). Case Study: Color Control in the Automotive Industry. Quality Engineering, 15(1), 161–170.
A Brief History Of Car Colors — And Why Are We So Boring Now? by Mary Beth Quirk
Automotive design From Wikipedia, the free encyclopedia
The Woman Who’s Bringing Fashion to the Automotive Industry By Lindsay Peoples

 

Διαβάστε επίσης:

 

Ένα απίθανο πάντρεμα χρωμάτων

 

Παιχνίδια με χρώμα και αυτοκίνητα